Al-holin leiristä löytyi tunneli – salakuljettajat auttavat pakenijoita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Al-holin leiristä löytyi tunneli – salakuljettajat auttavat pakenijoita

Independentin haastattelema kurdivartija lähetti terveiset vankien kotimaihin.

Jotkut Al-holin vangeista ovat onnistuneet pakenemaan leiriltä.­

14.12.2019 3:29

Al-holin leiri vuotaa.

Leirillä hiljattain vieraillut Independent-lehden toimittaja raportoi, että vartijoiden kyky vartioida leirillä olevia naisia ja lapsia on hiipumassa.

Vartijat kertovat lehdelle, että he ovat viime kuukausina estäneet yli sata pakoyritystä. Yhdestä teltasta löytyi tunneli, joka johti kohti leiriä ympyröivää aitaa. Jotkut olivat päässeet pakoon vain joutuakseen uudelleen vangituiksi.

Silti monet onnistuvat pakenemaan.

– Sitä tapahtuu koko ajan. Kaikki tietävät, sudanilainen vanki kertoi.

– Sitä huomaa yhden ryhmän kadonneen ja ajattelee, että he lähtivät. Sitten toinen ryhmä lähtee. Onnea matkaan vaan.

Kurdijoukot pitävät leirillä vangittuna naisia ja lapsia, jotka olivat Baghouzin kaupungissa, kun kurdijoukot kukistivat Isisin kalifaatin viimeisen pesäkkeen. Vankeja on yhteensä 70 000, ja heistä 10 000 on tullut Irakin ja Syyrian ulkopuolelta.

Independentin mukaan pakenijoita auttavat Isisin puolesta toimivat salakuljettajat. Sudanilaisnaisen mukaan salakuljettajat vaativat yli 10 000 euron palkkioita.

Jotkut kurdivartijat ovat kyllästyneet vangeista huolehtimiseen.­

Kurdijoukkojen urakkaa vaikeuttaa Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan. Osa vartijoista on liittynyt taisteluihin Turkin joukkoja vastaan. Myös 30-vuotias naistaistelija Elus Rizgar kertoi Independentille haluavansa rintamalle.

– Ei ole meidän velvollisuutemme suojella ulkomaalaisia. Kukaan ei halua pitää terroristeja maassaan, vaan eri maiden tulisi tulla hakemaan kansalaisensa. Me kärsimme heidän takiaan, Rizgar sanoi.

– Kumpi on minulle parempi,suojella kansaani rintamalla vai suojella näitä ihmisiä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?