Tämä kuva kertoo, missä Britannian vaalit ratkaistaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä kuva kertoo, missä Britannian vaalit ratkaistaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.12.2019 17:07

Äänestäjiä kehotetaan jopa ”taktiseen äänestämiseen” vaalijärjestelmän takia.

Britannian parlamentin alahuoneen vaalit käydään enemmistövaalimenetelmällä, jossa kunkin vaalipiirin voittaja vie parlamenttipaikan, muut jäävät tyhjin käsin.

Järjestelmä suosii suuria puolueita, jotka saavat parlamenttipaikkoja yleensä suhteessa enemmän kuin niiden ääniosuus on.

Hallitsevat konservatiivit ovat etulyöntiasemissa.

Vaalien juoni on selvä: jos Boris Johnsonin konservatiivit saavat yksin enemmistön parlamentissa, he pääsevät myös hallitsemaan yksin, viemään läpi Johnsonin EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen ja toteuttamaan EU-eron tammikuun lopussa 2020.

Mittausten mukaan konservatiiveilla on hyvä mahdollisuus ehdottomaan valta-asemaan. Siihen tarvitaan nimellisesti 326 paikkaa 650:stä.

Kuka istuu milläkin puolella salia? Britannian parlamentin alahuone menee uusiksi torstain vaaleissa. Kuva alahuoneen istunnosta marraskuun alussa.

Kuka istuu milläkin puolella salia? Britannian parlamentin alahuone menee uusiksi torstain vaaleissa. Kuva alahuoneen istunnosta marraskuun alussa.

Mikään ei kuitenkaan ole varmaa. Ja nyt jos koskaan brittivaaleille on tyypillistä, että pienikin heilahdus voi muuttaa tilanteen.

Mielipidemittaukset ovat epätarkkoja ja virhemarginaalit jopa viiden prosentin luokkaa. Monissa vaalipiireissä tilanne on hyvin tasainen ja voi kääntyä vaalipäivänä kenen tahansa hyväksi.

Äänestäjiä on jopa kehotettu äänestämään taktisesti. Eli esimerkiksi liberaalidemokraattien kannattaja äänestäisi työväenpuolueen ehdokasta, jotta tämä voittaisi hallitsevan konservatiivin. Tai päinvastoin.

Brexit-puolue puolestaan ei ole asettanut ehdokkaita konservatiivien hallitsemissa vaalipiireissä, jotta eivät pilaisi näiden mahdollisuuksia.

Vaa’ankielivaalipiirit

Alla olevassa kartassa on listattu vaalipiirejä, jota tällä hetkellä hallitseva puolue saa puolustaa tosissaan torstain vaaleissa. Nämä ovat myös paikkoja, joihin vaalilyön seurannassa kiinnitetään erityistä huomiota.

Kuvituskuva

Tilanne on samanlainen kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, joissa jännitetään vain tiettyjen niin sanottujen vaa’ankieliosavaltioiden tulosta.

Britannian vaaliuurnat sulkeutuvat, kun vuorokausi vaihtuu torstaista perjantaiksi Suomessa. Luotettavaa tulosta odotetaan aamuyöllä noin kello neljän aikaan. Mikäli tilanne menee tiukaksi, tulos voi viivästyä tästäkin.

Tuoreimmat osastosta