CNN: Näin Trump päätyi ratkaisuunsa – sai Iranista tiedon iskujen lopettamisesta kolmen eri kanavan kautta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Näin Trump päätyi ratkaisuunsa – sai Iranista tiedon iskujen lopettamisesta kolmen eri kanavan kautta

Julkaistu: 9.1. 11:11

Iran lähetti Yhdysvalloille muun muassa Sveitsin kautta tiedon, ettei aio enää jatkaa iskujaan.

Iranin ohjusiskuista amerikkalaiskohteisiin Irakissa saatiin havaintoja hyvissä ajoin etukäteen, joten iskukohteissa ehdittiin suojautua. Iskujen jälkeen Iran myös otti yhteyttä Yhdysvaltoihin ilmoittaen, ettei lisää ohjuksia ole luvassa, kertoo CNN.

Yön tapahtumat johtivat lopulta siihen, että presidentti Donald Trump lopulta aamulla päätti olla kostamatta iranilaisille sotilaallisesti ja päätyi asettamaan lisää talouspakotteita.

Iran laukaisi keskiviikkoyönä, eli tiistaina illalla Yhdysvaltain aikaa ohjuksia kahteen amerikkalaisten käyttämään sotilastukikohtaan Irakissa. Yhdysvaltain tiedustelusatelliitit havaitsivat pian ohjusten lämpöjäljet, jotka viittasivat lyhyen kantaman ballistisiin ohjuksiin.

Lisäksi Iran oli ehtinyt varoittaa etukäteen iskuista Irakin hallintoa, joka edelleen välitti tiedon amerikkalaisille.

Satelliittien ja amerikkalaisten sotilaslentokoneiden tietojen avulla tiedustelu päätteli nopeasti, että kohteet ovat al-Asadin ja Erbilin tukikohdat.

Tieto ohjuksista levisi nopeasti Yhdysvaltain poliittisessa johdossa. Varapresidentti Mike Pence soitti edustajainhuoneen puheenjohtajalle, demokraattien Nancy Pelosille ja senaatin republikaanijohtaja Chuck Schumerille.

Ulko- ja puolustuspoliittinen johto kokoontui pian Valkoisen talon tilannehuoneeseen. Ensimmäinen tehtävä oli selvittää, oliko kukaan amerikkalainen menettänyt henkeään iskuissa. CNN:n jututtaman senaattorin mukaan Trump oli ilmeisesti valmis tekemään vastaiskun Iraniin, mikäli yksikin amerikkalainen olisi kuollut Irakissa.

Jonkin ajan kuluttua ilmeni, että tappioilta oltiin ilmeisesti säästytty ja jännitys lieveni tilannehuoneessa. Samalla yllätyttiin siitä, kuinka vähän ohjuksia Iran lopulta laukaisi tuhansien ohjustensa asearsenaalista. Useat amerikkalaisviranomaiset arvioivat, että Iranin iskun tarkoitus oli enemmän lähettää viesti kuin tappaa amerikkalaisia.

Muutama tunti iskujen jälkeen Trump ilmoitti haluavansa puhua julkisesti aiheesta. Valmistelut puheen sisällöstä alkoivat saman tien. Valkoisella talossa oli päivien ajan harmiteltu sitä, ettei Trump ollut aiemmin puhunut kansalle kenraali Suleimanin surmaiskun jälkeen.

Trump soitti useille kongressin republikaaniedustajille, joiden mukaan presidentti oli ”hyvin positiivisella” mielellä ja valmis neuvottelemaan Iranin kanssa. Trump julkisti tiistaina illalla Yhdysvaltain itärannikon aikaa Twitter-viestin, jossa kertoi aikovansa puhua seuraavana aamuna.

Yön aikana Iran otti ainakin kolmen ulkomaisen kanavan, mukaan lukien Sveitsin kautta yhteyttä Yhdysvaltain hallintoon. Viesti oli selkeä: Emme iske enempää.

Aamulla oli saatu vahvistus, etteivät iskut olleet aiheuttaneet amerikkalaisuhreja. Asiasta kerrottiin Trumpille varhain keskiviikkoaamuna. Vasta silloin presidentti teki päätöksensä, että Yhdysvaltain vastaus on lisätä pakotteita ja tilanteen eskaloimisen vaihtoehto on nyt pois pöydältä.

– He olivat ottaneet askeleen taakse, nyt oli meidän vuoromme samaan, kertoi korkea hallintolähde CNN:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?