Irakin veren­vuodatus jatkuu – ainakin 17 mielenosoittajaa kuoli väki­valtaisuuksissa, shiia­johtajan kotiin iskettiin lennokilla

Shiiajohtaja Moqtada al-Sadr on hallituksen vastaisten protestien tärkeä tukija.

Haavoittunutta mielenosoittajaa hoidetaan perjantaina Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

7.12.2019 16:12

Irakissa ainakin 17 mielenosoittajaa on kuollut rajuissa väkivaltaisuuksissa maan pääkaupungissa Bagdadissa, kun aseistautuneet miehet hyökkäsivät rakennukseen, jota mielenosoittajat ovat pitäneet hallussaan viikkokausia.

Lisäksi shiiajohtaja Moqtada al-Sadrin kotia Najafissa tulitettiin miehittämättömästä lennokista.

Silminnäkijöiden mukaan joukko avolavapakettiautoilla liikkuneita miehiä ajoi mielenosoittajien rakennukselle lähellä Al-Sinekin siltaa. Mielenosoittajat ajettiin tulituksen ja verenvuodatuksen myötä rakennuksesta. Tämän jälkeen paniikissa olleet mielenosoittajat ryntäsivät kaduille ja täyttivät sosiaalisen median kanavat kehotuksilla tulla nopeasti Tahririn aukiolle. Paikalle kokoontui päivän mittaan satoja ihmisiä.

Ambulanssi saapuu Tahririn aukiolle, kun tunnistamattomat aseistetut miehet avasivat tulen hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa.

Miehittämättömän lennokin ammus puolestaan vahingoitti al-Sadrin kotitaloa Najafissa. Al-Sadr itse ei ollut kotona, vaan matkoilla Iranissa.

Al-Sadr on tukenut hallituksen vastaisia protesteja. Mielenosoittajat ovat suhtautuneet tukeen kuitenkin varauksella, sillä sen pelätään tasoittavan tietä yhteenotoille hallitusta tukevien joukkojen kanssa.

Moqtada Sadrin kannattajat pitelevät shiiajohtajan kuvaa hänen kotinsa lähellä järjestetyssä mielenosoituksessa lauantaina.

Väkivaltaisuudet ovat huolestuttava käänne hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, jotka ovat jatkuneet maassa lokakuusta asti. Enimmäkseen nuoret mielenosoittajat ovat jo pitkään pelänneet protestien johtavan perjantain iskun kaltaisiin väkivaltaisuuksiin.

Kyseessä on suurin ja kuolettavin poliittinen ruohonjuuriliike, mitä maassa on nähty vuosikymmeniin. Levottomuuksissa on sitten lokakuun alun kuollut ainakin 440 ihmistä ja loukkaantunut liki 20 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?