Suomalaistutkija: Iranilaiskenraalin tappaminen vertautuu sodanjulistukseen – ”Iranin on nyt pakko toimia, tai se menettää kasvonsa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija: Iranilais­kenraalin tappaminen vertautuu sodan­julistukseen – ”Iranin on nyt pakko toimia, tai se menettää kasvonsa”

"Iranin on nyt pakko toimia, tai se menettää kasvonsa", sanoo suomalaistutkija.

3.1.2020 11:43

Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen korkea-arvoisen komentajan Qassem Suleimanin tappaminen vertautuu sodanjulistukseen, arvioi Lähi-itään erikoistunut Tampereen yliopiston kansainvälisten suhteiden ja historian dosentti Pertti Multanen.

– Kyseessä on hyvin, hyvin merkittävä tapahtuma koko Lähi-idän tilanteen eskaloitumisen kannalta. Suleimani oli kuitenkin käytännössä Iranin toiseksi korkea-arvoisin henkilö. Tällaisen kenraalin murhaaminen, ja vieläpä vieraan valtion alueella, vertautuu minun mielestäni sodan julistukseen, Multanen sanoi STT:lle.

Multasen mukaan Iranin on nyt pakko toimia.

– Nythän Iranin islamilainen tasavalta on sellaisessa tilanteessa, että ilman jonkinlaista vastaiskua se menettää kasvonsa. Tässä ollaan nyt minun mielestäni, ei sen enempää eikä vähempää, kuin hyvin lähellä uutta laajamittaista sotaa Lähi-idässä.

Multasen mukaan yksi mahdollinen paikka tällaiselle eskalaatiolle olisi vaikkapa tulenarka Hormuzinsalmen seutu.

"Amerikkalaisjoukkojen elämä Irakissa muuttuu hankalaksi"

Multanen muistuttaa myös, että Suleimanin tappaminen poikkeaa täysin vaikkapa Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin eliminoimisesta.

– Suleimani ei ollut terrorijärjestön johtaja, vaan hän oli virallinen Iranin tasavallan korkeimman sotilasjohdon jäsen. Ja hänhän oli keskeinen henkilö myös Isisin kukistamisessa erityisesti Irakin alueella. Sitä paitsi Suleimani oli Iranissa äärimmäisen kunnioitettu henkilö, mikä tarkoittaa myöskin sitä, että levottomuus leviää nyt hyvin paljon laajemmalle islamilaiseen maailmaan.

Irakilaisen Hashed al-Shaab -järjestön varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin tappaminen samassa iskussa lisäsi entisestään iskun tuhoisuutta.

– Se tarkoittaa sitä, että amerikkalaisten joukkojen, joita on Irakissa noin 5 000, elämä tulee maassa hyvin hankalaksi, Multanen ennakoi.

Yhdysvaltain suurlähetystö kehotti perjantaina kaikkia maan kansalaisia poistumaan heti Irakista. Irakin virkaa tekevä pääministeri Adel Abdel Mahdi puolestaan luonnehti iskua aggressioksi, joka tulee "sytyttämään tuhoisan sodan".

– Irakilaisen sotilaskomentajan murha on isku Irakia, sen hallitusta ja sen kansaa vastaan, Mahdi sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?