Uuden-Seelannin poliisi ei usko tulivuorisaarelta löytyvän enää eloonjääneitä – kuolonuhrien määrästä ei vielä tarkkaa tietoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uuden-Seelannin poliisi ei usko tulivuorisaarelta löytyvän enää eloonjääneitä – kuolonuhrien määrästä ei vielä tarkkaa tietoa

Julkaistu: 9.12.2019 14:15

Pelastusviranomaiset eivät ole toistaiseksi päässeet tutkimaan tulivuorisaarta, sillä sinne menemistä pidetään liian vaarallisena. Saarella on arvioitu olleen noin 50 ihmistä tulivuorenpurkauksen tapahtuessa.

Uuden-Seelannin poliisin mukaan ei ole todennäköistä, että White Islandin saarella olisi enää jäljellä eloonjääneitä siellä maanantaina tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä, kertoo Reuters.

– Missään kohtaa ei ole havaittu minkäänlaisia elonmerkkejä. Tietoihimme perustuen, emme usko, että saarella on enää eloonjääneitä, poliisi kertoi.

Michael Schade -niminen turisti kuvasi White Islandilta nousevan savupatsaan maanantaina purkauksen jälkeen.

Michael Schade -niminen turisti kuvasi White Islandilta nousevan savupatsaan maanantaina purkauksen jälkeen.

Saarelta saatiin aiemmin evakuoitua yhteensä 23 ihmistä, joiden joukossa ovat myös purkauksessa vahvistetusti surmansa saaneiden viiden ihmisen ruumiit. Saarella purkauksen aikana olleiden ihmisten lukumäärä ei ole tarkalleen tiedossa, mutta heitä on arvioitu olleen noin 50.

Heistä noin 30 oli lähtenyt tulivuorisaarelle retkelle sen läheisyydessä liikkuneelta Caribbean Cruises -yhtiön Ovation of the Seas -risteilyalukselta. Pelastustyöntekijät eivät päässeet maanantaina saarella rantaa pidemmälle, sillä olosuhteet siellä oli katsottu liian vaarallisiksi.

CNN:n mukaan poliisi aikoo lähettää tiistaina heti aamun valjetessa droneja ja muuta tarkkailulaitteistoa saadakseen parempaa tietoa ympäristöstä ja tilanteesta.

Lisääntynyttä vulkaanista toimintaa havaittu hiljattain

Reutersin mukaan useat yritykset järjestävät säännöllisesti saarelle suuntautuvia päiväretkiä. White Island sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Uuden-Seelannin Pohjoissaaren itärannikolta.

– White Island on ollut monen vuoden ajan toteutumistaan odottanut katastrofi. Olen käynyt siellä kahdesti, ja olen aina miettinyt, että on liian vaarallista päästää retkiryhmiä vierailemaan asumattomalle tulivuorisaarelle veneillä ja helikoptereilla, kertoi Monash-yliopiston emeritusprofessori Ray Cas Australian Science Media Centren julkaisemassa lausunnossaan.

Turistit kuvasivat purkausta veneestä käsin.

Turistit kuvasivat purkausta veneestä käsin.

Australian yleisradioyhtiön ABC:n haastattelema geologian asiantuntija Chris Elders puolestaan kertoi, että purkaus oli ”erittäin odottamaton”, vaikka saarella oli havaittu hiljattain lisääntynyttä vulkaanista aktiivisuutta.

– Havaittu aktiivisuuden lisääntyminen oli verrattain lievää, vain hieman enemmän kaasu- ja rikkipäästöjä. Ne eivät ole selvä merkki siitä, että näin väkivaltainen olisi tapahtumassa. Tämän kaltaiset, erittäin väkivaltaiset purkaukset ovat suhteellisen harvinaisia, ja tapahtumat yleensä pitkin väliajoin, Elders sanoi.

Tuoreimmat osastosta