Venäjän lainsäädäntökoneiston kekseliäisyys ja nopeus ovat asioita, joita ei voi kuin ihmetellä.
Ihailla näitä ominaisuuksia voi sen sijaan harvoin. Tuloksena on rajoituslakeja, joita voidaan käyttää mielivaltaisesti ihmisten pelotteluun ja rankaisuun.
Tuorein tällainen lakimuutos koskee mahdollisuutta määritellä yksittäiset ihmiset ulkomaisiksi media-agenteiksi.
Venäjä on jo julistanut joukon ulkomaisia tiedotusvälineitä ulkomaisiksi agenteiksi. Listalla ovat esimerkiksi Voice of America ja Radio Svoboda.
Nyt agenttijahtia laajennetaan niin, että periaatteessa kuka tahansa venäläinen toimittaja, bloggari tai somen käyttäjä voitaisiin julistaa heppoisin perustein ulkomaisen tiedotusvälineen agentiksi. Presidentti Vladimir Putinin mukaan lain tavoitteena on estää ulkovaltoja puuttumasta Venäjän poliittiseen elämään.
Venäjällä sanapari ”ulkomainen agentti” on voimakkaan latautunut. Siihen sisältyy mielleyhtymä vieraan valtion hyväksi toimimisesta ja vakoilusta. Leima on kuin miedompi versio neuvostoaikaisesta ”kansanvihollisesta”.
Lakimuutoksen takia yksittäisestä ihmisestä voi tulla ulkomainen media-agentti esimerkiksi sillä perusteella, että hän jakaa ulkomaisen agentin roolissa toimivan tiedotusvälineen luomaa materiaalia tai osallistuu itse näiden materiaalien luomiseen.
Samaan aikaan pitää täyttyä myös toinen ehto. Eli henkilö vastaanottaa rahaa tai muuta korvausta ulkomaisilta valtioilta, kansainvälisiltä tai ulkomaisilta organisaatioilta, ulkomaan kansalaisilta tai ilman kansalaisuutta olevilta henkilöiltä tai ulkomaisen agentin roolissa toimivilta tiedotusvälineiltä tai venäläisiltä oikeushenkilöiltä, jotka saavat rahoitusta edellä mainituilta tahoilta.
Kuulostaako yksinkertaiselta? Yleistävältä se ainakin kuulostaa.
Ulkomaiseksi agentiksi muuttuminen vaatii siis viestinvälitystä ja korvauksen saantia taholta, jolla on yhteyksiä ulkomaihin.
Tällaisia henkilöitä on paljon Venäjällä. Esimerkiksi suuret kansainväliset tiedotusvälineet käyttävät venäläisiä toimittajia uutisointinsa apuna, sillä vain venäläinen pystyy tekemään syvällistä tutkivan toimittajan työtä Venäjällä. Nyt heistä uhkaa tulla ”agentteja”, jotka velvoitetaan paitsi kantamaan tätä häpeäpaalunimitystä niin myös tekemään tarkkaa selkoa omasta taloudestaan viranomaisille.
Uuden lain myötä uhatuiksi joutuvat esimerkiksi oppositiohenkiset bloggarit, jotka ovat saaneet mainostuloja YouTuben kautta. Uhatuiksi joutuvat myös venäläistoimittajat, jotka ovat tuottaneet materiaalia ulkomaille ”maanpakoon” perustetuille venäjänkielisille uutissivustoille.
Vasta käytäntö näyttää, kuinka laajasti lakia ryhdytään soveltamaan.
Miten käy esimerkiksi henkilölle, joka jakaa VKontakte-sivuillaan Voice of American materiaalia ja saa samaan aikaan rahalähetyksiä pankkitililleen ulkomailla asuvalta sukulaiseltaan?
Presidentti Vladimir Putin määritteli äskettäin sakkorangaistukset media-agenttilain rikkomisesta. Sakot vaihtelevat yksityishenkilön minimisummasta (10 000 ruplaa eli noin 145 e) aina oikeushenkilön maksimisummaan (5 miljoonaa ruplaa eli noin 72 500 e). Pelote on rahallisestikin kova.
Agentteja ulkomaan oomme kohta kaikki, oomme kaikki, kaikki.
Kirjoittaja on Venäjään erikoistunut Ilta-Sanomien erikoistoimittaja.