Viron sisäministeri solvasi Suomen uutta hallitusta: ”Myyjätyttösestä tulee pääministeri”

Mart Helme muistetaan kansainvälisen kohun nostattaneista Nato-kommentista.

Viron sisäministeri Mart Helme ottaa kantaa Suomen tuoreeseen hallitukseen.

15.12.2019 19:53

Viron sisäministeri, oikeistopopulistisen ekren puheenjohtaja Mart Helme on kommentoinut TRE-radiokanavan keskusteluohjelmassa Suomen tuoretta hallitusta. Sdp:n johdolla koottu hallitus aiheuttaa Helmessä puistatusta. Asiasta kertoo Viron yleisradio ERR.

Helme muisteli haastattelussa, kuinka venäläinen vallankumousjohtaja Vladimir Lenin oli aikoinaan sanonut, että kuka tahansa keittiöpiika voi nousta ministeriksi.

– Nyt sitten näemme, kuinka yhdestä myyjätyttösestä tulee pääministeri ja jostain toisesta katuaktivistista ja kouluttamattomasta ihmisestä tulee hallituksen jäsen.

Helme nosti esille myös Suomen sisällissodan.

– Nyt voimme jossain määrin nähdä punaisten historiallisen koston valkoisille. Tarkoitan punaisia, jotka halusivat tuhota Suomen valtion jo sisällissodassa vuonna 1918. Nyt he ovat nousseet valtaan ja yrittävät tuhota valtion ja tehdä Suomesta jonkinlaisen europrovinssin, jota ehkä kutsutaan Suomen alueeksi tai Suomeksi.

ERR:n mukaan Helme kertoi ohjelmassa myös, että mitään niin järjenvastaista kuin parhaillaan, ei ole tapahtunut Suomessa satoihin vuosiin.

Helme nousi Suomessa ja maailmalla uutisotsikoihin viimeksi marraskuussa, kun hän sanoi Viron valmistelevan B-suunnitelmaa siltä varalta, ettei Nato suoriudu velvoitteistaan.

– Emme tiedä, mitä amerikkalaiset aikovat tehdä. Useat ministerimme ovat käyneet siellä, ja kaikki siellä puhuvat Kiinasta, Kiinasta ja Kiinasta. Harva puhuu Venäjästä, Helme sanoi tavatessaan suomalaisia politiikan toimittajia.

– Merkelin (Saksan liittokansleri Angela Merkel) aikakausi on ohi, eikä kukaan tiedä, paljon se muuttaa kansainvälistä politiikkaa. Kukaan ei tiedä, mitä Ranska tekee. Meidän pitää miettiä uusia turvallisuusmalleja tulevaisuutta varten. Tämä on kriisitilanne.

Helmen mukaan Viro ei myöskään voi luottaa EU:n turvatakuisiin.

Puolustusministeri Jüri Luik kiirehti kiistämään tiedotteessa, että Viron hallitus valmistelisi b-suunnitelmaa. Luik totesi, ettei sisäministeri ole mukana sotilaallisen puolustuksen suunnittelussa.

– Viron hallitus ei ole koskaan keskustellut tai aikonut keskustella mistään suunnitelmasta B. Tällaiset tarinat ovat järjettömiä ja heikentävät Naton yhtenäisyyttä.

Myös Helme väitti myöhemmin, että hänen sanojaan oli tulkittu väärin.

Politiikan tutkija Tonis Saartis Tallinnan yliopistosta kuvaili marraskuussa IS:lle Ekreä radikaalioikeistolaiseksi populistipuolueeksi. Saar piti puoluetta ”tuhoisana” Viron kannalta, sillä puolue hyökkää tutkijan mukaan vähemmistöjä vastaan ja luo jatkuvaa vastakkainasettelua virolaisessa yhteiskunnassa.

Virallisesti Viro onnitteli Suomen tuoretta hallitusta keskiviikkona, kun maan pääministeri Jüri Ratas soitti suomalaiskollegalleen Sanna Marinille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?