Viron sisäministeri Mart Helme pyytää anteeksi Sanna Marinilta ja Suomelta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron sisäministeri Mart Helme pyytää anteeksi Sanna Marinilta ja Suomelta

Viron sisäministeri Mart Helme pyytää Suomen pääministeriltä anteeksi. Helmen mukaan hänen sanomisiaan on ymmärretty väärin.

16.12.2019 15:50

Viron sisäministeri Mart Helme pyytää lausuntojaan Suomen hallituksesta ja pääministeri Sanna Marinista (sd) anteeksi. Asiasta kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

– Se konkreettinen lause, jonka te olette tulkinneet halveksuvaksi, on minun tulkintani mukaan myönteinen. Sillä tavalla myönteistä, että yhteiskunnan alemmaltakin tasolta on mahdollista päästä työnteolla huippupolitiikkaan, Helme sanoo.

– Toiseksi, jos joku on ymmärtänyt sanomiseni väärin, mistä saa isosti kiittää myös Viron lehdistön painotuksia, silloin todellakin haluan sanoa, että pyydän Suomen pääministeriltä anteeksi, jos tuolla väärinymmärryksellä on ollut vaikutuksia myös Suomessa, hän sanoo.

– Mitä tulee suomalaisiin, joita minun väitetään pilkanneen, niin en ole pilkannut suomalaisia, vaan olen useasti sanonut ja toistan vielä kerran, että suomalaisten panos meidän Vapaussotaamme (vuosina 1918–1920) oli korvaamaton.

Näin kohu lausunnosta eteni

Viron sisäministeri, oikeistopopulistisen Ekren puheenjohtaja Mart Helme kommentoi TRE-radiokanavan keskusteluohjelmassa Suomen tuoretta hallitusta. Sdp:n johdolla koottu hallitus aiheuttaa Helmessä puistatusta. Asiasta kertoi Viron yleisradio ERR.

Helme muisteli haastattelussa, kuinka venäläinen vallankumousjohtaja Vladimir Lenin oli aikoinaan sanonut, että kuka tahansa keittiöpiika voi nousta ministeriksi.

– Nyt sitten näemme, kuinka yhdestä myyjätyttösestä tulee pääministeri ja jostain toisesta katuaktivistista ja kouluttamattomasta ihmisestä tulee hallituksen jäsen, hän sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) otti kantaa Helmen lausuntoon sunnuntaina Twitterissä.

– Olen tavattoman ylpeä Suomesta. Täällä köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle ja yltää elämässään moneen. Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri. Ilman duunareita ei Suomi selviäisi. Arvostan jokaisen työntekijän, ammatinharjoittajan ja yrittäjän työtä korkealle! Marin kirjoittaa Twitterissä.

Pääministeri ei maininnut viestissään nimellä Helmeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?