Keskosvauva haudattiin elävältä Intiassa – toipui täysin parissa kuukaudessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Keskosvauva haudattiin elävältä Intiassa – toipui täysin parissa kuukaudessa

Kuvituskuva
Julkaistu: 5.12.2019 22:27

Ennenaikaisena syntynyt tyttövauva painoi löytyessään vain reilun kilon. Sairaalahoidossa vauva on kasvanut yli 2,5 -kiloiseksi ja on lastenlääkärin mukaan täysin terve.

Lokakuun puolivälissä Intian pohjoisosissa sijaitsevassa Uttar Pradeshin osavaltiossa tehtiin järkyttävä löytö. Omaa tytärtään hautaamaan mennyt kauppias löysi hautausmaalta maan alle haudatun suuren saviruukun. Kun lapio osui saviruukkuun, se meni rikki ja pian alkoi kuulua vastasyntyneen itkua.

Kävi ilmi, että ruukkuun oli haudattu elävältä keskosena syntynyt tyttölapsi.

Kriittisessä tilassa sairaalaan tuotu vastasyntynyt tyttövauva on nyt täysin toipunut, häntä hoitanut lääkäri kertoo BBC:lle. Vielä lokakuun puolivälissä vauva kärsi verenmyrkytyksestä ja trombosyyttien, eli verihiutaleiden vaarallisen alhaisesta tasosta.

Nyt vauvan paino on noussut. Hän pystyy hengittämään normaalisti ja verihiutaleiden taso on palannut normaaliksi, lastenlääkäri Ravi Khanna kertoo BBC:lle.

Kun tyttö löytyi, hän painoi vain vähän yli kilon. 1,5 kuukautta myöhemmin Sitaksi nimetty vauva painaa jo 2,57 kiloa.

Lääkärien arvion mukaan vauva oli syntynyt noin raskausviikolla 30. Hän kärsi löytyessään hypotermiasta ja alhaisesta verensokerista.

– Hän hyväksyy pulloruokinnan ja on nyt täysin terve, tohtori Khanna sanoi torstaina BBC:n mukaan.

Ei ole tietoa, kuinka kauan tyttö oli haudattuna maan alle. Lääkäri Khannan mukaan on mahdollista, että hän on ollut maan alla jopa 3–4 päivää ja selvinnyt oman ruskean rasvansa ansiosta. Vauvoilla on syntyessään rasvaa vatsassaan, reisissään ja poskissaan ja he pystyvät selviytymään sen ansiosta hätätilanteessa jonkin aikaa.

Löytyessään vauva painoi vain vähän yli kilon.

Löytyessään vauva painoi vain vähän yli kilon.

Toisten asiantuntijoiden mukaan vauva on voinut olla haudattuna enintään kaksi tai kolme tuntia ja olisi ehkä selvinnyt vielä tunnin tai kaksi, jos häntä ei olisi pelastettu.

Saviruukkuun muodostunut ilmatasku on voinut antaa lapselle happea ja happea on voinut imeytyä jonkun verran myös irtonaisen mullan läpi. Sekin on voinut auttaa, ettei ruukkua ollut tehty kovin tiiviistä savesta.

Viranomaiset eivät ole löytäneet tytön vanhempia, joiden uskotaan olevan osallisia tekoon. Hänet annetaan adoptoitavaksi pakollisen odotusajan jälkeen.

Intiassa, etenkin köyhempien kansanosien keskuudessa, tyttöjä pidetään edelleen perheilleen taloudellisena taakkana. Siitä syystä tyttösikiöitä abortoidaan, eikä tyttövauvojen surmaaminen syntymän jälkeen ole niin ikään harvinaista.

Tuoreimmat osastosta