Trump tapaa Lavrovin Valkoisessa talossa – edellinen kerta aiheutti kohun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump tapaa Lavrovin Valkoisessa talossa – edellinen kerta aiheutti kohun

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvattuna toukokuussa 2017.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvattuna toukokuussa 2017.

Julkaistu: 10.12.2019 1:17, Päivitetty 10.12.2019 9:35

Trumpin ja ulkoministeri Lavrovin tapaamisessa vuonna 2017 presidentin kerrottiin lörpötelleen venäläisille huippusalaisia tietoja.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump osallistuu ulkoministeri Mike Pompeon ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin tapaamiseen tänään tiistaina, Valkoinen talo ilmoittaa.

Kolmikko keskustelee kahdenvälisten suhteiden tilasta, Trumpin hallinnon virkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Ainakin Syyrian, Iranin ja Pohjois-Korean tilanteen odotetaan nousevan keskusteluissa esille. Lisäksi Pompeo ja Trump ottanevat Lavrovin kanssa puheeksi Ukrainan.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö vahvisti sunnuntaina, että Lavrov tulee vierailulle Washingtoniin. Hän oli edellisen kerran pääkaupungissa tapaamassa Trumpia toukokuussa 2017. Tapaamisesta nousi kohu, sillä Trumpin kerrottiin paljastaneen tapaamisessa Lavroville ja Venäjän suurlähettiläälle huippusalaisia tietoja.

Washington Post uutisoi tuolloin, että Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä. Kyse oli Isisiin liittyvistä tiedoista, jotka oli saatu osana tiedonvaihtoyhteistyötä Isisin sisäpiiriä tuntevan liittolaisen kanssa. Tiedot hankkinut taho ei ollut antanut lupaa jakaa niitä muiden kanssa.

Valkoinen talo kiisti syytökset, mutta Trump väitti myöhemmin, että hänellä oli täysi oikeus jakaa terrorismiin ja lentoturvallisuuteen liittyviä faktoja.

Lavrovin edellisen vierailun alla Trump oli myös juuri erottanut FBI:n johtajan James Comeyn, ja hänen kerrottiin kehuneen vieraalleen, että FBI:n Venäjä-tutkinnan paine oli hellittänyt. Seuraus oli päinvastainen, kun erikoissyyttäjä Robert Mueller nimitettiin vetämään tutkintaa Trumpin kampanjan ja Venäjän epäillyistä yhteyksistä.

Tuoreimmat osastosta