Ranskassa lakkokaaos – pääministeri sanoo hallituksen ajavan määrätietoisesti kiistanalaista eläkeuudistusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ranskassa lakkokaaos – pääministeri sanoo hallituksen ajavan määrätietoisesti kiistanalaista eläkeuudistusta

Torstaina alkanut lakkoaalto on pysäyttänyt useimmat luotijunat sekä vaikeuttanut myös lentoliikennettä.

Torstaina alkanut lakkoaalto on pysäyttänyt useimmat luotijunat sekä vaikeuttanut myös lentoliikennettä.

Julkaistu: 6.12.2019 20:26

Ammattiliitot kehottavat uusiin lakkoihin ensi viikolla.

Ranskassa pääministeri Edouard Philippe sanoo hallituksen ajavan määrätietoisesti eteenpäin kiistaa aiheuttanutta eläkeuudistusta. Kaikkia uudistus ei ole miellyttänyt, vaan ammattiliitot ovat sanoneet vastaavansa siihen lakoilla.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe.

Torstaina alkanut lakkoaalto on pysäyttänyt useimmat luotijunat sekä vaikeuttanut lentoliikennettä ja Pariisin metroliikennettä. Kuohunnan on arveltu jatkuvan viikonvaihteessa. Lisäksi ammattiliitot ovat kutsuneet tiistaiksi uusia maanlaajuisia protesteja. Torstaina kaduille jalkautui noin 800 000 eläkeuudistuksesta suivaantunutta ranskalaista.

Pyrkimyksenä yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää

Presidentti Emmanuel Macron ei ole vielä puhunut julkisesti lakoista. Sen sijaan pääministeri Edouard Philippe vakuutti, ettei hallitus aio hylätä eläkeuudistusta.

– (Ranskalaiset) tietävät, että vähitellen meidän täytyy työskennellä hieman pitempään, Philippe sanoi.

Uudistuksen myötä Ranska tulisi pääministerin mukaan samalle viivalle muiden vastaavien maiden kanssa.

Uudistuksella yritetään yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää, mikä tarkoittaisi loppua muun muassa yli 40 poikkeukselle, jotka ovat taanneet osalle ammattiryhmistä muita parempia eläke-ehtoja. Macronille eläkereformin onnistuminen on tärkeää, sillä se oli yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan.

Vuonna 1995 yleislakko lamautti Ranskan kolmeksi viikoksi marras-joulukuussa, minkä jälkeen hallituksen oli pakko suostua laajoihin myönnytyksiin.

Tuoreimmat osastosta