Ohjuksia ampunut Iran uhkaa iskuilla Yhdysvaltoihin – Valkoiselle talolle lisää turvatoimia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ohjuksia ampunut Iran uhkaa iskuilla Yhdysvaltoihin – Valkoiselle talolle lisää turvatoimia

Pentagonin mukaan iskun kohteena olleet tukikohdat sijaitsevat Erbilissä ja al-Asadissa. Suomalaiset rauhanturvaajat toimivat Erbilissä.

8.1.2020 3:48

Iran on ampunut Irakissa ohjuksia kahteen lentotukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja. Asiasta kertovat sekä Iranin vallankumouskaarti että Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

– Noin kello 17.30 (Washingtonin paikallista aikaa) 7. tammikuuta Iran laukaisi yli kymmenen ballistista ohjusta Yhdysvaltain armeijaa ja liittouman joukkoja vastaan Irakissa, puolustusministerin avustaja Jonathan Hoffman kertoi tiedotteessa.

– On selvää, että ohjukset laukaistiin Iranista ja ne oli kohdistettu ainakin kahteen Irakin sotilastukikohtaan al-Asadissa ja Erbilissä, joihin on sijoitettu Yhdysvaltain armeijan ja liittouman henkilöstöä.

Yhdysvaltain viranomaiset kertovat, että tiedossa ei ole yhdysvaltalaisia uhreja, mutta vahinkoja tullaan vielä selvittämään.

Irakin turvallisuuslähteet ovat kertoneet CNN:lle, että iskujen uhrien joukossa on irakilaisia. Vielä ei ole selvää, onko uhrien joukossa haavoittuneita vai kuolleita.

Ain al-Asadin tukikohta sijaitsee Länsi-Irakissa, noin 200 kilometriä Bagdadista. Erbil sijaitsee Irakin Kurdistanissa. Suomalaiset rauhanturvaajat toimivat Erbilin alueella. Suomalaisosaston vahvuus on tällä hetkellä 78.

Salaisen palvelun agentti Valkoisen talon ulkopuolella 3. tammikuuta 2020.­

Iran uhkaa iskuilla Yhdysvaltoihin

CNN:n tietojen mukaan Iran on uhannut iskeä Yhdysvalloissa, jos maa vastaa Irakissa tehtyihin iskuihin. Iran uhkaa myös iskeä Israelin Haifaan ja Arabiemiraattien Dubaihin, jos Irania pommitetaan.

Vallankumouskaarti vaatii Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa alueelta.

– Vallankumouskaartin raivoisa kosto on alkanut, kaarti kirjoitti viestipalvelu Telegramissa New York Timesin mukaan.

Iran on vakuuttanut kostavansa Yhdysvaltain viimeviikkoisen iskun, joka tappoi iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin ja irakilaisen puolisotilaallisen järjestön johtajan Abu Mahdi al-Muhandisin.

Iranilaismediat kertoivat iskusta tunteja sen jälkeen, kun Suleimanin hautajaisia vietettiin tämän kotikaupungissa. Isku tapahtui aamuyöllä paikallista aikaa.

Valkoiselle talolle lisää turvatoimia

Turvallisuustoimia on vahvistettu Valkoisen talon ympäristössä CNN:n mukaan.

Diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper on ollut yhteydessä Irakin pääministeriin.

Median mukaan Esper ja ulkoministeri Mike Pompeo ovat saapuneet Valkoiseen taloon.

– Olemme tietoisia raporteista, jotka koskevat hyökkäyksiä Yhdysvaltojen tiloihin Irakissa. Presidentti on saanut tiedon ja seuraa tilannetta tiiviisti ja konsultoi kansallisen turvallisuuden ryhmäänsä, Valkoisen talon edustaja sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhunee illalla paikallista aikaa iskusta, kertoo CNN.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?