Kanada jättää nelivuotiaan al-Holin-orvon hakematta – Pääministeri Trudeau: ”Liian vaarallista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kanada jättää nelivuotiaan al-Holin-orvon hakematta – Pääministeri Trudeau: ”Liian vaarallista”

Kanadan yleisestä turvallisuudesta vastaava ministeri on kuvaillut nelivuotiaan tytön tilannetta ”kauhistuttavaksi”. Lapsen sukulaiset ovat vaatineet Kanadan hallitusta pelastamaan lapsen al-Holin leiriltä.

Yleiskuva al-Holin leiriltä Syyriasta 1. huhtikuuta 2019.

20.12.2019 12:34

Kanada ei aio hakea nelivuotiasta orpolasta al-Holin leiriltä Pohjois-Syyriasta.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi maanantaina kanadalaisen CTV News -uutiskanavan haastattelussa, että lapsen hakeminen al-Holista on ”liian vaarallista”.

Kurdiviranomaiset paikansivat kanadalaisen orpolapsen viikonloppuna.

Trudeau kertoi haastattelussa olevansa tietoinen tytön tilanteesta. Hän sanoi, että Lähi-idässä työskentelevien kanadalaisten turvallisuus on kuitenkin otettava huomioon.

– Olemme määritelleet kanadalaisten viranomaisten menemisen Syyriaan ja sen pakolaisleireille liian vaaralliseksi juuri nyt, pääministeri kommentoi uutiskanavalle.

Amira-niminen orpolapsi havaittiin ensimmäisen kerran lähes vuosi sitten harhailemasta yksin Syyrian Baghouzissa.

Tytön kanadalaisten vanhempien on kerrottu muuttaneen Syyriaan vuonna 2014 taistelemaan Isisin riveissä. Vanhempien on kerrottu kuitenkin kuolleen ilmaiskussa.

Lapsen vanhempien kuoleman jälkeen tyttö vietiin sijaisperheeseen al-Holin leirille. Kanadan yleisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Ralph Goodale on kuvaillut tytön tilannetta ”kauhistuttavaksi”. Etenkin vedestä ja terveydenhuollosta on leirillä pulaa.

Amiran kanadalaiset setä ja isovanhemmat ovat jo kuukausien ajan vaatineet Kanadan hallitusta pelastamaan lapsen leiriltä.

Tytön sukulaiset ovat vedonneet siihen, että monet maista, joiden kansalaisia on al-Holissa, ovat evakuoineet lapsia ja naisia leiriltä. Esimerkkimaina he ovat maininneet Ruotsin, Australian ja Ranskan.

Video: Tältä näytti al-Holin leirissä lokakuussa.

Kanadan hallitus on aiemmin sanonut Amiran Kanadassa asuville perheenjäsenille, että tytön tulee suorittaa dna-testi todistaakseen olevansa Kanadan kansalainen. Tämän jälkeen lapselle voidaan myöntää matkustamista varten tarvittavat asiakirjat.

Viime kesänä Amiran setä suunnitteli lähtevänsä itse Syyriaan etsimään lasta.

Koillis-Syyrian kurdihallinnon ulkoministeri Abdulkarim Omar kuitenkin sanoi, ettei sedän kannata matkustaa ennen kuin tyttö on paikannettu.

– Nyt kun hänet on löydetty, toivomme, että asiaan reagoitaisiin välittömästi ja että hän voisi palata kotiin niin pian kuin mahdollista, Amiran setä sanoi.

On arvioitu, että al-Holin ja sen lähileirillä on ainakin 33 kanadalaista naista ja lasta.

Suomessa asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?