Irakissa olevien suomalaisten rauhan­turvaajien operaatio keskeytetty

Suomalaiset pysyvät toistaiseksi kurdialueella Irakin Erbilissä. Osasto valmistautuu sekä jatkamaan koulutuksia että evakuoimaan tilanteen mukaan.

Suomalaiset rauhanturvaajat pysyvät toistaiseksi Irakissa, missä heillä on meneillään koulutustehtävä.

7.1.2020 18:07

Suomalaiset rauhanturvaajat pysyvät toistaiseksi Irakissa, missä heillä on meneillään koulutustehtävä. Tehtävä on kuitenkin ollut perjantaista saakka keskeytettynä Yhdysvaltain tekemän tuhoisan lennokki-iskun ja sitä seuranneiden levottomuuksien takia.

Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari kertoo, että osasto on kouluttanut vuodesta 2015 saakka kurdien peshmerga-taistelijoita ja Irakin armeijan sotilaita.

– Tilastojemme mukaan kurdeja on koulutettu noin 5 000 ja Irakin asevoimien sotilaita noin 700, Saari sanoo.

Puolustusvoimien keräämä palaute peshmerga-koulutetuilta on ollut varsin positiivista.

– Joukot ovat kertoneet, että kun taistelut ovat olleet kiivaimmillaan, heidän tappionsa ovat vähentyneet meidän antamamme lääkintäkoulutuksen ja sidontatarpeiden myötä. Toinen asia, mikä on pienentänyt tappioita, on se, että suomalaiset reserviläiset ovat kouluttaneet heitä aseenkäytössä, maaston käytössä ja asutuskeskusalueella taistelussa.

Suomalaiset ovat myös kouluttaneet irakilaisia kouluttamaan toisiaan.

Yhteinen tukikohta koalition kanssa

Suomalaisosaston vahvuus on tällä hetkellä 78. Suomalaiset toimivat Erbilin kurdialueella, ja samassa tukikohdassa toimii useita Isisin vastaisen koalition maita.

Saari kertoo olleensa eilen yhteydessä yksikköön, jossa koulutustoimintaa valmistaudutaan jatkamaan.

– Samalla tietysti myös valmistaudutaan evakuoitumaan, jos koalitio tai Suomen kansallinen päätös niin määrää.

Saari uskoo, että suomalaisosaston olemassaololla on ollut merkitystä sekä yksilöiden kannalta että Isisin vastaisessa toiminnassa.

– Uskoisin, että lasketaan, että Suomi on tässä (Isisin vastaisessa toiminnassa) tehnyt oman osuutensa.

"Emme tee erillisiä kansallisia päätöksiä"

Irakin parlamentin sunnuntaina antama kehotus karkottaa Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta on herättänyt hämmennystä, kertoo ulkoministeriön osastopäällikkö Mikko Kinnunen.

Kinnusen mukaan Suomi on yhteydessä operaatioon ja keskustelee jatkuvasti kumppaneidensa kanssa.

– Jos jotakin pitäisi päättää, toimimme luonnollisesti osana operaatiota emmekä tee erillisiä kansallisia päätöksiä. Jos operaation muuttamista tai purkamista tulee, siitä päätetään operaation komentajan johdolla.

Lukuisia kokouksia koalition kesken

Isisin vastaiseen koalitioon kuuluu kaikkiaan 81 maata. Sen alaisuudessa toimivaan sotilaalliseen operaatioon OIR:iin kuuluu 26 maata, Suomi mukaan luettuna.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskusteli tiistaina Irakin, Iranin ja Lähi-idän kiristyneen tilanteen vaikutuksista koalition toimintaan.

Kokouksessa todettiin, että kansainvälisen yhteisön, erityisesti Euroopan unionin, tulisi toimia tilanteen liennyttämiseksi.

Lähitulevaisuudessa järjestetään myös useita asiaa käsitteleviä kokouksia. Maanantaina kokoustettiin Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin johdolla, tiistaina asia oli esillä EU:n poliittisten asioiden ja turvallisuuskomitean kokouksessa sekä perjantaina ylimääräisessä EU:n ulkoministerikokouksessa.

STT ei tavoittanut puolustusministeri Antti Kaikkosta (kesk.) tiistaina työmatkan vuoksi, mutta puolustusministeriön apulaisosastopäällikkö Helena Partanen vahvisti sähköpostitse, että tällä hetkellä ei ole tarvetta nopeisiin toimiin eikä mitään linjauksia etenemisestä ole vielä tehty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?