Venäläismuseo twiittasi lisää talvisodasta – ei korjaa edelleenkään Mainilan laukausten ampujaa puna-armeijaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläismuseo twiittasi lisää talvisodasta – ei korjaa edelleenkään Mainilan laukausten ampujaa puna-armeijaksi

Neuvostoliitto lavasti Mainilan laukaukset 26. marraskuuta ja aloitti sotatoimet Suomea vastaan 30. marraskuuta 1939 ilman sodanjulistusta. Venäjän valtiollinen Voitonmuseo on julkaissut uuden twiitin, jossa se selvittää aiemmasta talvisota-tviitistään noussutta kohua.

Neuvostoliitto lavasti Mainilan laukaukset 26. marraskuuta ja aloitti sotatoimet Suomea vastaan 30. marraskuuta 1939 ilman sodanjulistusta. Venäjän valtiollinen Voitonmuseo on julkaissut uuden twiitin, jossa se selvittää aiemmasta talvisota-tviitistään noussutta kohua.

Julkaistu: 6.12.2019 14:04

Moskovassa toimiva Voitonmuseo on julkaissut uuden twiitin, jossa se pyrkii selittämään Suomessa syntyneen kohun virheelliseksi tulkinnaksi museon ensimmäisestä twiitistä.

Venäjän valtiollinen Voitonmuseo on julkaissut uuden twiitin, jossa se selvittää aiemmasta talvisota-twiitistään noussutta kohua.

Museo antaa ymmärtää, että heidän ensimmäinen twiittinsä on tulkittu väärin Suomessa.

Ensimmäisessä twiitissään talvisodan syttymispäivänä Voitonmuseo kirjoitti ”suomalaisen tykistön tulituksesta neuvostojoukkojen asemia vastaan”.

– Kyseisessä twiitissä me emme totea, että sodan SYYNÄ oli alueiden ampuminen. Me kerromme, että se toimi AIHEENA. Kyseisellä twiitillä on toteutuneen historiallisen tapahtuman informatiivinen luonne ja se perustuu Neuvostoliiton hallituksen 26. marraskuuta 1939 antamaan protestinoottiin, Voitonmuseo kirjoittaa 5. joulukuuta julkaisemassaan uudessa Twitter-viestissä.

Voitonmuseon uusi twiitti pohjaa taiteiluun venäjänkielisen povod-sanan tulkinnoista ja käännöksistä.

Alkuperäisessä twiitissä museo käytti povod-sanaa, jolle on useita eri käännöksiä. Se voidaan kääntää eri yhteyksissä esimerkiksi aiheeksi, alkusyyksi, sysäykseksi, syyksi, motiiviksi, perusteeksi ja selitykseksi. Joskus sanan käännös voi olla suomeksi myös tekosyy, mutta silloin lauseessa pitäisi olla jotain muita lisäsanoja, jotta tämä merkitys välittyisi selkeästi.

Povod-sanaa käytetään venäjänkielisessä tekstissä esimerkiksi silloin, kun puhutaan riidan aiheesta tai vaikkapa hyvästä syystä tehdä jotain asiaa. Povodilla voidaan tarkoittaa myös jotain pientä tapahtumaa, jota toinen osapuoli voi käyttää hyväkseen tai josta toinen osapuoli saa aiheen toimia jollain tavalla.

Sodista puhuttaessa esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan syttymiseen johtaneista Sarajevon laukauksista – eli Itävallan kruununprinssi Frans Ferdinandin murhasta – käytetään venäjänkielisessä tekstissä usein povod-sanaa, jolloin viitataan sodan alkusyyhyn tai sodan alkusykäykseen.

Eli toisin sanoen kruununprinssin murha oli tässä tapauksessa aidosti tapahtunut tosiasia, josta käynnistyi ensimmäiseen maailmansotaan johtanut tapahtumaketju.

Kun Voitonmuseo puhuu ensimmäisessä twiitissään ”suomalaisen tykistön tulituksesta neuvostojoukkojen asemia vastaan” lukijalle ei tehdä kuitenkaan millään tavalla selväksi, että kyseessä olikin Neuvostoliiton puna-armeijan itsensä suorittama ampuminen eli lavastus. Tätä seikkaa Voitonmuseo ei korjaa myöskään uudessa twiitissään.

Tavalliselle venäläiselle lukijalle on siten omiaan syntymään käsitys, että ”suomalaisen tykistön tulitus neuvostojoukkojen asemia vastaan” olisi yhtä kuin ”toteutunut historiallinen tapahtuma”, johon museo viittaa seuraavassa twiitissään.

Lue lisää: Venäjän valtiollinen voitonmuseo twiittasi Mainila-valheen talvisodasta

Iltalehti kertoo saaneensa Voitonmuseolta myös kirjallisen vastauksen, jossa museo selittää ensimmäistä twiittiään vielä lisää.

– Kyseinen twiitti ei ota kantaa siihen, kuka oli syyllinen, vaan se on luonteeltaan informatiivinen ja viittaa neuvostohallituksen marraskuun 26. päivänä 1939 lähettämään noottiin Suomelle, museo kirjoittaa Iltalehden saamassa vastauksessa.

Museo kuvailee twiitistä syntynyttä kohua myös ”pieneksi väärinkäsitykseksi” ja korostaa, että museon ”ei ollut tarkoitus loukata suomalaisten tunteita”.

Tuoreimmat osastosta