Vallankumous­kaarti: näin matkustaja­koneen tuhoaminen pääsi tapahtumaan – kohtalokas päätös piti tehdä 10 sekunnissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vallankumous­kaarti: näin matkustaja­koneen tuhoaminen pääsi tapahtumaan – kohtalokas päätös piti tehdä 10 sekunnissa

Ukrainalaisen matkustajakoneen kappale Teheranin lähellä keskiviikkona.

Ukrainalaisen matkustajakoneen kappale Teheranin lähellä keskiviikkona.

Julkaistu: 11.1. 12:48

Vallankumouskaarti oli valmistautunut täyteen sotaan Yhdysvaltojen kanssa ukrainalaiskoneen alasampumisen aikaan.

Iranin vallankumouskaarti luuli ukrainalaista matkustajakonetta risteilyohjukseksi ja ampui sen erehdyksessä alas lyhyen kantaman ohjuksella, vallankumouskaartin prikaatikenraali Amirali Hajizadeh sanoi lauantaina.

Samassa selvisi, että ohjus räjähti lentokoneen vieressä, mikä mahdollisti sen, että kone pystyi jatkamaan lentämistä vielä hetken ennen maahansyöksyä.

  • Jutun alussa turvakameravideo näyttää ukrainalaiskoneen putoamisen

Hajizadehin mukaan Iran oli valmistautumassa ”täysimittaiseen sotaan” Yhdysvaltojen kanssa, kun ohjus osui lentokoneeseen. Hajizadeh vierittääkin osan syystä Yhdysvalloille, sillä hänen näkemyksensä mukaan Yhdysvallat oli syyllinen kasvaneeseen jännitteeseen alueella.

Vallankumouskaartin mukaan lentokone lensi läheltä Iranin vallankumouskaartin sotilastukikohtaa. Sen korkeus ja lentotapa sai sen näyttämään viholliskohteelta. Ukrainan mukaan lentokoneen lentoreitti oli normaali.

Lentoja seuraavan Flightradar-sivuston mukaan kone nousi kello 6.12 paikallista aikaa. Viimeiset tiedot koneesta saatiin kello 6.14.

Prikaatikenraalin mukaan ohjusta käyttänyt operaattori teki päätöksen ampumisesta itsenäisesti. Operaattorilla oli vain 10 sekuntia aikaa tehdä päätös. Prikaatikenraalin mukaan viestintäyhteyksissä oli ongelmia ”häirinnän” (jamming) vuoksi.

Onnettomuudessa kuoli 176 ihmistä, eli kaikki lentokoneessa matkustaneet ja koko miehistö. Suurin osa kuolleista oli ukrainalaisia.

Hajizadeh kertoo, että hän välitti tiedon tahattomasta ohjusiskusta viranomaisille jo keskiviikkona.

– Toivon, että voisin kuolla eikä minun täytyisi todistaa tällaista onnettomuutta, hän kommentoi lauantaina.

Iranin presidentti Hasan Ruhani on kuvannut tapahtunutta inhimilliseksi, anteeksiantamattomaksi ja tuhoisaksi virheeksi.

Ruhani keskustelee puhelimessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa lauantaina kello 17.

Ali Khamenei (oik.) tapasi Quds-joukkojen uuden komentajan Esmail Qaanin (vas.) ja Iranin armeijan kenraalin Mohammad Bagherin ja vallankumouskaarin Hossein Salamin tällä viikolla.

Ali Khamenei (oik.) tapasi Quds-joukkojen uuden komentajan Esmail Qaanin (vas.) ja Iranin armeijan kenraalin Mohammad Bagherin ja vallankumouskaarin Hossein Salamin tällä viikolla.

Zelenskyi on vaatinut syyllistä oikeuden eteen ja kehottanut välttämään tarkoituksellista viivyttelyä. Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau on toivonut oikeutta onnettomuudessa kuolleiden omaisille. Turmassa kuoli 57 kanadalaista.

Iran on kutsunut muun muassa Ukrainan, Yhdysvallat ja Kanadan tutkimaan turmaa.

Iranilaiset ovat antaneet voimakasta kritiikkiä päättäjilleen sen jälkeen, kun lentoturman syyksi myönnettiin ohjus.

Twitterissä kansalaiset ovat muun muassa kyseenalaistaneet, miksi lentokoneen annettiin nousta, vaikka jännitteiden tiedettiin olevan kireät. Iranin viranomaisia syytettiin myös kritiikin torjumisesta ja siitä, ettei uhrien perheille juuri herunut sympatiaa.

Ukraine International Airlines kommentoi Reutersin mukaan niin ikään, ettei heillä ollut tietoa vaarasta. Heidän mukaansa Iranin tulee ottaa täysi vastuu onnettomuudesta.

Reutersin mukaan lentoyhtiö välittää syvimmät osanottonsa uhrien perheille ja on suivaantunut vihjailuista, joiden mukaan lennon miehistö ei olisi toiminut asianmukaisesti.

Lentoyhtiö kertoo myös, että Iranin olisi pitänyt sulkea lentokenttä. Nyttemmin lentoyhtiö kertoo muuttaneensa lentoreittejään.

Kello 17.22: Korjattu kohtaa lentoyhtiön antamasta lausunnosta.

Tuoreimmat osastosta