Yhdysvallat ilmoitti kieltävänsä valtaosan maustetuista sähkösavukkeista

Päätöksellä pyritään hillitsemään sähkötupakoinnin suosiota nuorten keskuudessa.

3.1.2020 1:53 | Päivitetty 3.1.2020 3:02

Yhdysvallat kieltää useimmat maustetut sähkösavukkeet. Helmikuussa voimaan astuvan kiellon tarkoituksena on vähentää sähkötupakoinnin houkuttelevuutta nuorison keskuudessa.

Kielto koskee askeissa myytäviä sähkösavukkeita ja kaikkia muita makuja paitsi tupakkaa ja mentolia. Hedelmän-, mintun- ja karkinmakuiset sähkösavukkeet ovat olleet erityisesti nuorten suosiossa.

Makukielto ei koske suuren säiliön sisältäviä malleja, joita käyttävät lähinnä aikuiset. Alun perin Valkoinen talo kaavaili syyskuussa täyskieltoa maustetuille sähkösavukkeille, mutta sähkösavukealan lobbauksen ansiosta pannasta tuli lopulta rajatumpi.

Muutamat osavaltiot olivat päättäneet omista sähkösavukekielloistaan jo aikaisemmin.

Sähkösavukkeilla ei yleisesti uskota olevan yhtä paljon terveyshaittoja kuin perinteisellä tupakalla, mutta viime vuonna Yhdysvalloissa ilmi tulleet keuhkosairauskuolemat ovat lisänneet huolta sähkösavukkeiden vaikutuksista terveyteen. Maassa ilmeni yli 2 000 tapausta, joissa potilaan keuhkovaurio liitettiin sähkötupakan käyttöön. Potilaista nelisenkymmentä on kuollut.

Marraskuussa Yhdysvaltain terveysviranomaiset kertoivat uskovansa höyrystinlaiteissa käytetyn E-vitamiiniasetaatin syylliseksi keuhkosairauksiin. Viranomaisten mukaan lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen, jotta syyllisestä ollaan täysin varmoja.

Vaikka sähkösavukkeita on pidetty mahdollisena väylänä tupakoitsijoiden auttamisessa lopettamaan, on niiden suosio nuorten keskuudessa herättänyt huolta että ne voivat myös kasvattaa tupakoitsijoiden määrää. Vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen mukaan 28 prosenttia yhdysvaltalaisista lukion kolmannella luokalla olevista kertoi käyttäneensä sähkösavukkeita edellisen kuukauden aikana. Lukema oli yli kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?