Murhaskandaali pakotti Maltan pääministerin eroamaan – ex-presidentin poika nousee tilalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Murhaskandaali pakotti Maltan pääministerin eroamaan – ex-presidentin poika nousee tilalle

Yllättäjä Robert Abela nousee Maltan uudeksi pääministeriksi.

12.1. 7:44

Abela äänestettiin työväenpuolueen johtoon, mikä merkitsee sitä että hän korvaa sunnuntaina väistyvän Joseph Muscatin maan pääministerinä.

Abela, 42, on asianajaja ja kansanedustaja, jonka isä George Abela toimi Maltan presidenttinä vuosina 2009–2014. Hän kukisti työväenpuolueen sisäisessä pääministerikisassa ennakkosuosikkina pidetyn Maltan terveysministerin ja varapääministerin Chris Fearnen.

Muscat taipui eropäätökseen marraskuun lopussa, kun hänen hallituksensa oli ryvettynyt korruptiota tutkineen toimittaja Daphne Caruana Galizian murhaskandaalissa

Caruana Galizia murhattiin autopommilla lokakuussa 2017, ja tapaus synnytti Maltalla poliittisen skandaalin. Muscatin on syytetty suojelleen murhatutkinnassa kansliapäällikköään ja lapsuudenystäväänsä Keith Schembriä, joka erosi tehtävästään marraskuussa. Murhasta syytetty liikemies Yorgen Fenech on kertonut Schembrin olleen murhan aivot.

Muscatin eroa on vaadittu jo pitkään, mutta Maltan vahva talouskasvu ja Muscatin vankka suosio antoivat hänelle pelivaraa. Marras-joulukuun vaihteessa hän lopulta ilmoitti jättävänsä tehtävänsä tammikuussa.

Jäähyväispuheessaan perjantaina Muscat sanoi olevansa pahoillaan toimittajan kuolemasta.

– Maksoin korkeimman hinnan, jotta tämä tapaus saataisiin ratkaistua minun ollessani johdossa, Muscat sanoi.

Oppositiopuolue kritisoi Muscatin puhetta ja huomautti, että korkeimman hinnan oli maksanut Caruana Galizia.

Pääministeriksi valitun Abelan on nähty edustavan jatkuvuutta maan johdossa. Abela ei työväenpuoleen puheenjohtajavaalin aikana puhunut toimittajamurhaskandaalista, vaan keskittyi talousasioihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?