Iranin tunnustus yllätti asiantuntijan – tämän takia hirveää virhettä ei salattu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin tunnustus yllätti asiantuntijan – tämän takia hirveää virhettä ei salattu

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola toteaa, että ampumisen myöntäminen voi ruokkia positiivisempaa poliittista henkeä.

11.1.2020 9:49

Iranin puolustusvoimat kertoi lauantaina, että keskiviikkona tuhoutunut ukrainalaislentokone ammuttiin alas inhimillisen virheen seurauksena. Konetta luultiin viholliskoneeksi.

Teon nopea myöntäminen yllätti Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan. Hän näkee teossa paljon positiivisia merkkejä.

– Kun möhlätään, niin myönnetään. Se kuvastaa ehkä hieman uudenlaista Irania siinä suhteessa, ettei kieltämisen tielle lähdetty, niin kuin viime vuosina on samankaltaisissa tapauksissa ollut tapana, Aaltola sanoo.

– Olin varautunut hyvin toisenlaiseen vaihtoehtoon. Koneen hylky oli jo kasattu puskutraktoreilla ja kuljetettu pois, eikä mitään tutkimusta olisi voinut enää edes ajatella. Iranilla oli tämäkin vaihtoehto olemassa, mutta sitä ei käytetty. Oli selvästi poliittinen päätös lähteä toiselle tielle.

Aaltola huomauttaa, että toisaalta Iran tiesi Venäjän kokemuksesta, mitä kieltolinjalle lähtemisestä seuraa. Väitteet ja todisteet roikkuvat kaulalla vuosia, hän sanoo.

Samaa sanoi myös ilmaturvallisuuden asiantuntija Anthony Brickhouse, joka on entinen Yhdysvaltain ilmailun turvallisuusviraston tutkija ja nykyinen yliopistotutkija. Hän tosin uskoo, että tutkimus olisi paljastanut merkit ohjuksesta.

– Ei sitä olisi voinut millään peittää tai kätkeä, Brickhouse sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iranin armeijan mukaan syynä oli inhimillinen virhe sen jälkeen, kun matkustajakone lensi lähellä tärkeää paikkaa, joka kuuluu Iranin vallankumouskaartille. Armeijan mukaan kone muistutti muodoltaan ja lentokorkeudeltaan "viholliskohdetta".

– Iranin asevoimat olivat valmiustilassa, sillä ne odottivat mahdollista Yhdysvaltain vastausta Iranin juuri tekemiin iskuihin amerikkalaistukikohtia vastaan Irakissa. Ohjusten kanssa on ennenkin sattunut vastaavia vahinkoja samantyyppisissä tilanteissa, Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tutkija Tytti Erästö kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Ulkopoliitiikan asiantuntija Aaltola uskoo, että päätös myöntämisestä tehtiin Iranin korkeimmassa johdossa. Koska tapaus on tulenarka, ainakin korkeinta johtoa ajatollah Ali Khameneita myöten on konsultoitu.

Reuters kertoi lauantaina aamulla, että Khamenei sai tiedon vahingonlaukauksesta perjantaina.

Aaltolan mukaan ampumisen myöntäminen voi ruokkia positiivisempaa poliittista henkeä ja auttaa Iranin ydinohjelmasta todennäköisesti pian käytävien uusien neuvottelujen prosessia.

– Ehkä Iranissa on uudenlaista henkeä. Nyt täytyy odottaa ja katsoa miten tämä materialisoituu. Oliko tämä tarkoitettu liennyttäväksi signaaliksi, vaiko tehty pakon edessä. Vai onko se kumpaakin. Välttämättömyydestä pyritään tekemään hyve, Aaltola sanoo.

– Maan pääkaupungin eliittijoukot pystyivät ampumaan transponderit päällä lentäneen matkustajakoneen, niin onhan siinä vähän häpeääkin mukana.

Aaltolan mukaan on kiinnostavaa seurata, kuinka tilanne kehittyy. Hän arvioi, että Iran tulee maksamaan korvauksia, joista neuvotellaan jo pian.

– Iran on asian myöntänyt ja luvannut tehdä selvityksen, miten tällainen möhläys on tapahtunut.

Aaltola kertoo, että matkustajalentokoneiden alasampumisten käsittelyssä on oma prosessinsa. Hän mainitsee muun muassa Persianlahdella vuonna 1988 sattuneen tapauksen, jossa yhdysvaltalaiset ampuivat ilman transpondereita yhdysvaltalaista sotilasalusta kohti lentäneen iranilaiskoneen.

– Se asia sovittiin ja Yhdysvallat maksoi korvauksia. On tässä tällainen oma kaavansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?