USA:n ilmaiskussa Bagdadissa kuoli kaksi korkea-arvoista sotilaskomentajaa – Iran: ”Äärimmäisen vaarallinen eskalaatio”

Yhdysvallat vahvistaa tehneensä Bagdadissa ilmaiskun, jossa kuoli Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani.

3.1.2020 3:05 | Päivitetty 3.1.2020 9:19

Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut Bagdadin kansainväliselle lentokentälle tehdyssä raketti-iskussa. Irakin turvallisuusviranomaiset kertoivat iskusta varhain perjantaina.

Irakin armeija kertoi, että lentokenttään osui kolme rakettia. Iskun seurauksena kaksi autoa räjähti.

Qassem Suleimani arkistokuvassa.

Uutistoimisto Reutersin yhdysvaltalaiselta viranomaislähteeltä saaman tiedon mukaan Yhdysvallat oli tehnyt ilmaiskun kahta Iraniin yhdistettävää henkilöä kohtaan.

Irakin puolisotilaallisen Hashed al-Shaab -järjestön mukaan kaksi korkea-arvoista komentajaa kuoli Bagdadin lentokentälle tehdyssä iskussa. Isku tappoi järjestön varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin sekä Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin.

Al-Muhandis on myös Kataez Hizbollah -järjestön komentaja.

Abu Mahdi al-Muhandis kuoli iskussa.

Noin puoli kuudelta aamulla Suomen aikaa Yhdysvallat vahvisti tehneensä Baghdadissa ilmaiskun. Yhdysvallat vahvisti tiedon siitä, että iskussa kuoli Suleimani sekä seitsemän muuta ihmistä, mukaan lukien al-Muhandis.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan iskun tarkoituksena on suojella alueella olevia yhdysvaltalaisia.

– (Soleimani) kehitti aktiivisesti suunnitelmia hyökkäyksistä amerikkalaisdiplomaatteja ja sotilaita kohtaan Irakissa ja ympäröivällä alueella, Pentagonin lausunnossa sanottiin.

Presidentti Donald Trump twiittasi iskun jälkeen kuvan Yhdysvaltain lipusta.

Iranin vallankumouskaarti vahvisti Suleimanin kuoleman ja syytti Yhdysvaltoja. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kutsui Suleimanin surmaamista äärimmäisen vaaralliseksi ja typeräksi eskalaatioksi, ja vallankumouskaartin ex-johtaja vannoi Iranin kostavan Yhdysvalloille.

Irakilaisen turvallisuuslähteen mukaan isku osui Hashed-järjestön kulkueeseen. Hashed al-Shaab on lähellä Irania oleva shiiaenemmistöinen järjestö. Hashed on otettu osaksi Irakin valtion turvallisuuskoneistoa.

Suleimanin johtama Quds-järjestö on Iranin vallankumouskaartin eliittijoukko, joka on vastannut kaartin operaatioista Iranin ulkopuolella.

Perjantain isku sattui vain pari päivää sen jälkeen, kun Irania tukevat mielenosoittajat ympäröivät Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön ja muun muassa heittelivät kiviä ja sytyttivät vartiokopin tuleen.

Tulipalo lähellä Bagdadin lentoasemaa 3. tammikuuta 2020.

Mielenosoittajat poistuivat paikalta keskiviikkona Hashed-järjestön käskystä.

Hyökkäys lähetystöä kohtaan oli reaktio Yhdysvaltain viikonvaihteessa Irakissa tekemiin ilmaiskuihin, joissa kuoli 25 shiiaryhmä Kataez Hizbollahin taistelijaa. Kataez Hizbollah on osa Hashed al-Shaabia. Ilmaiskut puolestaan olivat kosto yhdysvaltalaisen urakoitsijan surmasta Kirkukissa Irakin pohjoisosassa.

Yhdysvallat syytti lähetystöhyökkäyksestä Irania ja uhkasi maata vakavilla seuraamuksilla.

Lue lisää: Yhdysvallat vastaa mielenosoittajille: lähettää välittömästi 750 sotilasta Lähi-itään

Perjantain iskun pelätään kiristävän entisestään jännitteitä Yhdysvaltain ja Iranin välillä ja johtavan uusiin konflikteihin Lähi-idässä. Tieto Suleimanin kuolemasta saikin heti raakaöljyn hinnan nousemaan yli neljällä prosentilla.

Yhdysvaltain ja Iranin valmiiksi jännitteiset välit ovat olleet syöksykierteessä sen jälkeen, kun Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?