Näin Yhdysvallat toteutti julkean surmaoperaation – iranilais­komentaja kohtasi loppunsa pahaa-aavistamatta

Amerikkalaislähteiden mukaan huippusalainen operaatio surmatun Qassem Suleimanin jäljittämiseksi käynnistyi jo viikko sitten.

Iranilaiskomentaja Qassem Suleimani surmattiin lennokki-iskulla Bagdadin kansainvälistä lentokenttää reunustavalla tiellä.

3.1.2020 15:47

Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkojen komentaja Qassem Suleimani, 62, oli kuin CIA:n johtaja ja ulkoministeri samassa persoonassa, jos vertailua haetaan Yhdysvalloista. Häntä kuvailtiin myös Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi.

Eri arvioiden mukaan Suleimani ei todennäköisesti osannut aavistaa, että Yhdysvallat toteuttaisi näin julkean iskun näin korkea-arvoista valtiollista toimijaa vastaan. Hän olisi tarvinnut sekä ennakointia, tehokasta tiedustelua että vahvaa ilmatukea välttääkseen kohtalonsa.

Kumpaakaan ei ollut tarjolla, kun Suleimani surmattiin autoonsa ohjusiskulla Irakin pääkaupungissa Bagdadissa, jonne hän oli myöhään torstaina saapunut lennolla Syyriasta.

Kuvat Bagdadin lentokentälle suuntautuneesta iskusta todistavat sen rajuudesta.

Kyseessä olivat Suleimanin viime vuosina organisoiman sotilaallisen toiminnan pääkohteet, joissa hän oli vieraillut tiuhaan. Irakissa hänen uskottiin tosiasiassa pitelevän maan hallinnon lankoja käsissään, joten hän saattoi kuvitella olevansa suojassa.

Sekä New York Timesille että Washington Postille puhuneiden lähteiden mukaan Suleimanin jäljitys käynnistettiin huippusalaisena operaationa jo 27. joulukuuta.

Tuolloin amerikkalainen siviilityöntekijä kuoli ja useita amerikkalaissotilaita haavoittui raketti-iskussa Irakin armeijan tukikohtaan pohjoisessa Kirkukin kaupungissa. Yhdysvallat syytti iskusta Iranin tukemia sotilasjoukkoja, teki rajun kostoiskun näiden tukikohtaan ja surmasi 25 ihmistä.

Pian väkijoukko tunkeutui Yhdysvaltain Bagdadin-lähetystön alueelle, väitetysti Suleimanin organisoimana vastaiskuna. Valtaajat poistuivat myöhemmin, mutta uhka otettiin Yhdysvalloissa erittäin vakavasti.

Qassem Suleimani, 62, johti Iranin pahamaineisen vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkoja.

Ulkoministeri Mike Pompeo perui tilanteen takia vierailunsa Ukrainaan keskiviikkona. Torstaina puolustusministeri Mark Esper varoitti, että ”peli on muuttunut” ja kertoi Yhdysvaltain voivan turvautua jopa ennaltaehkäiseviin iskuihin amerikkalaisten suojelemiseksi. Presidentti Donald Trump uhkaili Irania Twitterissä.

Lopullisen valtuutuksen tappoiskulle antoi presidentti. Päätöstä on kuvailtu hyvin poikkeukselliseksi. Kukaan Trumpin edeltäjistä ei ollut rohjennut määrätä iskua Iranin valtion korkeaa edustajaa vastaan, vaikka maiden vihanpito on jatkunut vuosikymmeniä.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema asiantuntija uskoi, että Suleimani ei osannut odottaa Trumpin reaktiota.

– (Suleimani) ei ymmärtänyt, että uhkaus synnyttää uusi panttivankikriisi Yhdysvaltain lähetystössä muuttaisi menettelytapoja näin, Yhdysvaltain liittovaltion rauhaninstituutin tutkija Ramzy Mardini kommentoi.

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas vartioi maan Bagdadin-lähetystöä torstaina.

New York Timesin mukaan Suleimani paikannettiin ilmiantajien, salakuuntelun ja tiedustelulennokkien yhteistyönä. Isku koordinoitiin erikoisjoukkojen keskusjohdosta JSOC:sta, jonka päämaja on Pohjois-Carolinan Fort Braggissa. Sen enempää yksityiskohtia ei vielä ole tihkunut julki.

Suleimani oli käytännössä suojaton ilmaiskua vastaan, kun hän saapui Bagdadin kansainväliselle lentokentälle matkakumppaninsa, irakilaisen puolisotilaallisen Hashed al-Shaab -järjestön varajohtajan Abu Mahd al-Muhandisin kanssa.

Eri tietojen mukaan iskussa olisi käytetty kolmea ohjusta.

Miehet nousivat koneen vierelle ajaneisiin kahteen autoon yhdessä saattajiensa kanssa. He olivat juuri päässeet lentokentältä ulos johtavalle tielle, kun autot räjähtivät palaviksi metallikasoiksi. Irakilaistietojen mukaan niihin osui yhteensä kolme ohjusta. Viiden ihmisen kerrotaan kuolleen.

New York Timesin mukaan isku suoritettiin MQ-9 Reaper -lennokilla, joka on nykyisin Yhdysvaltain pääase miehittämättömissä iskuissa. Se käyttää tyypillisesti täsmäiskuihin kehitettyjä Hellfire-ohjuksia. Lennokki kykenee operoimaan korkealta ja kantamaan raskaan aselastin.

Washington Postin mukaan irakilaiset shiiamilitiat levittivät tapahtumapaikalta videota, jossa näkyi autonromu. Yhdessä valokuvassa olivat veriset, tuhkan peittämät sormet ja samanlainen iso, verenpunainen sormus, jota Suleimanin oli nähty aiemmin kantavan.

Iskussa kerrottiin käytetyn kuvan kaltaista Reaper-lennokkia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?