Kirkas leimahdus taivaalla – näkyykö tässä ohjusisku matkustajakoneeseen?

Bellingcatin ja New York Timesin mukaan videolla näkyy ohjusisku. New York Times on tarkistanut, että video on aito.

9.1.2020 22:36 | Päivitetty 10.1.2020 8:24

Tutkivan journalismin verkosto Bellingcat ja amerikkalaislehti New York Times ovat julkaisseet videon, jossa ilmeisesti näkyy ohjusisku ukrainalaiskoneeseen Parandin yllä, lähellä Teheranin lentokenttää Iranissa.

Video on levinnyt laajalti sosiaalisessa mediassa. Aiemmin videon kuvauspaikkaa ei ole kyetty varmistamaan.

Bellingcatin mukaan video on kuitenkin kuvattu asuinalueella Länsi-Parandissa. Kamera osoittaa kohti Ukrainian International Airlinesin matkustajakoneen tiedettyä reittiä.

New York Timesin mukaan videolla näkyy pieni räjähdys, kun ohjus iskeytyy koneeseen. Kone ei kuitenkaan räjähdä vaan se jatkoi matkaansa useiden minuuttien ajan. Räjähdyksen jälkeen lentäjät yrittivät palata takaisin lentokentälle.

Kone lensi kohti kenttää liekeissä ennen kuin se räjähti ja syöksyi nopeasti maahan, New York Times kertoo muiden videoiden osoittavan.

Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat. Suurin osa uhreista oli Iranista ja Kanadasta.

Nimettömät amerikkalaislähteet ovat kertoneet Yhdysvaltojen uskovan, että iranilainen ohjus pudotti matkustajakoneen. Matkustajakoneen pudottamista pidetään vahinkona. Vain muutamaa tuntia Iran oli tehnyt ohjusiskun amerikkalaisten tukikohtaan Irakissa.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi tiedotustilaisuudessa torstai-iltana, että matkustajakoneen pudotti todennäköisesti iranilainen ilmatorjuntaohjus.

– Tiedustelu ja todisteet viittaavat siihen, että kyse oli todennäköisesti ilmatorjuntaohjuksesta, mutten kommentoi tätä enempää, Trudeau sanoi.

Trudeaun mukaan tiedot olivat kuitenkin sen verran vahvoja, että hän pystyi jakamaan ne kanadalaisten kanssa. Myös Trudeau piti mahdollisena sitä, ettei tarkoituksena ollut ampua alas matkustajakonetta.

Iranin johto on pyytänyt Kanadaa jakamaan kanssaan tiedustelutiedot, joiden mukaan Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Britannian pääministeri Boris Johnson vahvisti myös torstai-iltana, että iranilaisohjus vaikutti aiheuttaneen matkustajakoneen putoamisen.

– Nyt on olemassa tietoa siitä, että iranilainen ilmatorjuntaohjus ampui koneen alas. Tämä saattoi hyvin olla tahatonta, Johnson sanoi CNN:n mukaan.

Ulkomaalaisessa mediassa ohjuksen on uskottu olevan peräisin Tor M1 -ilmatorjuntajärjestelmästä.

Iranin siviili-ilmailun johtaja on kiistänyt, että Iran olisi ampunut ukrainalaiskoneen alas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?