Trumpin omat puoluetoverit ryöpyttivät hallituksen Iran-selvitystä – ”Täysin järjetön” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin omat puoluetoverit ryöpyttivät hallituksen Iran-selvitystä – ”Täysin järjetön”

Republikaanisenaattorit Mike Lee ja Rand Paul eivät olleet tyytyväisiä Trumpin hallinnon argumentteihin.

Republikaanisenaattorit Mike Lee ja Rand Paul eivät olleet tyytyväisiä Trumpin hallinnon argumentteihin.

Julkaistu: 9.1. 3:23, Päivitetty 9.1. 3:39

Republikaanisenaattorit Mike Lee ja Rand Paul aikovat äänestää demokraattien rinnalla Donald Trumpin sotatoimia vastaan.

Kaksi republikaanista senaattoria arvosteli jyrkin sanoin presidentti Donald Trumpin hallinnon keskiviikkona antamaa selvitystä sotatoimista Irania vastaan.

Trumpin hallinto briiffasi keskiviikkona kongressiedustajia iranilaiskenraali Qassem Suleimanin surmaamiseeen johtaneista syistä. Lain mukaan presidentin on ilmoitettava merkittävistä sotatoimista kongressille.

Trumpia vastustavat demokraatit olivat selvitykseen tyytymättömiä, mutta yllättäen kovinta kritiikkiä esiittivät republikaanisenaattorit Mike Lee ja Rand Paul.

– Se oli luultavasti huonoin briiffaus jonka olen nähnyt, ainakin sotilaallisesta aiheesta, niiden yhdeksän vuoden aikana, jotka olen ollut Yhdysvaltojen senaatissa, Lee täräytti.

– Meille sanottiin yhä uudelleen ja uudelleen, että ”tämä isku oli tarpeellinen, tämä oli paha mies, meidän täytyi tehdä se, eikä hallituksemme voi olla erimielinen, sillä muuten se lähettää väärän signaalin iranilaisille”. Minusta se on täysin väärin.

– Heidän täytyi lähteä 75 minuutin jälkeen selitettyään meille, että meidän täytyy olla kilttejä poikia ja tyttöjä eikä väitellä tästä julkisesti. Minusta se on täysin järjetöntä. Pidän sitä mahdottomana hyväksyä.

Paul kutsui briiffausta ”loukkaukseksi perustuslakia vastaan”. Hänen mukaansa Trumpin hallinnon edustajat väittivät, että kongressin vuonna 2002 antama valtuutus sotatoimille Irakissa kattoi myös Suleimanin surmaamisen maassa.

– Ei kukaan järkevä ihminen voi väittää naama peruslukemilla, että kun kongressi päätti äänestää Saddam Husseinia vastaan hyökkäämisestä 2002, he samalla antoivat luvan sotatoimille iranilaista kenraalia vastaan 18 vuotta myöhemmin, Paul sanoi CNN:lle.

Sekä Lee että Paul ilmoittivat kannattavansa demokraattien esitystä, joka estäisi Trumpia ryhtymästä sotatoimiin Irania vastaan. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone äänestää päätöksestä torstaina, mutta sen astuminen voimaan vaatii myös republikaanien hallitseman senaatin hyväksynnän.

Tuoreimmat osastosta