Aftonbladet: Ainakin 20 eurooppalaista naista paennut al-Holin leiriltä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aftonbladet: Ainakin 20 eurooppalaista naista paennut al-Holin leiriltä

Lehden tietojen mukaan joukossa on useita ruotsalaisia.

Yleiskuva al-Holin leiriltä Syyriasta 1. huhtikuuta 2019.­

8.12.2019 12:41

Ainakin 20 eurooppalaista naista on paennut al-Holin pakolaisleiristä viimeksi kuluneiden kuukausien aikana, uutisoi Aftonbladet verkkosivuillaan.

Lehden mukaan ryhmään kuuluu useita ruotsalaisia naisia ja lapsia.

– Se on epätoivoinen teko. He pakenevat, koska olosuhteet leirissä ovat huonommat nyt talven tullessa, eräs omainen kommentoi.

Aftonbladetin mukaan leirissä on ollut noin 25 ruotsalaista naista ja 70 lasta. Lehti kertoo, että viime kuukausien aikana leiristä on salakuljetettu pois 20–30 eurooppalaista naista, joista vähintään kolme on Ruotsin kansalaisia.

Ruotsin ulkoministeriö ei pysty vahvistamaan tietoa pakenemisesta Aftonbladetille.

Al-Hol sijaitsee Koillis-Syyriassa. Siellä asuu kymmeniätuhansia äärijärjestö Isisin kukistetusta ”kalifaatista” evakuoituja siviilejä. Se on suuri, vankilan kaltainen pakolaisleiri, ja sen nimi merkitsee kirjaimellisesti ”suomaata”.

Leirin asukkaista yli 90 prosenttia on naisia ja lapsia: Isis-taistelijoiden leskiä, vaimoja ja jälkeläisiä. Leiriä vartioi ja siitä vastaa aluetta valvova Syyrian kurdihallinto asevoimineen.

Lasten ja naisten helvetti

Pahamaineisen al-Holin leirin suomalaislapset ovat olleet jo pitkään poliittinen kuuma peruna.

Suomesta on matkustettu Syyrian ja Irakin konfliktialueelle vuodesta 2012 lähtien, ja alueelta on palannut Suomeen tähän mennessä 20 henkilöä. Ulkoministeriö arvioi al-Holin leirillä olevan kymmenkunta suomalaista aikuista sekä noin 30 lasta, joista osa on jäänyt orvoiksi.

Leirin olosuhteita on kuvailtu helvetillisiksi. Leirin rajat olivat tulleet vastaan jo ennen Turkin hyökkäystä Syyriaan, ja syksyn aikana paikalta on raportoitu väkivaltaisuuksista.

Kysymys leirillä varttuvan sukupolven kohtalosta on hankala siksi, että lapset ovat altistuneet Isisin propagandalle. Palatessaan Suomeen naisten ja etenkin vanhempien lasten pelätään muodostavan turvallisuusuhkan.

Brittimedia Sky Newsin toimittaja tapasi hiljattain leirillä kuusivuotiaan ”Yousefin”, joka kertoi olevansa kotoisin Suomesta. Pojan henkilöllisyys on yhä mysteeri. Kuvausryhmä tapasi myös Isisin aivopesemiä lapsia, jotka toistelivat väkivaltaisia mantroja.

Uutisvideon nähtyään Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta kutsui tilannetta IS:lle ”kestämättömäksi” sekä lasten että naisten kannalta. Hänen mukaansa lapsia uhkaa kuolema, sillä monet heistä vaikuttavat olevan aliravittuja, ja leirillä on pulaa lääkkeistä sekä puhtaasta vedestä.

Leirillä olevien tilannetta on pyöritelty ulkoministeriön johdolla sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, poliisin ja muiden viranomaisten kanssa.

Oikeusoppineet ovat muistuttaneet hallitusta perustuslaista kesästä asti. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti huomautti lokakuussa IS:lle, että perustuslaissa ja lapsen oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa on turvattu oikeus elämään.

Turkin hyökkäys Syyriaan yhä mutkisti tilanteen ratkaisemista. Toisaalta Suomen viranomaiset ovat arvioineet, että se saattaa vauhdittaa suomalaisten naisten ja lasten paluuta.

Silloinen pääministeri Antti Rinne sanoi lokakuun lopussa Lännen Medialle, että hallitus on yhteistyössä eri viranomaisten kanssa tehnyt toimia, jotka tähtäävät inhimillisen hädän lieventämiseen leirillä. Niiden tehtävä on varmistaa, että Suomen kansalaisilla on kaikissa olosuhteissa turvallista. Rinne ei nimennyt konkreettisia toimia mutta kertoi hänen ja ulkoministerin saavan leiriltä säännöllisesti raportteja.

Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoi puolestaan IS:lle, että Suomi on valmistautunut erilaisiin vaihtoehtoihin, myös vastaanottamaan Syyriasta palaavia naisia ja lapsia sekä huolehtimaan niin heistä kuin suomalaisten turvallisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?