Valtamereen ilmestynyt ”kuuma läiskä” hämmästyttää tutkijoita – Texasia suurempi alue kasvaa koko ajan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valtamereen ilmestynyt ”kuuma läiskä” hämmästyttää tutkijoita – Texasia suurempi alue kasvaa koko ajan

Ilmiön epäillään johtuvan ilmastonmuutoksesta ja pitkästä tuulettomasta kaudesta.

Meriveden pintalämpötilaa kuvaavassa, 25. joulukuuta kerättyihin tietoihin pohjautuvassa kartassa Uuden-Seelannin itäpuolella näkyi laaja lämmin alue.­

27.12.2019 10:49

Uuden-Seelannin itäpuolelle Tyyneen valtamereen ilmestynyt kuuma alue askarruttaa tutkijoita. Lähes puolitoista kertaa Texasin osavaltiota suurempi ja neljä kertaa Uuden-Seelannin kokoinen alue näkyy meren pintalämpötiloja kuvaavissa kartoissa selvänä punaisena läiskänä, joka kasvaa koko ajan.

Asiasta uutisoivan The Guardianin mukaan Uudelle-Seelannille kuuluvien Chathamsaarten tuntumassa sijaitsevalla, vähintään miljoonan neliökilometrin laajuisella alueella vesi on noin 6 celsiusastetta lämpimämpää kuin normaalisti tähän vuodenaikaan.

– Kyseessä on tämän hetken suurin keskimääräistä lämpimämpi alue koko planeetalla. Normaalisti lämpötilat alueella ovat noin 15 astetta, kun ne ovat nyt noin 20 astetta, sanoo uusiseelantilaisen Victoria University of Wellingtonin tutkija James Renwick lehdelle.

Tutkijat uskovat ilmiön johtuvan sulkukorkeapaineeksi eli antisykloniksi kutsutusta sääilmiöstä, joka tarkoittaa laajaa ja pitkään paikallaan pysyvää korkeapaineen aluetta. Ilmiön seurauksena tuulet tyyntyvät alueella lähes kokonaan ja paikallaan seisova ilma pääsee lämpenemään.

Renwickin mukaan ilmiön voimakkuus voi liittyä myös ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen ja kasvihuonekaasujen määrän nousuun ilmakehässä.

– Lämpimämpien vesialueiden esiintyminen Uutta-Seelantia ympäröivillä merialueilla ei ole tavatonta mutta lämpötilan nousu neljällä, viidellä tai kuudella asteella on aika erikoista, hän sanoo The Guardianille.

Lämmin läiskä on jopa neljä kertaa suurempi kuin Uuden-Seelannin alue.­

Meriveden lämpeneminen saattaa vahingoittaa vedenalaisia elämänmuotoja etenkin jos lämmin alue pääsee ulottumaan syvemmälle merenpinnan alle. Kaksi vuotta sitten Uudessa-Seelannissa nähdyn helleaallon seurauksena lämpötilat nousivat ennätyskorkeille ja meriveden mitattiin olleen 3 celsiusastetta keskimääräistä lämpimämpää.

New Zealand Herald -lehden mukaan syyskuussa alueen meriveden lämpötilan havaittiin ensimmäisen kerran vuosiin olevan keskimääräistä alhaisempi. Tämän jälkeen sekä ilman että meriveden lämpötilat ovat kuitenkin nousseet taas tavallista korkeammiksi.

Lehden haastattelema tutkija uskoo lämpimän läiskän olevan lähinnä pintavettä, joka sekoittuu sään muuttuessa viileämpään meriveteen.

– En usko sen olevan merkki ilmaston lämpenemisestä tai mistään sellaisesta, valtameressä vain tapahtuu tällaista välillä. Sikäli kun tiedän, kyseessä on vain alue jossa aurinko on paistanut paljon eikä tuulta ole paljon ollut, sanoo kansallisen meri- ja ilmastotutkimuslaitoksen meteorologi Nava Fedaeff.

Nyt nähtyjä lämpötiloja hän kuitenkin pitää erikoisina.

– Viiden tai kuuden asteen nousu on aika epätavallista eikä minulla ole sille selitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?