Iran myöntää ampuneensa lento­koneen alas vahingossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iran myöntää ampuneensa lento­koneen alas vahingossa

Iran lupaa, että syylliset saatetaan vastuuseen.

11.1.2020 6:08 | Päivitetty 11.1.2020 7:44

Iranin puolustusvoimat kertoi lauantaina, että keskiviikkona tuhoutunut ukrainalaislentokone ammuttiin alas inhimillisen virheen seurauksena. Konetta luultiin viholliskoneeksi.

Valtion televisiossa luetun lausunnon mukaan syylliset tahot saatetaan vastuuseen sotilastuomioistuimessa.

Ukrainian International Airlinesin matkustajalentokone putosi keskiviikkoaamuna pian sen jälkeen kun se oli noussut Teheranin kansainväliseltä lentokentältä. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat. Koneen kyydissä oli muun muassa Iranin, Kanadan, Ukrainan ja Ruotsin kansalaisia.

New York Timesin mukaan Iran väitti koneen tehneen terävän, yllättävän käännöksen kohti Iranin vallankumouskaartin tukikohtaa.

– Näissä olosuhteissa, inhimillisen virheen seurauksena, kone joutui tulituksen kohteeksi.

Iranin puolustusvoimat esitti pahoittelut uhrien omaisille.

Aiemmin muun muassa Kanada, Britannia, Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato kertoivat pitävänsä mahdollisena, että kone pudotettiin vahingossa. Joidenkin arvioiden mukaan koneeseen osui kaksi ilmatorjuntaohjusta. Iranin viranomaiset kiistivät tämän lauantaihin saakka ja väittivät onnettomuuden syyksi teknistä vikaa.

  • Jutun alussa näkyy video, jolla saattaa näkyä ohjuksen osuminen koneeseen

Muutamaa tuntia ennen onnettomuutta Iran oli iskenyt ballistisilla ohjuksilla kahteen Yhdysvaltojen sotilastukikohtaan Irakissa.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kommentoi asiaa lauantaiaamuna Twitterissä:

– Surullinen päivä. Asevoimien sisäisen tutkimuksen alustavat päätelmät: Inhimillinen virhe USA:n seikkailunhalun aiheuttaman kriisin aikaan johti katastrofiin. Syvin katumuksemme, anteeksipyyntömme ja osanottomme kansallemme, kaikkien uhrien perheille ja muille osallisille kansakunnille.

Iranin presidentti Hassan Rouhani kutsui onnettomuutta Twitterissä ”anteeksiantamattomaksi virheeksi”.

– Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä katastrofaalista erehdystä. Lähetän ajatukseni ja rukoukseni kaikille sureville perheille. Esitän syvimmän osanottoni.

Iran olisi voinut sulkea ilmatilansa

Boeing 737 -matkustajakone putosi hieman sen jälkeen, kun Iran oli ampunut ohjuksia kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen tukikohtaan Irakissa. Ohjusoperaation jälkeen Yhdysvaltojen ilmavoimien toiminta Iranin raja-alueiden läheisyydessä lisääntyi, Iranin asevoimat kertoo tiedotteessa CNN:n mukaan.

CNN:n asiantuntijan mukaan Iranin olisi pitänyt iskujen jälkeen sulkea ilmatilansa tai keskeyttää matkustajalennot.

Iranin ilmailuhallinnon johtaja Ali Abedzadeh sanoi aiemmin olevansa varma, että pudonneeseen ukrainalaiskoneeseen ei osunut ohjusta.

– Yksi asia on varma: tähän koneeseen ei osunut ohjusta, Abedzadeh sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa pääkaupunki Teheranissa.

  • Katso alta videolta, miten Iran esitteli mustaa laatikkoa televisiossa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?