Karmiva kuvaus kohtalokkaasta White Islandin retkestä vuoti julkisuuteen: ”Kaasunaamarin avulla pääset lähelle höyryävää happojärveä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Karmiva kuvaus kohtalokkaasta White Islandin retkestä vuoti julkisuuteen: ”Kaasunaamarin avulla pääset lähelle höyryävää happojärveä”

Päiväretken White Islandille kuvailtiin vievän turistit aivan ”yhden maailman aktiivisimman” tulivuoren läheisyyteen.

10.12.2019 1:36

Uutismedia NZ Herald on julkaissut Uuden-Seelannin kohtalokkaan tulivuoriretken kuvauksen. Lehden mukaan White Islandin retken tietoja ei löydy matkanjärjestäjän Royal Caribbeanin verkkosivuilta, mutta Cruise Law News -niminen verkkomedia oli saanut käsiinsä saariretken kuvauksen.

Retkikuvaus on traagisten tapahtumien valossa kylmäävää luettavaa.

Matkanjärjestäjä muun muassa kertoo tarjoavansa turisteille kaasunaamareita ja happimaskeja, jotta nämä pääsevät ihastelemaan maisemia aivan ”yhden maailman aktiivisimman tulivuoren” tuntumaan.

– Välineiden avulla pääset lähelle tulivuoren höyryäviä aukkoja, kuplivia mutakuoppia, tulivuoren kuumia virtoja sekä höyryävää happojärveä, kuvauksessa kerrotaan NZ Heraldin mukaan.

Muun muassa mukavien kenkien ja aurinkorasvan lisäksi matkailijoita muistutettiin ottamaan kamerat mukaan ”uskomattomia otoksia” varten.

Hintaa retkestä pyydettiin 500 Uuden-Seelannin dollaria (noin 295 euroa).

Viisi kuollutta, 31 sairaalaassa ja kahdeksan kateissa

Maanantaisessa tulivuorenpurkauksessa on tämänhetkisten tietojen mukaan kuollut ainakin viisi henkilöä.

Pelastajia matkalla White Islandille etsimään selviytyjiä tulivuorenpurkauksen jälkeen.­

Lisäksi 31 henkilöä on loukkaantunut ja sairaalahoidossa. Lisäksi tämän hetkisten tietojen mukaan kahdeksan ihmistä on edelleen kateissa saarella.

Tiedustelulennot saaren yli eivät ole juuri antaneet toivoa, eikä poliisihelikopterien miehistö ole havainnut saarella eloonjääneitä.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi aamulla tiedotustilaisuudessa, ettei saarella ole nähty elonmerkkejä sitten purkautumisen. Alueella on edelleen purkauksesta tullutta vulkaanista tuhkaa, joka on yhä terveysuhka.

Monet tulivuorenpurkauksen uhreista ovat turisteja Australiasta, Britanniasta, Kiinasta, Malesiasta ja Yhdysvalloista, NZ Herald kertoo.

Yksi kuolleista oli paikallinen kokenut turistiopas. Kuoleman on vahvistanut miehen veli. Myös toisen paikallisen oppaan pelätään kuolleen saarella.

Viranomaisten mukaan tulivuoressa ei ole havaittu enää uusia purkauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?