Lontoolainen Athena, 64, sanoo suorat sanat Britannian politiikasta: ihmiset on ajettu vihaamaan toisiaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lontoolainen Athena, 64, sanoo suorat sanat Britannian politiikasta: ihmiset on ajettu vihaamaan toisiaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.12.2019 6:31

Ehdokkaat kampanjoivat ahkerasti ennen Britannian parlamenttivaaleja, joita on kuvattu kaikkien aikojen tärkeimmiksi.

– Tämä ihmisten ajaminen vihaamaan toisiaan on aivan kamalaa.

64-vuotias Athena Krambites astuu ulos kahvilasta Sohossa Lontoon ytimessä. Alueella koko ikänsä asuneella naisella on vahva näkemys siitä, mihin hänen maansa on menossa. Hän kertoo olevansa eläkkeellä sairaanhoitajan työstä, mutta toimeentulon puutteessa pakotettu jatkamaan työntekoa.

Krambitesin mielestä nykyinen konservatiivihallitus on ajamassa työtä tekeviä ihmisiä köyhyyteen. Kaiken lisäksi poliittinen keskustelu Britanniassa on nykyisen pääministerin myötä muuttunut yhä vastenmielisemmäksi.

– Boris Johnson on vaarallinen mies. Hän yrittää esittää vitsailijaa ja pelleä, joka ei vastaa todellisuutta. Tarkasti kuunneltuna hänen käyttämänsä kieli on todella rumaa, Krambites syyttää.

Krambites on pysähtynyt juttelemaan Westminsterin äänestysalueella labourin eli työväenpuolueen ehdokkaana olevan Gordon Nardellin kanssa. Nardell on yhtä mieltä puheiden muuttumisesta rumemmiksi.

– Parlamentissa käytetty kieli on ollut kauheaa. EU-kansanäänestys ikään kuin antoi ihmisille luvan tuoda esiin kaikki pahimmat puolensa, vihan ja suvaitsemattomuuden, Nardell sanoo.

– Vuoden 2016 brexit-äänestys jakoi kansakunnan kahtia. Poliitikoista osa yrittää parantaa tilannetta ja osa käyttää sitä hyväkseen. Meidän pääministerimme koittaa hyötyä siitä, jonka voi kuulla, kun hän puhuu. Toryn (konservatiivien) parlamentaarikkojen puheista saa käsityksen, ettei ole olemassa sosiaalista ongelmaa, joka ei johtuisi maahanmuutosta.

Labour-puolueen ehdokas Gordon Nardell ja äänestäjä Athena Krambites ovat yhtä mieltä: puheet ovat muuttuneet politiikassa rumemmiksi.

Labour-puolueen ehdokas Gordon Nardell ja äänestäjä Athena Krambites ovat yhtä mieltä: puheet ovat muuttuneet politiikassa rumemmiksi.

Taistelu Westminsteristä

Britannia äänestää tänään torstaina parlamenttivaaleissa, joita kaikki puolueet ovat nimittäneet historian tärkeimmiksi. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on luvannut voittaessaan uuden kansanäänestyksen brexitistä. On helppo sanoa, että valtakunnan tulevaisuus riippuu vaalituloksesta.

Vaalien aattona julkaistussa YouGov-yhtiön mielipidemittauksessa Johnsonin konservatiivit olisi saamassa enemmistön parlamentin 650-paikkaiseen alahuoneeseen. Johto on kuitenkin kutistunut kahdessa viikossa 68 paikasta vain 28 paikkaan.

Ehdokas Gordon Nardell (oik.) ja äänestäjä Athena Krambites Westminsterissä.

Ehdokas Gordon Nardell (oik.) ja äänestäjä Athena Krambites Westminsterissä.

Westminster kuuluu niihin alueisiin, joissa työväenpuolue toivoo voivansa murtaa konservatiivien vallan ja saada paikan itselleen. Ääniä voi tulla varsinaisten tukijoiden lisäksi myös niin sanotun taktisen äänestyksen kautta, jossa asetutaan vahvimman haastajan taakse.

Päiviä ennen vaaleja Johnson on esimerkiksi joutunut selittelemään tv-haastattelua, jossa hän kieltäytyi katsomasta sairaan lapsen kuvaa. Labour taas on kärvistellyt kohussa, joka liittyy puolueen sisäisen juutalaisvihan peittelyyn.

Labourin Nardell on ollut kohussa keskeisessä osassa, sillä labour nimitti hänet selvittämään juutalaissotkua. Kesällä Nardell kuitenkin erosi tehtävästä kohun saattelemana. Myöhemmin hän on puolustanut asiassa puheenjohtaja Corbynia, joka ei ole miellyttänyt kaikkia.

Nardell selittää, että valtaosa alueen konservatiiveista äänesti kansanäänestyksessä EU-eroa vastaan. Tästä syystä he saattavat jäädä mieluummin kotiin kuin tukea vaaleissa Johnsonia, joka on luvannut voittaessaan toteuttaa brexitin tammikuun lopussa.

– Monet ovat myös tulleet sanomaan meille, että te olette väärässä lähes kaikessa, mutta ainakin olette väärässä normaalien rajojen sisällä ettekä ole ajamassa meitä alas jyrkänteeltä.

Vuonna 2017 konservatiivit veivät alueen paikan reilun kolmen tuhannen äänen erolla.

– Arvioni mukaan silloin oli tuhansia labourin tukijoita, jotka eivät vain tajunneet kuinka tiukaksi äänestys menee. Nyt ihmiset tietävät että taistelu on meneillään, Nardell toteaa.

”Ehkä EU muuttuu täysin 20 vuodessa ja britit haluavat liittyä uudelleen”

Taistelussa vallihautojen vastakkaisella puolella toimii brexit-puolue, joka asettui tukemaan vaaleissa konservatiiveja. Puolue asetti ehdokkaitaan vain vaalialueille, joissa he eivät haasta konservatiivien ehdokkaita.

Yksi tällaisista alueista on Lontoon eteläpuolella sijaitseva Mitcham and Morden, jossa brexit-puoluetta edustaa Jeremy Maddocks. It-alalla työskentelevä Maddocks kehuu asuneensa useissa Euroopan maissa, vähän aikaa myös Suomessa.

– Meillä ei ole mitään Eurooppaa tai eurooppalaisia ihmisiä vastaan, hän tähdentää.

Brexit-puoluetta edustava Jeremy Maddocks kutsuu Jeremy Corbynin työväenpuolueen ohjelmaa radikaaliksi.

Brexit-puoluetta edustava Jeremy Maddocks kutsuu Jeremy Corbynin työväenpuolueen ohjelmaa radikaaliksi.

Jeremy Corbynin työväenpuolueen ohjelmaa Maddocks kutsuu radikaaliksi.

– Se veisi maan takaisin 1970-luvulle, jota kukaan ei halua.

Sanomaansa Maddocks julistaa äänestysalueellaan farmari-Volvon katolle asennetuista kovaäänisistä. Nyt auto on pysäköity paikallisen Lidlin pysäköintipaikalle, kun ehdokas käy syömässä lähiravintolassa hampurilaisen.

Boris Johnsonin neuvottelemaa brexit-sopimusta Maddocks ei kannata, vaikka puolue tukeekin vaaleissa konservatiiveja.

– Ensinnäkään kyse ei ole oikeasta sopimuksesta. Se erottaa meidän laillisesti EU:sta, mutta mistään ei ole sovittu. Sen sijaan sopimus määrää Britannian noudattamaan EU:n lakeja, määräyksiä ja veropolitiikkaa.

Maddocks itse irrottaisi Britannian EU:sta kokonaan ilman sopimusta. Mahdollisimman nopeasti.

– Jos Johnson onnistuu brexitissä, hänestä tulee kansakunnan sankari. Mutta kuudessa kuukaudessa kuherrusaika on ohi ja hän ajautuu samoihin ongelmiin kuin Theresa May aikaisemmin. Ongelmat EU:n kanssa tulevat olemaan siellä edelleen.

Maddocks uskoo brexitin yhdistävän kahtia jakautuneet britit uudelleen nopeasti. Ero ei hänen mukaansa katkaise Britannian välejä Eurooppaan.

– Ehkä EU muuttuu täysin 20 vuodessa ja britit haluavat liittyä siihen uudelleen. Silloin kunnioitan päätöstä, koska se on demokratiaa. Mutta tässä tilanteessa on vain parasta lähteä.

Tuoreimmat osastosta