Häkellyttävä näky: Sykkivät peniskalat valtasivat uimarannan Kaliforniassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Häkellyttävä näky: Sykkivät peniskalat valtasivat uimarannan Kaliforniassa

Keskipituus on 25 senttiä, väri vaaleanpunainen.

Tuhansia sykkivää penistä muistuttavia olioita on huuhtoutunut rantaan Kaliforniassa.

13.12.2019 17:49

Tuhansia sykkiviä peniksiä muistuttavia olioita on huuhtoutunut näkyville uimarannalla Kaliforniassa, kertoo arvostettu BBC.

Niiden pituus on tyypillisesti 20 senttiä, väri on tunnusomaisesti vaaleanpunainen, mutta pitempiäkin tavataan, alan kirjallisuuden mukaan jopa puolimetrisiä.

Asiasta kertoi Suomessa Iltalehti.

Todellisuudessa sykkivät penikset ovat pullukoita matoja, nivelmatoja, tieteelliseltä nimeltään Urechis caupo, mutta niistä käytetään myös nimityksiä peniskala ja majatalonisäntämato eli innkeeper worm.

Otuksilla on tapana hautautua vapaaehtoisesti syvälle hiekkaan, u-kirjaimen muotoisiin käytäviin. Siellä ne eivät herätä hämmennystä. Hiekat peittävät ne katseilta, häveliäät hiekat, tai kevyet liejut.

Äskettäin kovat talvimyrskyt riistivät Drake Beachillä hiekat otusten ympäriltä, ja rannan eli biitsin koko häkellyttävä, sykkivä komeus paljastui ulkomaailmalle.

Valokuvien perusteella näky muistutti valokuvaaja Spencer Tunickin alastonkuvia, jollaisia hän kävi taannoin ottamassa muun muassa Helsingin Kauppatorilla.

Mieleen tulevat myös valtavat nudistien kokoontumisajot katsottuna hyvin kaukaa lintuperspektiivistä.

Sykkivien penisten peittämä uimaranta sijaitsee noin 50 mailia eli 80 kilometriä San Franciscosta pohjoiseen.

Todellisuudessa sykkivät penikset ovat pullukoita matoja, nivelmatoja, tieteelliseltä nimeltään Urechis caupo, mutta niistä käytetään myös nimityksiä peniskala ja majatalonisäntämato eli innkeeper worm.

BBC:n haastatteleman biologi Ivan Parrin mukaan otus on sopeutunut täydellisesti elämään maan alla. Siksi se vaikuttaa hiukan erikoiselta ja alastomalta, kun tulee näkyviin.

Erikoisuus voi olla myös katsojan silmässä.

Sykkivien penisten fossiililöytöjen perusteella niitä on elänyt maapallolla jo 300 miljoonaa vuotta sitten. Sitten ne ovat kovettuneet fossiileiksi.

Vanhimmat elävät 25 vuoden ikäisiksi.

Pohjois-Amerikan länsirannikolla esiintyvän Urechis caupon sukulainen, tieteellisellä nimellä Urechis unicinctus sykkivä penis on suussa sulava herkku Etelä-Koreassa ja monissa sen naapurimaissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?