”Merkittävämpi kuin presidentti” – Kuka oli Yhdysvaltojen tappama Iranin sotilas­komentaja Qassem Suleimani?

Perjantain vastaisena yönä raketti-iskussa menehtynyttä Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajaa Qassem Suleimania on pidetty yhtenä vaikutusvaltaisimmista henkilöistä paitsi Iranissa, myös Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa.

3.1.2020 11:29

Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani, 62, sai surmansa perjantain vastaisena yönä raketti-iskussa, jonka Yhdysvallat vahvisti tehneensä Irakissa Bagdadin kansainväliselle lentokentälle. Vastatoimia on odotettavissa, sillä Iranissa ylintä valtaa käyttävä hengellinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei sanoi ”ankaran koston” uhkaavan Suleimanin surmanneita ”rikollisia”.

Khamenei julisti Iraniin kolmen päivän suruajan.

Suleimania on pidetty yhtenä vaikutusvaltaisimmista henkilöistä paitsi Iranissa, myös Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa. Hänestä on aiemmin puhuttu Iranissa myös mahdollisena seuraavana presidenttinä.

– Hän oli merkittävämpi kuin presidentti. Hän puhutteli kaikkia Iranin ryhmiä, hänellä oli suora linja hengelliselle johtajalle ja hän oli vastuussa Iranin alueellisesta politiikasta. Sitä tärkeämpi ja vaikutusvaltaisempi ei juuri voisi olla, yhdysvaltalaisen Century Foundation -ajatushautomon tutkija Dina Esfandiary arvioi Guardianille.

Qassem Suleimani maaliskuussa 2015.

Suleimanin johtama Quds-järjestö on Iranin vallankumouskaartin eliittijoukko, joka on vastannut kaartin operaatioista Iranin ulkopuolella. Hän oli merkittävässä asemassa Iranin Lähi-idässä käymissä satelliittisodissa sekä inspiroimalla niissä taistelevia joukkoja että neuvottelemalla poliittisten johtajien kanssa.

Vaikka Suleimani tunnettiin pehmeästä puheenparrestaan sekä huolitellusta ulkoasustaan, lännessä häntä on pidetty kaikkea muuta kuin puhtaana pulmusena. Suleimaniin on yhdistettävissä useita alueen merkittäviä viimeaikaisia kehityskulkuja kuten Libanonin Hizbollah-järjestön jatkuva nousu, Iranin määrätietoinen osallistuminen Syyrian sisällissotaan, Jemenissä hallitusta sekä Saudi-Arabian johtamaa koalitiota vastaan taistelevien huthikapinallisten sitkeä vastarinta sekä shiiamilitioiden vaikutusvallan nousu Irakissa.

Syyrian sodassa Suleimanin vaikutusvallan on arvioitu korostuneen erityisesti. Hänen Moskovaan vuonna 2015 tekemänsä vierailun on sanottu olleen ensimmäinen askel Venäjän armeijan Syyrian sotaan tekemässä interventiossa, joka muutti ratkaisevasti sodan kulkua ja eteni uuden iranilais-venäläisen liittouman muodostumiseen Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tueksi.

Nousi nopeasti arvojärjestyksessä

Yhdysvaltojen, Saudi-Arabian ja Israelin tarkassa seurannassa ollut mies oli kotimaassaan sankarin asemassa ollut kuuluisuus, joka nähtiin usein myös itse taistelukentillä ohjaamassa muun muassa Irakin shiiajoukkoja terroristijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

– Suleimani ei ole mies, joka työskentelee toimistossa. Hän menee etulinjaan tarkastamaan joukkoja ja katsomaan taistelua. Hänen komentoketjussaan on ainoastaan hengellinen johtaja. Jos hän tarvitsee rahaa, hän saa sitä. Jos hän tarvitsee aseita, hän saa niitä. Jos hän tarvitsee materiaalia, hän saa sitä, nimettömänä puhunut entinen irakilaisviranomainen sanoi Reutersin mukaan haastattelussa vuonna 2014.

Qassem Suleimani kuvattiin maaliskuussa 2015 sotilasajoneuvon vierellä Irakin Salahuddinin provinssissa, jossa hän vieraili etulinjassa terroristijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Suleimani syntyi köyhään maanviljelijäperheeseen Itä-Iranissa sijaitsevassa Raborin kaupungissa vuonna 1957. Kun Iranin monarkia kaatui vallankumouksessa vuonna 1979, hän omistautui ajatollah Ruhollah Khomeinin uskonnolliselle hallinnolle ja liittyi sen suojaksi perustettuun puolisotilaalliseen vallankumouskaartiin.

Parin vuoden kuluttua hänet lähetettiin taistelemaan Irakin vastaiseen sotaan, ja pian hän nousi prikaatin komentajaksi. Sodan jälkeen Suleimani nousi nopeasti vallankumouskaartin arvojärjestyksessä päätyen lopulta Quds-joukkojen komentajaksi vuonna 1998.

Asemassaan Suleimani auttoi Irania muodostamaan liittolaissuhteita eri puolilla Lähi-itää samaan aikaan kun maahan kohdistui yhä enemmän painetta Yhdysvaltain asettamien pakotteiden myötä. Yhdysvallat määritteli vallankumouskaartin ulkomaiseksi terroristiorganisaatioksi viime vuonna osana ”maksimaalisen paineen” kampanjaa, jolla se on pyrkinyt painostamaan Irania sen ballististen ohjusten ohjelman sekä ydinasepolitiikan suhteen.

Suleimanin vastaus painostukseen oli se, että kaikenlainen neuvotteleminen Yhdysvaltojen kanssa merkitsisi ”täydellistä antautumista”.

Henkilökohtaista nokittelua Trumpin kanssa

Viime vuosina Suleimani esiintyi yhä enemmän julkisuudessa. Reutersin mukaan hän poseerasi esimerkiksi Irakin ja Syyrian taistelukentillä sosiaalisen median yhteiskuvissa taistelijoiden ja komentajien kanssa, aina parta ja hiukset tarkasti trimmattuina.

Miehen kasvavasta vaikutusvallasta Iranin sotilasjohdossa kertoi näkyvästi myös se, että Khamenei palkitsi hänet viime vuonna armeijan korkeimmalla kunniamerkillä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun mitali on myönnetty sotilaskomentajalle sitten vuoden 1979 vallankumouksen.

Iranin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei ja Suleimani kuvattiin yhdessä uskonnollisessa seremoniassa Teheranissa keväällä 2015.

Ulkomailla Suleimani muistetaan myös siitä, että hän haastoi vuonna 2018 julkisesti ja henkilökohtaisesti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

– Kerron sinulle jotakin, herra uhkapeluri Trump. Kerron sinulle, että tiedät meidän olevan lähellä sinua paikassa, jossa et uskoisi meidän olevan. Sinä saatat aloittaa sodan, mutta me lopetamme sen, Suleimani uhosi sormeaan heristäen verkossa levinneellä videolla.

Suleimani ja Trump kävivät samana vuonna keskenään myös suoraa sanasotaa Twitterissä, julkaisten vuoronperään tv-sarja Game of Thronesista vaikutteita saaneita uhkauksia.

New York Times kertoi vuonna 2018, että Saudi-Arabian korkea-arvoiset tiedusteluviranomaiset olivat edellisenä vuonna tutkineet mahdollisuuksia Suleimanin eliminoimiseksi. Saudi-Arabia kiisti tuolloin lehden väitteet, mutta Israelin sotilasviranomaiset sen sijaan keskustelivat julkisesti Suleimanin ottamisesta kohteekseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?