Tällainen on Viron kohuministeri: Mart Helme on diplomaatti ja basisti, joka on päästänyt suustaan sammakoita ennenkin

Viron sisäministerin Nato-tölväisy herätti kansainvälistä kohua.

Mart Helme on tullut tunnetuksi erikoisista lausunnoistaan.

17.12.2019 10:00

Viron sisäministeri Mart Helme on lyhyen ministerikautensa aikana tullut tunnetuksi siitä, että hän päästää suustaan sammakoita.

Tuorein tölväisy on, kun Helme nimitti Suomen pääministeri Sanna Marinia ”myyjätyttöseksi”.

– Nyt sitten näemme, kuinka yhdestä myyjätyttösestä tulee pääministeri ja jostain toisesta katuaktivistista ja kouluttamattomasta ihmisestä tulee hallituksen jäsen, Helme kommentoi Suomen hallitusta TRE-radiokanavan keskusteluohjelmassa sunnuntaina.

Samassa keskusteluohjelmassa Mart Helme totesi, että Suomen hallituksessa istuu kouluttamattomia ja että nykyinen hallitus on vuoden 1918 punaisten kosto.

Mart Helme on kunnostautunut myös muusikkona ja vaikuttanut nuorempana monissa bändeissä.

Edellisen kerran kohua synnyttivät Helmen puheet Natosta.

Kun suomalaiset toimittajat vierailivat marraskuussa Virossa, Helme sanoi toimittajille, että Nato on kriisissä ja Viro valmistelee Naton rinnalle B-suunnitelmaa.

Pääministeri Jüri Ratas ja Viron oppositio tyrmäsivät oitis Helmen Nato-puheet.

– Kuvitelkaa itseänne sanomassa puolisolle, että etsin myös vaihtoehtoa B, sosiaalidemokraattien parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Lauri Läänemets kommentoi Eesti Päeväleht -lehdessä.

Jüri Ratas on toiminut Viron pääministerinä marraskuusta 2016 alkaen.

Helme on vaikuttanut sisäministerinä huhtikuun lopusta lähtien, kun valtaan nousi pääministeri Jüri Rataksen johtama uusi hallitus.

Hallituksen muodostavat Rataksen johtama keskustapuolue, oikeistopopulistinen Ekre ja konservatiivinen Isänmaa.

Maaliskuun vaaleissa Mart Helmen johtamalle Ekrelle tuli jytky. Puolue lähes kolminkertaisti paikkalukunsa. Se voitti 101-paikkaisesta parlamentista 19 paikkaa.

Skandaaleja, ministerieroja

Vaalien jälkeen kuohuntaa on synnyttänyt hallitukseen noussut Ekre. Kolme puolueen ministeriä on joutunut eroamaan skandaalien vuoksi.

Hallituksen ensimmäinen it-ministeri Marti Kuusik ehti olla ministerin virassa päivän. Hän erosi, kun paljastui perheskandaali. Ministerin epäiltiin syyllistyneen perheväkivaltaan.

Hänen seuraajansa Kert Kingo erosi lokakuussa, kun paljastui hänen valehtelunsa Viron parlamentille.

Maatalousministeri Mart Järvik erosi marraskuussa. Kiista johtui maataloustukien epäillyistä väärinkäytöksistä. Kohuun liittyy myös syksyn listeriaskandaali. Suurelta kalatehtaalta löytyi listeriaa, mutta maatalousministeri vähätteli ongelmaa.

Ekren puheenjohtaja Mart Helme ja hänen poikansa, puolueen varapuheenjohtaja Martin Helme, pitävät kohuja median ja opposition masinoimana ajojahtina Ekreä vastaan.

Mart Helmen poika Martin Helme toimii valtiovarainministerinä ja Ekren varapuheenjohtajana.

Helmet ja heidän puolueensa Ekre vastustavat EU:ta. Helmet viittaavat salaliittoon ja juonitteluun, deep stateen, jossa ajetaan EU:n etuja ja heikennetään Viron oikeuksia.

Mart Helme sanoi vaalien jälkeen Öhtulehdessä, että seuraavissa vaaleissa on odotettavissa entistä parempi tulos.

– Deep state ei pysty tätä pysäyttämään. Tavoitteena on muodostaa joku päivä yhden puolueen hallitus.

Helmen johtama Ekre vastustaa maahanmuuttoa, homoliittoja ja feminismiä.

Sisäministerinä Helme on vaatinut viisumivapauden poistamista ukrainalaisilta, jotka tulevat Viroon töihin. Hänen mielestään viisumivapaus on venäläisten Troijan hevonen.

– Ne, jotka tulevat tänne, eivät ole ukrainalaisia vaan Itä-Euroopassa tai Ukrainassa olevia venäläisiä, Helme sanoi Ekren Uued Uudised uutissivustolla.

Diplomaatti, basisti

70-vuotias Helme on syntynyt Pärnussa. Hän kävi koulua Pärnussa ja opiskeli myöhemmin Tarton yliopistossa.

Hänen isänsä oli sotaveteraani. Helme on kertonut, että hänestä kasvoi isänmaallinen, kun hän kuunteli isänsä sotatarinoita itärintamalta.

Helme on työskennellyt toimittajana, diplomaattina ja maanviljelijänä.

Helme on kunnostautunut myös muusikkona ja vaikuttanut nuorempana monissa bändeissä. Helme on Fix-yhtyeen perustaja. Hän toimi yhtyeen solistina ja basistina.

Hän on sittemmin jättänyt bänditoiminnan.

– Täytyy myöntää, että politiikka on nielaissut minut, Helme sanoi kolme vuotta sitten ERR:n uutisille.

Viron presidentti Lennart Meri nimitti Helmen suurlähettilääksi Moskovaan vuonna 1995. Helme toimi Venäjällä Viron suurlähettiläänä 1995–1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?