Ceausescun synkkä joulu – näin ihaillusta johtajasta tuli teloitus­ryhmän eteen päätynyt diktaattori

Romanian vallankumouksen huipennuksesta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

23.12.2019 14:44

Joulupäivänä 1989 sotilastukikohdassa Bukarestin lähellä talutettiin vanhaa pariskuntaa kohti teloituspaikkaa.

– Senkin äpärät! iäkäs nainen huusi, kun hänet asetettiin seinää vasten.

Niin ainakin jotkut väittävät. Kerrotaan myös, että vanha mies alkoi hyräillä Kansainvälistä ennen kuin laukaukset kajahtivat.

Vielä muutama päivä aiemmin teloittajat olivat olleet hänen uskollisia sotilaitaan.

Nicolae Ceausescu (1918–1989) ehti hallita Romaniaa yli 30 vuotta, ensin kommunistisen puoleen pääsihteerinä, sitten presidenttinä vuodesta 1974 lähtien. Hän oli edeltäjänsä Gheorghe Gheorghiu-Dej'n suojatti. Miehet tutustuivat vankisellissä tuomittuina kommunistiagitaattoreina.

Ceausescu vietti suuren osan 1930- ja 1940-luvuista telkien takana. Ennen nuorena alkanutta poliittista uraansa Ceausescu oli suutarin oppipoika.

Sodan jälkeinen huima nousu puolueessa olisi voinut yksin sekoittaa pään. Aina lisää vaatimassa oli vaimo Elena. Elena Ceausescu oli kemisti, josta lopulta tehtiin akateemikko. Kolme lasta saivat myös kunnon koulutuksen.

Kuten monille muille itäeurooppalaisille kommunistivirkailijoille, puolue mahdollisti Nicolaelle nousun yhteiskunnan pohjalta sen huipulle.

Valtakautensa alussa Ceausescu oli länsimaiden lemmikki Itä-Euroopan kommunistijohtajien joukossa. Vuonna 1968 Romania ei osallistunut Varsovan liiton maiden mukana Tsekkoslovakian miehitykseen.

Nicolae Ceausescu keskusteli Yhdysvaltain presidentin Gerald Fordin kanssa Helsingin Etyk-huippukokouksessa 1975.

Ceausescu piti Bukarestin Palatsiaukiolla puheen jossa hän sanoi miehitystä karkeaksi virheeksi ja että se vaaransi ”maailmansosialismin mahdollisuudet”. Satatuhatta ihmistä hurrasi puheelle 21. elokuuta 1968.

Ceausescu sai maineen Itä-Euroopan ainoana toisinajattelijana valtion johdossa. Hän näytti itsenäiseltä ja Moskovasta riippumattomalta. Ceausescun diplomatia ylläpiti tiiviitä länsiyhteyksiä

Ihailijat ymmärsivät Ceausescun karmealla tavalla väärin. Häntä ei innoittanut Prahan kevään humaani sosialismi. Ceausescu oli löytämässä uusia idoleita idästä, Kiinasta ja Pohjois-Koreasta.

Vuonna 1971 hän teki suuren Aasian-kiertueen ja vaikuttui erityisesti Pohjois-Korean Kim Il-Sungin palvonnasta kotimaassaan. Suuret paraatit ja uskollisuutta tahdissa huutavat väkijoukot olivat jotain muuta kuin tylsän harmaa itäeurooppalainen sosialismi.

Muutosta miehessä ei heti havaittu. 1970-luvulla Ceausescu oli yhä suosittu mies kansainvälisesti ja kotimaassaan. Liennytys avasi läntisiä rahahanoja Itä-Euroopan sosialistimaille. Lainoittajat kuvittelivat, että öljyllä vaurastuva Neuvostoliitto tulisi tarvittaessa satelliittiensa avuksi, jos lainanmaksu takkuilisi. Se oli monella tapaa väärinkäsitys.

Lainarahalla Romanian elintaso nousi ja tuntui, että elettiin hyviä vuosia. Kulman takana oli kuitenkin aina Ceausescun nyrkki, armoton turvallisuuspalvelu Securitate. Toisinajattelijat tai hankalat puoluepamput katosivat herkästi.

Pikku hiljaa Ceasuescun ihailema henkilöpalvonta kasvoi Romaniassakin. Hänen lisäkseen sen kohteena oli rautatahtoinen Elena Ceausescu, josta tehtiin varapääministeri. Televisiossa puhuttiin ”Maan äidistä”. Ceausescut olivat kuin sosialistinen vastine Filippiinien diktaattoripariskunnalle Ferdinand ja Imelda Marcosille. Aatteet erosivat, käytös ja korruptio eivät.

Ceausescun menestys jatkui niin kauan kuin rahat riittivät. Kommunistijohtajille tuotti yleensäkin vaikeuksia ymmärtää kapitalistisia lainamarkkinoita, oppimattomalle Ceausesculle erityisesti.

Ceausescua vastustaneet mielenosoittajat suojatuivat tulitukselta Bukarestin keskustassa jouluaattona 1989.

Kun velkojat alkoivat vaatia rahojaan takaisin, Ceausescu päätti todella maksaa ne. Maan ulkomaankauppa suunnattiin velan maksuun. Maataloustuotteita vietiin, vaikka kaupoissa oli niistä pulaa. Siirryttiin säännöstelyyn, lämmitys ja sähkö katkeilivat.

On esitetty arvioita, että Ceausescun Romania oli saanut velkansa maksettua juuri vuonna 1989. Se oli myöhäistä.

Ceausescun aika alkoi kulua loppuun, kun Mihail Gorbatsov nousi Neuvostoliiton johtoon. Neuvostoliitonkin rahat olivat lopussa ja Gorbatsov liennytti suhteita länteen aivan uudella tavalla.

Kylmä sota oli antanut tilan Ceausescun pelille, nyt tila supistui. Ceausescu oli Gorbatsoville aivan yhtä kiusallinen kuin aikoinaan Leonid Brezheneville, tosin eri syystä. Brezhneville Ceausescu oli liian liberaali, Gorbatsoville hankala kovan linjan mies.

Aseistautuneet miehet taistelivat pelätyn Securitaten joukkoja vastaan Bukarestin keskustassa.

Syksyllä 1989 Itä-Eurooppa kiehui ja tietoja tihkui myös Romanian sensuurin lävitse. Rauhattomuus lisääntyi sielläkin. Timisoaran kaupungissa mielenosoitus johti levottomuuksiin, jotka Securitate ja armeija kukistivat kovalla kädellä. Ihmisiä sai surmansa. Alkoi liikkua hurjia huhuja tuhansista surmatuista ja muuallakin osoitettiin mieltä.

Ceausescu päätti pitää puheen rauhoittaakseen kansaa. Sen pitopaikaksi hän valitsi jälleen Bukarestin Palatsiaukion, jossa kansa oli hurrannut johtajalleen 31 vuotta aiemmin.

Nyt yleisö tuijotti hiljaa. Sitten alkoi voimistua huuto: ”Timisoara, Timisoara!”. Ceausescu tuijotti ällistyneenä. Hän poikkesi puheestaan ja alkoi mutista lupauksia palkkojen nostamisesta. Ne vain raivostuttivat kansaa. Ceausescu poistui parvekkeelta hämmentyneenä.

Ceausescun viimeinen puhe kansalle parvekkeelta.

Bukarestin kaduilla sotilaat ja poliisit alkoivat vaihtaa puolta. Heidän ja vielä Ceasesculle uskollisten joukkojen välillä käytiin tulitaisteluja. Ne kääntyivät kapinallisten voitoksi.

Nicolae ja Elena päättivät paeta helikopterilla. Se pakotettiin laskeutumaan ja pariskunta vangittiin. Pidettiin pikaoikeudenkäynti, jossa heidät tuomittiin kuolemaan.

Teloitus pantiin nopeasti täytäntöön, jotta Ceausescun kannattajat eivät ehtisi kokoamaan voimiaan.

Vuoden 1989 lopussa lehdet kautta maailman ehtivät kertoa kymmenistä tuhansista kuolleista Romanian levottomuuksissa. Jälkeen päin on arveltu, että luku saattoi jäädä alle tuhannen.

On pidetty mahdollisena, että Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB avitti kiusalliseksi käyneen Ceausescun lähtöä. Hänen tilalleen tuli Ion Iliescu, joka oli enemmän Gorbatshovin mieleen.

Kun Neuvostoliitto romahti, Romania liukui nopeasti kohta länttä, tiellä, jonka Ceausescu oli 1960-luvulla avannut. Ceausescua alettiin muistaa Itä-Euroopan tyrannian ja rappion vertauskuvana. Hän maksoi pitkästä menestyksestään karun kuolemansa jälkeenkin.

Juttu on julkaistu alun perin Ilta-Sanomien Hullu vuosi 1989 -liitteessä 18.4.2019.

Diktaattorin loppu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?