Satelliittikuvat hämmästyttävät: Iranin ohjukset osuivat ”tarkalleen keskelle maalia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Satelliittikuvat hämmästyttävät: Iranin ohjukset osuivat ”tarkalleen keskelle maalia”

Julkaistu: 9.1. 14:14

Satelliittikuvat osoittavat iranilaisohjusten tuhonneen hämmästyttävän tarkasti kohteitaan Irakissa.

Kaupallisen Planet labs -satelliittiyhtiön keskiviikkona iskujen jälkeen ottamissa kuvissa näkyy, kuinka ohjuksilla on tuhottu jopa yksittäisiä lentokonehalleja ja rakennuksia.

– Ohjukset ovat osuneet tarkalleen keskelle maalia, kommentoi Kalifornian Montereyn Middlebury-instituutin analyytikko David Schmerler NPR-uutissaitille.

Iran ampui keskiviikkoyönä 22 lyhyen kantaman ballistista ohjusta amerikkalaisten käyttämiin Ain al-Assadin ja Erbilin sotilastukikohtiin Irakissa. Amerikkalaisten ja irakilaisten mukaan iskut eivät vaatineet ihmisuhreja.

Amerikkalaisviranomaiset vahvistivat NPR:lle, että al-Assadiin osui 10 ohjusta. Erbilin tukikohtaan osui vain yksi ja neljä ilmeisesti meni harhaan.

Nyt julkaistut satelliittikuvat on otettu al-Assadin tukikohdasta iskujen jälkeisenä päivänä. Tukikohtaa vastaan laukaistiin 17 ohjusta. Kuvissa näkyy ainakin viisi ohjusosumaa, jotka ovat tuhonneet tai vahingoittaneet seitsemää rakennusta. Ainakin kolme kohteista on ilmeisesti lentokoneiden huoltohalleja.

Keskimmäinen viidesta lentokonehallista on tuhoutunut täsmäosumasta. Hallien vieressä kentällä on amerikkalaisia UH-60 Black Hawk -helikoptereita.

Keskimmäinen viidesta lentokonehallista on tuhoutunut täsmäosumasta. Hallien vieressä kentällä on amerikkalaisia UH-60 Black Hawk -helikoptereita.

– Iranin iskujen tärkein huomio on, kuinka täsmällisen tarkkoja nämä lyhyen kantaman ballistiset ohjukset olivat. Luulisi jopa iranilaisten yllättyneen ja huojentuneen tuloksesta. Aseiden osumistarkkuuden vallankumous on todellista eikä enää Yhdysvaltain yksinoikeus. Tällä tulee olemaan suunnaton vaikutus moderneissa konflikteissa ja rajoitetussa sodankäynnissä, twiittasi ydinasestrategioihin erikoistunut professori Vipin Narang MIT-yliopistosta.

Kuvat osoittavat, että ohjukset oli tarkoituksella tähdätty tarkoituksena surmata amerikkalaissotilaita, kertoo riippumaton asiantuntija Reutersille.

– Ne tähdättiin amerikkalaisten käytössä olleelle alueelle tukikohdassa. Niiden oli tarkoitus osua ja niin ne tekivät, totesi Jeffrey Lewis Middlebury-instituutista.

Keskiviikkona al-Assadin tukikohdasta otetussa satelliittikuvassa näkyy viisi ohjusten osumakohtaa.

Keskiviikkona al-Assadin tukikohdasta otetussa satelliittikuvassa näkyy viisi ohjusten osumakohtaa.

Schmerlerin mukaan on epäselvää, valittiinko kohteet tarkoituksena välttää ihmishenkien menetyksiä.

– Tarkastelluissa rakennuksissa säilytettiin ilmeisesti lentoaluksia. Lentotukikohdassa on muualla rakennuksia pelkästään ihmisten majoittamiseen, joten ehkä iskukohteiksi valittiin ihmisten sijaan kalustoa, Schmerler pohtii.

Anbarin maakunnassa Irakissa sijaitsevassa al-Assadin tukikohdassa ovat aiemmin vierailleet sekä presidentti Donald Trump että varapresidentti Mike Pence.

Trumpin hallinnosta on kerrottu, että Iranin uskotaan tarkoituksella vältelleen osumasta suurempiin amerikkalaisjoukkojen kohteisiin. Pian iskujen jälkeen Trump twiittasikin: ”Kaikki hyvin!”.

Yhdysvaltain asevoimahaarojen komentaja kenraali Mark Milley ilmaisi keskiviikkona olevansa eri mieltä:

– Perustuen näkemääni ja tietoihin, ohjuksilla oli tarkoitus aiheuttaa rakenteellisia vaurioita sekä tuhota ajoneuvoja ja kalustoa ja lentokoneita ja surmata sotilaita. Tämä on henkilökohtainen arvioni.

Tuoreimmat osastosta