Lähteet: USA uskoo, että Iran ampui matkustajakoneen vahingossa alas ohjuksella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lähteet: USA uskoo, että Iran ampui matkustajakoneen vahingossa alas ohjuksella

Pentagon ei kommentoi väitettä. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kuitenkin sanonut, että hänellä on epäilyksensä lentoturman suhteen.

9.1.2020 19:16 | Päivitetty 9.1.2020 20:35

Amerikkalaiset virkamiehet uskovat, että todennäköisimmin iranilainen ohjus pudotti ukrainalaisen matkustajakoneen, Reuters uutisoi. 176 ihmistä kuoli, kun Ukrainian International Airlinesin lento PS752 syöksyi maahan muutama minuutti lähdön jälkeen keskiviikkona Iranissa. Boeing 737-800 oli matkalla Teheranista Ukrainan Kiovaan.

Yksi virkamies kertoi uutistoimistolle, että yhdysvaltalaiset satelliitit olivat havainneet kaksi ohjusta juuri ennen kuin lentokone syöksyi maahan. Lisäksi virkamies kertoi, että todisteet kertoivat räjähdyksestä. Kaksi virkamiestä sanoi Yhdysvaltojen uskovan, että lentokone ammuttiin alas vahingossa.

Myös CBS Newsin lähteiden mukaan amerikkalaiset ovat varmoja siitä, että Iran ampui lennon PS752 alas muutama tunti sen jälkeen, kun iranilaiset ohjukset olivat osuneet amerikkalaisten tukikohtiin Irakissa keskiviikkona.

Brittilehti Guardian kertoo sen brittilähteiden nähneen amerikkalaista tiedustelutietoa, joka viittaisi siihen, että matkustajakoneeseen osui iranilainen ilmatorjuntaohjus.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ei suostunut kommentoimaan väitteitä siitä, että matkustajakoneeseen olisi osunut iranilainen ohjus.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi torstaina medialle, että hänellä oli epäilyksiä Iranissa pudonneen koneen suhteen.

– Minulla on epäilykseni, Trump sanoi AFP:n mukaan.

– Se lensi aika rankan naapuruston yllä ja joku saattoi tehdä virheen.

Trump sanoi uskovansa, että ”jotain todella kauheaa tapahtui”.

– Jotkut ihmiset sanovat, että se (syy) oli mekaaninen. Henkilökohtaisesti en usko sen olevan kysymyksessä.

Iranin siviili-ilmailun johtaja Ali Abedzadeh kiisti väitteet siitä, että Iran olisi pudottanut matkustajakoneen. Hän piti väitteitä ”huhuina”.

– Tieteellisesti puhuen, on mahdotonta, että ohjus olisi osunut ukrainalaiskoneeseen ja sellaiset huhut ovat epäloogisia, mies sanoi ISNA-uutistoimistolle.

Abedzadeh myös huomautti, että koneen lentäjä oli yrittänyt kääntää matkustajakoneen takaisin kohti lentokenttää. Hän ihmetteli, miten lentäjä voisi yrittää kääntää konetta, johon väitetysti oli osunut ohjus tai raketti, CNN kertoo.

Jo aiemmin torstaina oli herännyt epäilyksiä siitä, että lentoturmassa voisi olla kyse muusta kuin onnettomuudesta. Lontoossa toimiva yksityinen tiedustelualan yritys IHS Markit arvioi muistiossa, että matkustajakoneen ”ampui todennäköisesti vahingossa alas Iranin vallankumouskaartin operoima SA-15-ohjus”. SA-15 tunnetaan myös nimellä Tor-M1.

Yritys viittasi sosiaalisessa mediassa kiertäneisiin kuviin, joissa näkyy venäläisvalmisteinen ohjus. Kuvien väitetään olevan peräisin keskiviikkoiselta onnettomuuspaikalta. IHS Markit sanoi, ettei se ollut pystynyt varmistamaan kuvien alkuperää, mutta piti niitä luotettavina.

Ilmatorjunnan entinen tarkastaja, tietokirjailija ja eversti evp. Ahti Lappi arvioi aiemmin Ilta-Sanomille, että ohjuksen olisi ollut mahdollista yltää 2 400 metrin korkeudessa lentäneeseen matkustajakoneeseen.

– Periaatteessa olalta laukaistavilla ilmatorjuntaohjuksilla voisi yltää noihin korkeuksiin.

Olalta laukaistavien ohjusten torjuntakorkeuden yläraja on noin 3 000 metriä.

Iranilla on tiettävästi amerikkalaisia Stingereitä ja vanhoja venäläisohjuksia.

Iranissa torstaina levinneiden tietojen mukaan koneen putoamispaikalta olisi löytynyt viitteitä venäläisestä Tor M1 -ilmatorjuntajärjestelmän ohjuksen osista. Iran osti Venäjältä ajoneuvolavetilla liikkuvia Tor M1-ohjusyksiköitä 2005.

– Alueella on sekava tilanne, ja ohjuksia voi olla eri ryhmittymien hallussa, Lappi sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?