6-vuotias tyttö avasi hellyttävän näköisen joulukortin – sisältä paljastui karmea viesti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

6-vuotias tyttö avasi hellyttävän näköisen joulukortin – sisältä paljastui karmea viesti

Kauppaketju Tesco on aloittanut tutkinnan ja jäädyttänyt yhteistyön kiinalaisen korttitehtaan kanssa.

Lontoolainen Florence Widdicombe, 6, löysi kissajoulukorteistaan vankien terveisiä korttitehtaalta. Kuvan kortit ovat samasta pakasta kuin kortti, josta viesti löytyi.­

22.12.2019 18:00

Kuusivuotias lontoolainen Florence Widdicombe löysi joulukortista järkyttävän viestin Isossa-Britanniassa, kertovat muun muassa The Times, The Guardian ja Sky News.

Kortissa oli kuva kissasta tonttulakki päässään. Kortin sisältä paljastui hyvän joulun toivotusten sijaan toisenlainen viesti:

”Olemme ulkomaisia vankeja Shanghai Qingpun vankilassa Kiinassa. Teemme työtä vastoin tahtoamme. Ole kiltti ja auta, ja ilmoita asiasta ihmisoikeusjärjestöön.”

Quingpun vankila kuvattuna ulkoa.­

Widdicombe löysi kirjoituksen, kun hän kirjoitti joulukortteja ystävilleen. Pian korttia ihmeteltiin yhdessä vanhempien kanssa.

– Luulimme, että se oli pilaa, Widdicombe kertoi Sky Newsille.

Kortissa pyydettiin ottamaan yhteyttä mieheen nimeltä Peter Humphrey. Perheen isä Ben Widdicombe päätti tarttua toimeen.

– Tulimme siihen tulokseen, että jos joku on aidosti riittävän epätoivoinen kirjoittaakseen avunpyyntönsä korttiin, meidän tulee ottaa asia vakavasti.

– Kun jäljitin Peteriä netissä, löysin hänen tarinansa. Tapaus muuttui hyvin vakavaksi ja jäätäväksi.

Korttitehdas käytti ulkomaalaisia vankeja

Ben Widdicombe sai tietää, että Peter Humphrey oli entinen toimittaja, joka oli ollut vangittuna 2014–2015 tekstin mainitsemassa vankilassa.

Lontoolaisen perheenisän viesti saavutti Humphreyn, ja sai hänet muistamaan ”kipeän kaksivuotisen ajanjakson”, jolloin hän istui vankilassa ”tekaistujen syytteiden vuoksi”.

Humphrey kertoo Sunday Timesin haastattelussa, ettei tiedä, kuka kirjoitti avunpyynnön joulukorttiin. Mutta hän oli varma siitä, että kirjoittajat tunsivat hänet vankila-aikanaan.

Vankila sijaitsee noin sadan kilometrin päästä korttitehtaasta, joka on paikannettu kortin tekopaikaksi.

Humphrey kertoo, että vankilan entisten vankien mukaan ulkomaalaisten vankien yksikön vangit ”olivat pakotettuja yksitoikkoisiin manuaalisiin töihin ja pakkaustehtäviin”. Työhön kuului myös Tescon joulukorttien pakkaaminen ainakin viimeisen kuluneen kahden vuoden ajan.

Tesco: ”Emme ikinä salli vankityövoimaa toimitusketjussamme”

Tesco lahjoittaa joulukorttiensa tuotosta vuosittain 300 000 puntaa (n. 350 000 euroa) hyväntekeväisyyteen. Rahaa ovat saaneet kansalliset sydänsairaus-, syöpä- ja diabetesjärjestöt.

Tescon edustaja kommentoi Sky Newsille, että se on jäädyttänyt yhteistyön kiinalaisen korttitehtaan kanssa. Lisäksi se on aloittanut tutkimukset aiheeseen liittyen.

– Emme ikinä salli vankityövoimaa toimitusketjussamme, edustaja kommentoi.

Hänen mukaansa ketju valvoo tehtaita, eikä tähän mennessä ole paljastunut vankityövoiman käyttöä.

Humphrey kommentoi, ettei usko brittiyhtiöiden ” tilaavan tietoisesti vankilatyövoimaa, mutta he eivät voi olla koskaan varmoja, ettei kiinalainen tavarantoimittaja alihanki työvoimaansa vankiloista”.

Tarkastajat eivät saa käydä vankiloissa, joten on vähäinen mahdollisuus, että tämä paljastuisi, Humphrey sanoo.

Joulukortin tapaus ei ole ainutlaatuinen.

The Sun uutisoi vuonna 2017, että Jessica Rigby Braintreestä löysi viestin Sainsbury’s-ketjun joulukortista. Siinä luki kiinaksi:

”Toivotan sinulle onnea ja iloa. Kolmas tuotetehdas, Guangzhoun vankila, Kuudes piiri.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?