Politico: Ulkomaalaiset diplomaatit pelkäävät vierailuja Valkoisessa talossa: ”Katso, mitä tapahtui Suomen presidentille”

Ulkomaalaiset diplomaatit kritisoivat Trumpin hallintoa.

Presidentti Sauli Niinistö kuunteli vieressä, kun Donald Trump paasasi virkasyytetutkinnastaan.

5.1.2020 17:19

Yhdysvalloissa ulkomaalaiset diplomaatit ovat alkaneet välttelemään vierailuja Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvaamattomuuden takia, Politico uutisoi. Lehti haastatteli nimettömänä yli tusinaa ulkomaalaista diplomaattia ja ulkoministeriön virkamiestä.

– Katso, mitä tapahtui Suomen presidentille, eräs eurooppalainen diplomaatti sanoi viitaten tasavallan presidentin Sauli Niinistön vierailuun Valkoisessa talossa viime lokakuussa.

Niinistö ja Trump tapasivat Washingtonissa Yhdysvaltojen presidentin virka-asunnossa 2. lokakuuta. Huomion ennakoitiin jo ennen tapaamista keskittyvän virkasyytetutkinnan kohteena olleeseen Trumpiin.

Trump varastikin huomion jo ennen virallista keskustelua, kun presidentit kättelivät median ja kuvaajien edessä Oval Officessa. Yhdysvaltojen presidentti paasasi häneen kohdistuneesta tutkinnasta, haukkui demokraatteja epärehellisiksi ja sätti mediaa. Myöhemmin Trump lopetti lehdistötilaisuuden kuin seinään.

– Kuka haluaa, että sellaista tapahtuisi heidän johtajalleen, diplomaatti totesi.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön virkamies, joka työskentelee ulkomaiden suurlähetystöjen ja ulkomaalaisten johtajien vierailujen parissa totesi, että ”jokainen lähtee pettyneenä”.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun diplomaatit kritisoivat Trumpin hallintoa. Esimerkiksi viime kesänä nousi valtava kohu, kun Britannian Yhdysvaltain-suurlähettiläs Kim Darroch kuvaili Britannian ulkoministeriölle lähettämissään viesteissä Trumpia taitamattomaksi, epävarmaksi ja epäpäteväksi. Hän myös varoitti Britannian hallitusta, että Trumpin ura saattaa päättyä häpeällisissä merkeissä.

Viestien päädyttyä julkisuuteen Trump sanoi, ettei aio asioida suurlähettilään kanssa.

– En tunne suurlähettilästä, mutta hänestä ei pidetä eikä hänestä ajatella hyvää Yhdysvalloissa. Emme aio enää asioida hänen kanssaan.

Darroch erosi pestistään pari päivää sen jälkeen, kun viestit julkaistiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?