Iranin presidentti twiittasi pahaenteisesti ennen keskiviikon tapahtumia: ”Pitäisi muistaa myös numero 290” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin presidentti twiittasi pahaenteisesti ennen keskiviikon tapahtumia: ”Pitäisi muistaa myös numero 290”

Hasan Rouhani onnistui viittaamaan etukäteen sekä ohjusiskuun että lentoturmaan.

Iranin presidentti Hassan Rouhani johti maan hallituksen kokousta keskiviikkona.­

9.1. 7:26

Keskiviikko 8. tammikuuta 2020 on päivä, joka jää Iranin historiaan.

Ensin maa hyökkäsi ballistisilla ohjuksilla Yhdysvaltojen sotilastukikohtia vastaan Irakissa. Vain tuntia myöhemmin ukrainalaisen lentoyhtiön kone syöksyi maahan pian noustuaan Teheranin kansainväliseltä lentokentältä. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä saivat surmansa.

Ohjusisku oli kosto Yhdysvalloille kenraali Qassem Suleimanin tappamisesta. Lentoturman syytä ei vielä tiedetä.

Iranin presidentti Hassan Rouhani onnistui viittaamaan molempiin etukäteen viestissä, jonka hän julkaisi tiistaina Twitterissä.

– Niiden, jotka viittaavat numeroon 52 pitäisi muistaa myös numero 290. #IR655. Älä koskaan uhkaa Iranin kansakuntaa, Rouhani kirjoitti englanniksi.

Rouhanin viesti puolestaan oli viittaus Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin aikaisemmin esittämän uhkaukseen. Trump kertoi, että Yhdysvallat oli maalittanut 52 iranilaista kohdetta, joihin se hyökkäisi, mikäli Iran iskisi amerikkalaiskohteisiin. Trumpin mukaan kohteiden määrä symboloi 52:a amerikkalaista panttivankia, jotka iranilaiset opiskelijat sulkivat Teheranin Yhdysvaltojen-suurlähetystöön vuonna 1979.

Mikä merkitys sitten on Rouhanin esille nostamalla luvulla 290?

3. heinäkuuta 1988 Iran Airin lento 655 Teheranista Dubaihin teki välilaskun iranilaisessa Bandar Abbasin kaupungissa Persianlahden rannalla. Pian sen jälkeen, kun Airbus A300 -kone oli noussut Bandar Abbasista Persianlahden ylle, siihen osui ohjus.

Kone tuhoutui, ja kaikki sen kyydissä olleet 290 ihmistä saivat surmansa.

Ohjuksen ampui Yhdysvaltain laivaston alus USS Vincennes. Yhdysvaltojen puolustusministeriö väitti ensin ohjuksen osuneen iranilaiseen sotilaslentokoneeseen mutta perui väitteen pian ja esitteli viralliset valittelut tapahtuneesta. Laivan miehistö oli luullut lentokonetta F-14-hävittäjäksi, joka valmistautui hyökkäykseen.

Yhdysvallat suostui 1996 maksamaan uhreille yhteensä 131,8 miljoonan dollarin korvaukset. Yhdysvallat ei ole kuitenkaan koskaan pyytänyt tapausta anteeksi, ja Iranissa moni uskoo edelleen teon olleen tahallinen.

Tähän mennessä ei ole tullut esiin mitään todisteita siitä, että ukrainalaiskoneen keskiviikkoisessa turmassa olisi kyse muusta kuin teknisestä viasta johtuneesta onnettomuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?