Lentoturmassa kuolleista 17 tuli Ruotsista – kaikki Ruotsin ja Iranin väliset lennot keskeytetty

Ruotsi keskeyttää kaikki lennot Iraniin, samoin saksalainen lentoyhtiö Lufthansa.

Ukrainalaiskone syöksyi maahan Iranissa toissa päivänä, ja kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat.

10.1.2020 15:44 | Päivitetty 10.1.2020 17:58

Ruotsin ulkoministeriö vahvistaa, että alas syöksyneessä ukrainalaiskoneessa oli 17 Ruotsista tulevaa ihmistä. Asiasta kertoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde Twitterissä. Heistä seitsemällä on Ruotsin kansalaisuus ja kymmenen on kirjoilla Ruotsissa, ulkoministeriö kertoo.

Ulkoministeriö ei kuitenkaan sulje pois sitä, että luku nousee vielä.

– He kaikki olivat jonkun lapsia, luokkakavereita, ystäviä tai kollegoita. Ajatukseni ovat omaisten luona, Linde kirjoitti Twitterissä.

Iranin ulkoministeriön aiemmin kertoma tieto oli, että koneessa olisi ollut kymmenen Ruotsin kansalaista.

Ukrainalaiskone syöksyi maahan Iranissa toissa päivänä, ja kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat. Suurin osa matkustajista oli iranilaisia ja kanadalaisia. Uhrien kotimaista ja kansalaisuuksista on annettu vaihtelevia tietoja. Osa uhreista oli kaksoiskansalaisia, ja kotipaikan voi määritellä myös muun kuin kansallisuuden perusteella.

Tällainen lentojen keskeyttäminen on Ruotsin mukaan harvinaista

Ruotsin ja Iranin väliset lennot on keskeytetty toistaiseksi, kertoo Ruotsin liikennehallitus. Ruotsin ja Iranin välillä liikennöivä Iran Air tarvitsee nyt Ruotsin viranomaiselta luvan lentoihin.

Syynä ovat liikennehallituksen mukaan lentoturmaan liittyvät epäselvyydet ja lentoturvallisuus.

Liikenneluvan vaatiminen on liikennehallituksen meri- ja ilmailujohtaja Gunnar Ljungbergin mukaan harvinaista.

Myös saksalainen lentoyhtiö Lufthansa kertoi tänään peruuttaneensa kaikki lennot Iranin pääkaupunki Teheraniin ja sieltä pois. Keskeytys on voimassa 20. tammikuuta asti. Myös Lufthansa perustelee päätöstä epäselvällä turvallisuustilanteella. Moni lentoyhtiö, muun muassa suomalainen Finnair, on jo aiemmin kertonut välttävänsä Iranin ilmatilaa toistaiseksi.

Eilen useat yhdysvaltalaismediat kertoivat, että Yhdysvaltojen puolustusministeriö uskoo Iranin pudottaneen matkustajakoneen vahingossa ilmatorjuntaohjuksella. Sittemmin muun muassa Kanadan ja Britannian johto ovat kertoneet saaneensa samanlaisia tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?