Yhdysvaltain lähetystöä Irakissa evakuoidaan – tuhansia mielenosoittajia rynni muureille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain lähetystöä Irakissa evakuoidaan – tuhansia mielenosoittajia rynni muureille

Al-Jazeera: Mielenosoittajat kantavat Iranin tukeman shiiaryhmän lippuja.

Mielenosoittajia kuvattuna tänään Yhdysvaltain suurlähetystön luona Bagdadissa.­

31.12.2019 12:12

Yhdysvaltojen Irakin-suurlähettiläs ja lähetystön henkilökunta Irakissa evakuoidaan, kertoo muun muassa uutiskanava al-Jazeera. Irakin pääkaupungissa Bagdadissa useita tuhansia mielenosoittajia on rynninyt Yhdysvaltojen lähetystölle.

Yhdysvaltojen viikonloppuisista ilmaiskuista raivostuneet mielenosoittajat ovat repineet turvakameroita seinistä irti. Protestoijat ovat päässeet suurlähetystön muurille asti, ja Twitterissä leviävän videon mukaan he ovat myös sytyttäneet osan muurista tuleen.

Yhdysvaltain turvallisuusjoukot ovat taas ampuneet kyynelkaasua kohti mielenosoittajia, jotka ovat kieltäytyneet vetäytymästä käskyistä huolimatta.

Ainakin 25 Iranin tukeman shiiaryhmän Kataeb Hizbollahin taistelijaa kuoli sunnuntaina Yhdysvaltain ilmaiskussa. Uutiskanava al-Jazeeran mukaan Iranin tukema ryhmä on vannonut kostavansa iskut.

Irakin hallinto on uhannut kutsua Yhdysvaltain suurlähettilään kuultavaksi iskujen takia, ja useat parlamentin jäsenet ovat vaatineet hallitusta arvioimaan uudelleen sopimuksen, jonka myötä yhdysvaltalaisjoukkoja saa olla Irakissa.

Yhdysvallat on puolestaan syyttänyt Irakia siitä, ettei maa ole onnistunut suojelemaan Yhdysvaltain etuja Irakissa.

"Parlamentin pitäisi savustaa ulos USA:n joukot, tai muuten me teemme niin"

Al-Jazeeran mukaan Irakin suurlähetystöllä mieltään osoittavat ovat kantaneet Hashd Shaabi -nimisen ryhmän lippuja, joka on osa Iranin tukemaa Kataeb Hizbollah -ryhmää. Mielenosoittajat ovat huutaneet muun muassa kuolemaa Yhdysvalloille ja heitelleet kiviä.

– Parlamentin pitäisi savustaa ulos Yhdysvaltain joukot, tai muuten me teemme niin, yhdessä kyltissä luki.

Yhdysvalloilla on noin 5 200 ihmistä Irakissa kouluttamassa turvallisuusjoukkoja ja estämässä äärijärjestö Isisiä vahvistamasta uudelleen asemaansa.

Protestoijat eivät vuosiin ole päässeet suurlähetystölle asti. Lähetystö sijaitsee niin sanotulla vihreällä vyöhykkeellä, joka on erittäin vartioitu alue. Lähetystön lähettyvillä sijaitsee myös useita tarkastuspisteitä.

Osa lähetystölle päässeistä mielenosoittajista on pystyttänyt alueella teltan.

Protesteja maan hallintoa ja Iranin vaikutusvaltaa vastaan

Irakissa on viime kuukausina järjestetty laajoja mielenosoituksia myös maan hallitusta vastaan. Mielenosoittajat ovat vastustaneet muun muassa nykyhallinnon korruptiota ja vaatineet hallituksen eroa.

Yksi protestien aihe on ollut myös Iranin ja sen tukemien ryhmien vaikutusvalta Irakin politiikassa.

Irakin pääministeri toiminut Adel Abdel Mahdi ilmoitti marraskuun lopulla eroavansa hallituksen vastaisten, verisiksi kehittyneiden mielenosoitusten vuoksi. Maahan ei ole vielä saatu valittua uutta pääministeriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?