Jari Aleniuksen kommentti: Trump sai jo rangaistuksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump sai jo rangaistuksen

Kuvituskuva
Julkaistu: 19.12.2019 3:56

Virkasyyte syö miestä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

William Jefferson Clinton, Yhdysvaltain 42. presidentti (1993-2001), jonka aikana maan talous koki pisimmän rauhanajan kasvukauden. Vuonna 1998 hänestä tuli toinen virkasyytteeseen asetettu Yhdysvaltain presidentti. Hänet vapautettiin valtakunnanoikeudessa 1999.

Näin alkaa Bill Clintonin esittelyteksti englanninkielisen maailman vanhimmassa hakuteoksessa Encyclopædia Britannicassa, tietosanakirjojen ”raamatussa”.

Ei tarvinne kauan odottaa, että Britannica päivittää myös Donald John Trumpia käsittelevää artikkeliaan. Trump saa cv:nsä jatkoksi kyseenalaisen kunnian olla vasta kolmas virkasyytteeseen asetettu presidentti historian aikana.

Todennäköisesti myöskään Trumpia ei eroteta virastaan. Potkuja toivovia voi lohduttaa, että rangaistuksen hän on jo saanut. Kuten Clinton, hän saa lopun elämäänsä kantaa virkasyytteen tahraa maineessaan. Se mainitaan aina ensimmäiseksi, sai hän aikaan mitä muuta tahansa.

Trump vihaa tilannetta

Vain Trump tietää, miltä se tuntuu henkilökohtaisesti. Muut voivat arvailla asiaa hänen käytöksestään. Sen perusteella virkasyyte syö miestä.

Viime viikolla Trump rikkoi kaikki aiemmat ennätyksensä Twitter-purkaustensa määrässä. Torstaina hän twiittasi tai uudelleentwiittasi 123 kertaa. Se tarkoittaa noin joka 10. minuutti koko päivän, jos hän välillä nukkui muutaman tunnin.

Viikonloppuna Trump haukkui demokraattijohtaja Nancy Pelosia ”hampaiden pudottamisesta” ja toissa päivänä hän vertasi kokemaansa kohtelua Salemin kuuluisiin noitavainoihin Yhdysvalloissa 1600-luvulla. Solvaukset ja uhriutuminen ovat merkki tunnekuohusta. Kun Trump syytti demokraatteja ”tuskan ja kärsimyksen” aiheuttamisesta maalle, hän taisi samalla puhua itsestään...

Trump tunnetaan myös yliampuvasta itsekehusta. Virkasyytteessä on aika vähän kehuskeltavaa, vaikka kuinka yrittäisi. Julkisesti Trump esiintyy uhmakkaasti, mutta yksityisesti hän todennäköisesti vihaa tätä tilannetta. Tähän viittaavat myös amerikkalaismedian Valkoisen talon sisäpiiristä saamat tiedot (lue: vuodot) presidentin ajattelusta. Trump on nyt impeachment-presidentti.

Ansaitusti, sanoisin. Jotain seurauksia siitä pitää olla, jos toistuvasti halveksii oikeutta ja normeja.

Virkasyytteen normalisointi

Trumpin virkasyytteelle on vankat perusteet, mutta samaan aikaan toivoisin syvästi, että tilanne ei olisi tämä. Seuraukset voivat olla karseita monella tavalla. Nostan esiin yhden.

Yhdysvaltain presidenttivaltaisessa järjestelmässä ei ole vallanpitäjien luottamuksen punnitsemiseksi muita keinoja kuin vaalit. Niitä ei missään oloissa järjestetä ennenaikaisesti. Eli Yhdysvalloissa esimerkiksi Antti Rinne ei olisi eronnut eivätkä perussuomalaiset voisi edes leikitellä ajatuksella uusista vaaleista. Amerikassa on pakko junnata seuraaviin marrasvaaleihin asti.

Paitsi että onhan aina virkasyyte. Mikä estää tehtailemasta sellaisia poliittisena kostona pienemmästäkin syystä? Demokraatit pitivät Clintonin virkasyytettä kevyenä, ja republikaanit ovat sitä mieltä nyt Trumpin kohdalla.

Trump itse puki tämän sanoiksi omalla tyylillään tokaisemalla taannoin, että ”tulevaisuudessa joku nappaa appelsiinin jääkaapista, ei pidä siitä, ja päättää sitten vetää presidentin virkasyytteeseen”.

Moinen rinnastus Ukraina-suhmurointiin on typerä. Mutta piileekö Trumpin sanoissa varoitus – tai uhkaus?

Todennäköisesti virkasyytteestä ei tule ”uutta normaalia” kovin helpolla, mutta toisaalta Yhdysvaltain syvästi tulehtuneessa ilmapiirissä mikään ei enää näytä mahdottomalta.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta