Poliisin sankariteko vai laiton teloitus? Raiskaajien kuolema rekonstruktiossa herättää ristiriitaisia reaktioita Intiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliisin sankariteko vai laiton teloitus? Raiskaajien kuolema rekonstruktiossa herättää ristiriitaisia reaktioita Intiassa

Paikallinen nainen tarjoili poliisille makeisia kiitoksena neljän raiskauksesta epäillyn surmaamisesta.

Paikallinen nainen tarjoili poliisille makeisia kiitoksena neljän raiskauksesta epäillyn surmaamisesta.

Julkaistu: 6.12.2019 17:48

Hyderabadin poliisin mukaan miesnelikko hyökkäsi poliisin kimppuun rikospaikalla aamuyöllä järjestetyn rekonstruktion aikana. Paikalliset ylistävät aiemmin kritiikin kohteena olleita poliiseja sankareina, mutta kaikki eivät ole samaa mieltä.

Intian poliisi ampui perjantaina kuoliaaksi neljä miestä, joita epäiltiin 27-vuotiaan eläinlääkärin joukkoraiskauksesta ja murhasta Hyderabadin kaupungissa, kertoi muun muassa Reuters. Viime viikon keskiviikkona tapahtunut rikos on herättänyt Intiassa laajaa raivoa ja nostattanut mielenosoituksia ympäri maata.

Varapoliisipäällikkö Prakash Reddy kertoi CNN:lle, että 20–26-vuotiaat miehet saivat surmansa jouduttuaan ”ristituleen” tapauksen tutkintaan liittyvän rekonstruktion aikana. Poliisit olivat vieneet miehet perjantaina aamuyöllä rikospaikalle, joka sijaitsee tietullipisteen läheisyydessä kaupungin laidalla.

Tarkoituksena oli myös etsiä miesten avulla rikospaikalta uhrin matkapuhelinta sekä muuta henkilökohtaista omaisuutta.

– Osa syytetyistä nappasi aseet poliiseilta ja ampuivat heitä. Poliisit ampuivat syytettyjä itsepuolustuksena, Reddy kertoi.

Reddyn mukaan paikalle hälytettiin ambulanssi, mutta miehet todettiin kuitenkin kuolleiksi paikan päällä.

Poliiseja rikospaikalla perjantaiaamuna kuvattuna.

Poliiseja rikospaikalla perjantaiaamuna kuvattuna.

Sajjanar-niminen konstaapeli kertoi Reutersin mukaan tapahtuneen jälkeen paikan päällä toimittajille, että miesnelikko oli hyökännyt ensin poliisien kimppuun kiviä, keppejä ja muita astaloita käyttäen. Myöskään hän ei selventänyt sitä, kuinka miehet lopulta saivat haltuunsa poliisien aseet.

– Poliisi on tehnyt velvollisuutensa. Se on kaikki, mitä voin sanoa, Sajjanar totesi.

Reutersin toimittaja kertoi nähneensä pellolla maanneet miesten ruumiit poliisien ympäröimänä. Miesten vaatteet olivat veren tahrimat, eikä heillä ollut kenkiä jaloissaan.

Osa juhli poliisin toimia, osa kritisoi

Intialaisten sekä uhrin perheen raivo oli kohdistunut aiemmin myös poliisiin, jonka on kerrottu hidastelleen uhrin auttamisessa, vaikka tämän omaiset olivat olleet häneen useaan otteeseen yhteydessä heti naisen puhelimen sulkeuduttua. Omaisten mukaan poliisit olivat sanoneet uskovansa, että nainen olisi karannut kotoaan.

Epäiltyjen kuolema on herättänyt paikallisissa ristiriitaisia reaktioita. Uhrin isä sanoi paikallisen tv-kanavan haastattelussa, että poliisien toiminnan myötä hänen tyttärensä sielu ”saa viimein rauhan”.

Uhrin sisar puolestaan sanoi olevansa onnellinen miesten kuolemasta. Hän sanoi uskovansa, että tapahtunut ehkäisisi vastaavia rikoksia tulevaisuudessa.

Suuri joukko paikallisia kerääntyi rikospaikalle juhlimaan miesten kuolemaa. Heidän kerrottiin koristelleen poliisiautoja kukkasin ja räjäytelleen ilotulitusraketteja. Myös sosiaalisessa mediassa iloittiin tapahtuneesta.

Naiset sytyttelivät ilotulitteita juhliessaan raiskauksesta epäiltyjen miesten kuolemaa.

Naiset sytyttelivät ilotulitteita juhliessaan raiskauksesta epäiltyjen miesten kuolemaa.

Ihmisoikeusjärjestöt sen sijaan vaativat tutkintaa miesten kuolemasta.

– Mielivaltaiset tappamiset eivät ole ratkaisu raiskausten estämisessä, sanoi muun muassa Intian Amnesty Internationalin johtaja Avinash Kumar BBC:n mukaan.

Intian hallitus ei ole toistaiseksi reagoinut tapahtuneeseen, mutta pääministeripuolueen BJP:n kansanedustaja Maneka Gandhi kommentoi sitä sanomalla, että poliisi vaikuttaa menneen liian pitkälle tilanteessa.

– Ei voi ottaa lakia omiin käsiinsä. Oikeus olisi määrännyt heille joka tapauksessa hirttotuomiot. Jos aikoo ampua heidät ennen kuin oikeusprosessi on ohi, niin mitä virkaa on enää oikeuslaitoksella, poliisilla ja lailla? Gandhi kysyi.

Poliisikomentaja aiemmin mukana vastaavassa tilanteessa

BBC:n mukaan poliisin tekemät mielivaltaiset surmat, joita usein pyritään selittämään välttämättömänä poliisitoimintana, ovat olleet tavallisia kyseisessä osassa Intiaa. Neljä joukkoraiskausepäiltyä surmanneet poliisit kuuluvat poliisiosastoon, jota johtava päällikkö VC Sajjanar on ollut aiemmin mukana tilanteessa, joka on lähes samankaltainen perjantaina tapahtuneen kanssa.

Hän oli poliisin ylitarkastajana, kun kolme naiseen kohdistuneesta happoiskusta syytettyä kuoli rikospaikalla rekonstruktion yhteydessä. Tuolloin poliisien kerrottiin ampuneen epäiltyjä, koska he olivat yrittäneet paeta.

Hyderabadin poliisi tutki rikospaikkaa perjantaina sen jälkeen, kun rikoksesta epäillyt oli ammuttu kuoliaaksi paikalla aamuyöllä.

Hyderabadin poliisi tutki rikospaikkaa perjantaina sen jälkeen, kun rikoksesta epäillyt oli ammuttu kuoliaaksi paikalla aamuyöllä.

Intiassa hyväksyttiin ankaria raiskauksia koskevia lakeja vuonna 2012 Delhissä tapahtuneen, suurta huomiota herättäneen joukkoraiskaustapauksen jälkeen. Tästä huolimatta naisiin kohdistuva väkivalta ei näytä laantuvan maassa.

Vaikka raiskaustapauksia on pyritty ratkomaan nopeutetuilla oikeudenkäynneillä, oikeusprosessit ovat silti edenneet hitaasti. Syynä tähän on ollut muun muassa todistajien puute sekä uhrien omaisten kyvyttömyys käydä läpi pitkää ja vaikeaa prosessia.

Joidenkin uhrien omaisia on myös uhkailtu ja heidän kimppuunsa on hyökätty, kun he ovat hakeneet oikeutta läheisilleen. Näissä tapauksissa syytetyt ovat usein olleet paikallisesti vaikutusvaltaisia miehiä, kuten poliitikkoja.

Tuoreimmat osastosta