Asiantuntija: Iranin päätös pimittää turmakoneen mustat laatikot on poikkeuksellinen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Iranin päätös pimittää turmakoneen mustat laatikot on poikkeuksellinen

Yleensä onnettomuuden syy halutaan vilpittömästi selvittää.

Turmakoneen moottorien valmistaja tyrmäsi nopeasti väitteet, joiden mukaan putoaminen johtui koneviasta.­

8.1.2020 17:48

Johtaja Jari Pöntinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista pitää valitettavana Iranin päätöstä olla luovuttamatta turmakoneen mustia laatikoita Boeing-yhtiön edustajille tai amerikkalaisviranomaisille.

– Yleensä onnettomuusvaltio tietenkin luovuttaa materiaalia konevalmistajan käyttöön, jotta syyt saataisiin selville, Pöntinen sanoo STT:lle.

Pöntisen mukaan toimintatavaksi on muodostunut, että sekä onnettomuusmaan ilmailuviranomainen, turmakoneen lentoyhtiö että koneen valmistaja tai tietyn laitteen tai moottorin valmistaja ovat kaikki mukana tutkinnassa.

– Yleinen käytäntö on, että nimenomaan kaikki tarvittavat relevantit tahot ovat mukana, jotta onnettomuuden syy vilpittömästi selviäisi.

Vastuu tutkinnasta on kuitenkin sillä valtiolla, jonka alueella onnettomuus tapahtuu. Asiasta on sovittu jo vuonna 1944 kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksessa.

Ukrainalaiskoneen turman syystä liikkuu mediassa ja netissä hyvinkin kirjavia teorioita. Pöntisen mukaan nämä kannattaa jättää omaan arvoonsa.

– Onnettomuuden syy pystytään selvittämään hyvin tarkkaan. Kun saadaan vähän faktaa siitä, sitten voidaan arvioida, mutta nyt ei kannata lähteä spekuloimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?