Tämä matkustajakoneen tuhoutumisesta Iranissa tiedetään nyt - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä matkustajakoneen tuhoutumisesta Iranissa tiedetään nyt

Julkaistu: 8.1. 16:09

Onnettomuuden virallinen syy ei ole vielä selvillä.

Iranissa maahan pudonneeseen lentokoneeseen liittyy moni avoimia kysymyksiä. Kaikki tämä tiedetään ainakin 167 matkustajaa surmanneesta turmasta.

Mitä tapahtui?

Kiovaan matkalla ollut Ukraine International Airlinesin (UIA) Boeing 737-800 -lentokone putosi pian lähdettyään Iranin pääkaupungin Teheranin lentokentältä.

Lentokone nousi ilmaan kello 6.12 aamulla paikallista aikaa. The Guardianin mukaan lentokoneen lähtö oli viivästynyt tunnilla.

Näky onnettomuuspaikalla oli lohduton. Uutistoimisto AFP kertoo, että maassa näkyi matkustajien matkatavaroita, kuten vaatteita ja joulupukkinukke.

Turmapaikalta yritettiin etsiä selviytyjiä, mutta oli nopeasti selvää, että kaikki matkustajat olivat menehtyneet.

Mistä onnettomuus johtui?

UIA kertoo tiedotteessaan, että kyseinen kone oli huollettu juuri kaksi päivää ennen onnettomuutta. Iranilaismedian mukaan lentokone syttyi putoamisen jälkeen palamaan, mutta AFP:n mukaan useilla videoilla voi nähdä kuinka, kone syttyy tuleen jo sen ollessa ilmassa.

Financial Timesin toimittaja Max Seddon kertoo Twitterissä, että UIA:n mukaan lentokoneiden pilotit olivat hyvin kokeneita. Yliperämies Volodymyr Yaponenkolla oli takanaan 11 600 lentotuntia, joista hän lensi lähes kaikki samaisella lentokoneella ja suoritti harjoittelunsa juurikin Teheranissa.

– Pilotin virheen mahdollisuus on minimaalinen, me emme edes harkitse sitä, lennonjohtaja Ihor Sosnovskiy sanoi Seddonin mukaan.

Sosnoskiy kertoi AFP:n mukaan toimittajille, että yhtiö tekee kaikkensa onnettomuuden syyn selvittämiseksi.

Aamupäivällä koneen putoamisen syyksi kerrottiin tekniset vaikeudet. Iranin valtio-omisteinen uutistoimisto ISNA viittasi vain teknisiin ongelmiin.

Kuvituskuva

Pian Ukrainan suurlähetystö Iranissa vihjasi, että onnettomuuden taustalla saattaisi olla lentokoneen moottorivika. Suurlähetystö joutui kuitenkin vetämään pian sanojaan takaisin ja julkaisi uuden tiedotteen, missä korostettiin edellisen lausunnon olleen epävirallinen. Onnettomuuden syytä ei ole vielä varmasti saatu selville, suurlähetystö tiedotti.

Myös koneen moottorit valmistanut ranskalais-yhdysvaltalainen CFM tiedotti, että kaikki arvailut ovat ennenaikaisia.

Ukrainan ulkoministeri Vadym Prystaiko on sanonut, että Ukraina aikoo tutkia onnettomuutta tiiviisti yhdessä Iranin viranomaisten kanssa. Myös Kanadan ulkoministeri Francois-Philippe Champagne sanoi olevansa Ukrainan viranomaisten kanssa yhteydessä onnettomuuden tutkinnasta.

Kuvituskuva

On vielä epäselvää, liittyykö tapaus mitenkään Iranin ohjusiskuihin Irakissa.

– Liikkeellä on paljon spekulaatiota siitä, että lentokone olisi ammuttu alas. En usko, että se pitää lainkaan paikkansa, lentoprofessori Stephen Wright Tampereen yliopistosta sanoo AFP:lle.

– Lentokoneet lentävät samaa reittiä päivä toisensa perään. Tapana ei ole laittaa ohjuksia kansainvälisten ilmateiden lähettyville, ilmiselvistä syistä.

Wrightin mukaan kyseessä voi olla joko pommi tai jokin ”katastrofaalinen” vika lentokoneessa.

Keitä menehtyneet matkustajat olivat?

Lentoyhtiön mukaan lennolla oli tämänhetkisten tietojen mukaan 167 matkustajaa ja yhdeksän miehistön jäsentä. Kukaan ei selvinnyt maahansyöksystä hengissä.

Ukrainan ulkoministerin mukaan koneen matkustajista 82 oli iranilaisia, 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia ja 10 Ruotsista. Lisäksi neljä matkustajaa oli Afganistanista, kolme Saksasta ja kolme Britanniasta. Aftonbladetin mukaan Ruotsin poliisi ja ulkoministeriö kuitenkin tutkivat tietoa, jonka mukaan koneessa olisi saattanut olla jopa 17 Ruotsin kansalaista.

Aftonbladetin mukaan kuolleiden ruotsalaisten joukossa olisi ollut myös kaksi lasta, 7- ja 9-vuotiaat pojat. Muut ruotsalaiset uhrit olivat iältään 18—60-vuotiaita.

Kanadassa asuu runsaasti iranilaistaustaisia henkilöitä.

Punaisen Ristin työntekijät tarkastavat onnettomuuspaikkaa.

Punaisen Ristin työntekijät tarkastavat onnettomuuspaikkaa.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa suomalaisista matkustajista.

Lentoyhtiön mukaan suurin osa matkustajista oli menossa Kiovaan tarkoituksenaan vaihtaa siellä jatkolennoille muihin kohteisiin.

Miten Iran reagoi?

Iran on kieltäytynyt luovuttamasta turmakoneen mustaa laatikkoa Yhdysvalloille ja koneen valmistajalle Boeingille.

Paikallinen ilmailuviranomainen sanoi AFP:n mukaan, että tutkinta käynnistetään kansainvälisten ilmailusääntöjen mukaisesti maassa, missä onnettomuus sattui.

– Ei ole vielä selvää, mihin maahan musta laatikko viedään tutkittavaksi, Iranin siiviili-ilmailujärjestön johtaja Ali Abedzadeh kommentoi.

Tuoreimmat osastosta