Joukkuetoverit kuvailevat Trumpin tukemaa Navy Sealien joukkueenjohtajaa ”pahaksi ihmiseksi”: ”OK tappaa kuka tahansa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Joukkuetoverit kuvailevat Trumpin tukemaa Navy Sealien joukkueenjohtajaa ”pahaksi ihmiseksi”: ”OK tappaa kuka tahansa”

Yhden joukkuetoverin mielestä Gallagherista huomasi, että "hänelle oli täysin OK tappaa kuka tahansa, joka liikkui".

Edward Gallagher on nyttemmin eronnut palveluksesta.­

28.12.2019 14:16

Joukkuetoverit kuvailevat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukemaa laivaston erikoisjoukkojen joukkueenjohtajaa myrkylliseksi ja pahaksi ihmiseksi. Sotatoverit antavat lausuntojaan ihmisoikeusrikoksista syytetystä sotilaasta New York Timesin julkaisemissa videohaastatteluissa.

Lehden haltuunsa saamat videohaastattelut ovat osa sotarikostutkinnan todistusaineistoa. Perjantaina julkaistuja todistajanlausuntoja ei ole aiemmin esitetty julkisesti.

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen Navy Sealsin joukkueenjohtajan Edward Gallagherin yksikön entiset jäsenet muun muassa kertovat Gallagherin ampuneen 12-vuotiasta Irakissa.

– Hänelle oli täysin OK tappaa kuka tahansa, joka liikkui, yksi Gallagheria vastaan puhuneista joukkuetovereista kertoi.

Lehden mukaan Gallagheria vastaan puhuneet sotilaat joutuivat hankalaan asemaan joutuessaan antamaan todistuksia siitä, mitä heidän joukkueenjohtajansa oli tehnyt kaksi vuotta sitten. Sen lisäksi, että he joutuivat pukemaan raastavia tapahtumia sanoiksi, sotilaat joutuivat New York Timesin mukaan rikkomaan erittäin tiukan sanattoman sopimuksen antaakseen lausuntoja tapahtumista.

Navy Seals -joukoissa vallitsee tiukka hiljaisuuden kunniakoodi, eikä yksikön sisäisiä asioista useinkaan kerrota julkisuuteen.

Oikeus vapautti Gallagherin raskaimmista syytteistä heinäkuussa. Häntä epäiltiin muun muassa teini-ikäisen vangin murhasta Irakissa. Gallagher oli syytettynä myös kahdesta murhan yrityksestä, mutta hänet vapautettiin näistäkin syytteistä.

Joukkueenjohtaja sai lopulta tuomion poseeraamisesta kuolleen Isis-taistelijan ruumiin vierellä valokuvassa.

Trump sekoittanut soppaa useaan otteeseen

Trump on puuttunut Gallagherin tapaukseen useaan otteeseen. Hän on tukenut Gallagheria toistuvasti, ja Gallagher oli vaimoineen viime viikonloppuna Trumpin vieraana presidentin omistamassa floridalaisessa golflomakeskuksessa Mar-a-Lagossa, jossa Trump myös vietti joulun pyhät.

Maaliskuussa Trump vaati, että Gallagher siirretään vankilasta laivaston sairaalaan, jossa hänellä olisi enemmän vapautta. Trump työnsi lusikkansa soppaan myös, kun laivasto alensi Gallagherin ja oli aikeissa viedä häneltä virallisen Seal-merkin. Jälkimmäinen olisi ollut viesti siitä, että Gallagher on menettänyt yksikön kunnioituksen. Presidentti vaati, että Gallagher saa pitää Seal-merkkinsä ja sotilasarvonsa.

Samaan aikaan yhdysvaltalaiset mediat kertoivat, että silloinen laivastoministeri Richard Spencer oli uhannut jättää tehtävänsä tapauksen vuoksi. Hän kuitenkin kiisti väitteen. Hän kertoi marraskuussa, ettei pidä Trumpin tviittiä virallisena käskynä, eikä aio toimia ennen kuin virallinen käsky annetaan.

Marraskuun lopulla laivaston edustaja vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että laivastolle oli kerrottu, ettei Valkoinen talo aio lopulta puuttua laivaston Gallagheriin kohdistuviin toimiin. Samana päivänä Spencer sai potkut Gallagher-kiistan vuoksi.

Joukkuetoveri otti syyt niskoilleen

Jutun syyttäjät kokivat mittavan takaiskun, kun yksi todistajista kertoi olevansa vastuussa teini-ikäisen Isis-vangin surmasta. Upseeri Corey Scott todisti, että hän näki Gallagherin puukottavan haavoittunutta taistelijaa kaulaan, mutta kertoi tappaneensa pojan myöhemmin itse tukehduttamalla. Scottille oli annettu syytesuoja. Hän sanoi kuulusteluissa paljastaneensa osuutensa, jotta perheellinen Gallagher ei joutuisi vankilaan.

Syyttäjien mukaan Scottin versio tapahtumista on sepitettä ja hän valehteli suojellakseen Gallagheria.

Oikeusjuttu Gallagheria vastaan sai alkunsa hänen alaistensa esittämistä syytöksistä. Gallagher oli joukkoineen vuonna 2017 Mosulissa Pohjois-Irakissa tukemassa Irakin joukkojen taistelua maan toiseksi suurimmasta kaupungista.

Scottin lisäksi myös toinen joukkueen jäsen kertoi nähneensä Gallagherin puukottaneen kuolettavasti teini-ikäistä Isis-taistelijaa, minkä jälkeen tämä poseerasi pojan ruumiin vierellä ja lähetti kuvia sotilastovereilleen.

Gallagher jäi eläkkeelle marraskuussa ja sai lopulta pitää Seal-merkkinsä, kertoo CNN.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?