HS: Al-Holin leirin evakuointi­operaatio käynnissä – kaksi orpolasta tuodaan Suomeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

HS: Al-Holin leirin evakuointi­operaatio käynnissä – kaksi orpolasta tuodaan Suomeen

Yleiskuva al-Holin leiriltä Syyriasta 2. huhtikuuta 2019.

Julkaistu: 18.12.2019 20:08

Lehti kertoo, että lapset haettiin leiriltä tiistaina.

Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet operaation kahden suomalaisen orpolapsen evakuoimiseksi al-Holin leiriltä Pohjois-Syyriasta, uutisoi Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.

Lehden tietojen mukaan orpolapset haettiin leiriltä tiistaina ja siirrettiin Pohjois-Syyriassa sijaitsevaan Qamishlin kaupunkiin. Keskiviikkona heidät vietiin autolla rajan yli Irakiin.

Siitä ei ole tietoa, milloin lapset aiotaan lennättää Irakin Erbilistä Suomeen.

Ylelle puhunut ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että tällä hetkellä Al-Holin suomalaisia lapsia ei ole vielä suomalaisten viranomaisten hallussa, vaan he ovat edelleen Syyriassa.

Haavisto vahvisti Ylelle, että operaatio lasten evakuoimiseksi on kuitenkin käynnissä. Haavisto ei kuitenkaan kertonut tarkkaan, kuinka monesta lapsesta on kyse.

Hallitus kertoi maanantaina linjanneensa, että suomalaislapset pyritään kotiuttamaan al-Holin leiriltä. Asiantuntijoiden ja esimerkiksi vihreiden ja vasemmistoliiton mukaan myös äitien kotiuttaminen voisi olla mahdollista, jos lapsen etu sitä selkeästi vaatii.

Tällä hetkellä leirillä tiedetään olevan noin 10 suomalaisnaista ja noin 30 lasta.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan suomalaisnaiset ovat oleskelleet pitkään äärijärjestö Isisin vaikutuspiirissä niin kutsutun ”kalifaatin” alueella.