Norjassa lähes +20 astetta lämmintä – ”Ihmiset ovat voineet käyttää shortseja aamulla” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjassa lähes +20 astetta lämmintä – ”Ihmiset ovat voineet käyttää shortseja aamulla”

Norjan tammikuun lämpöennätys rikkoutui, ja lämpötilojen odotetaan yhä nousevan.

Trollstigen-tie kulkee alueella, jossa mitattiin torstaina 19 asteen lämpötiloja. Tammikuun lämpöennätykset paukkuivat!­

2.1. 11:05

Norjan leutojen talvien uskotaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä.Keski-Norjassa sijaitsevan Sunndalsöran lämpötila on noussut tänään 19 asteeseen, mikä on tammikuun lämpöennätys.

Hieman aiemmin viranomaiset kertoivat, että läheisen Åndalsnesin lämpötila on noussut 18,6 asteeseen. Lämpötilat voivat paikallisen meteorologin mukaan vielä tänään yhä nousta.

Meteorologi Martin Graneröd kuvailee lämpötiloja kuin "mukavaksi kesäpäiväksi Pohjois-Norjassa".

– Ihmiset ovat voineet käyttää shortseja aamulla, hän sanoo norjalaisuutistoimisto NTB:lle.

Hänen mukaansa alueella on usein lämmintä, johtuen tuulista, jotka lämmittävät ilmaa sen laskeutuessa alas vuorilta. Alueella on aiemminkin mitattu 16-17 asteen lämpötiloja tähän aikaan vuodesta.

Lämpimän sään kesto riippuukin nyt tuulien jatkumisesta.

Edellinen Norjan tammikuun lämpöennätys on vuodelta 1989, jolloin mitattiin 17,9 astetta.

Norjalaisen ilmastotutkijan Erik Kolstadin mukaan Norjassa on tänä vuonna luvassa leuto talvi. Hän arvioi, että tulevaisuudessa leudot talvet lisääntynevät entisestään ilmastonmuutoksen myötä.

Suomessa keskilämpötilat olivat viime vuonna lähes asteen tavanomaista korkeammalla, Ilmatieteen laitos kertoi torstaina.

Esimerkiksi joulukuu oli varsin lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila oli 3–6 astetta tavanomaista korkeampi, mikä yleensä toistuu keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Nyt edelliset lämpimät joulukuut on mitattu etelässä vuonna 2017 ja Lapissa vuonna 2011.

  • Oletko huomannut Suomessa erikoisia luontoilmiöitä poikkeuksellisen lämpimän sään vuoksi? Kerro niistä meille: WhatsApp 040 660 9019 tai uutiset@iltasanomat.fi

Sunndalsöran ja Åndalsnesin kanssa yhtä lämpimiä paikkoja löytyy esimerkiksi Teneriffalta ja Maderialta, jossa torstaina on myös mitattu noin 19 asteen lämpötiloja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?