Yhdysvaltojen laivasto teki kaikkien aikojen kalleimman ostoksensa: 9 super­sukellus­venettä – voivat olla veden alla kuukausia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltojen laivasto teki kaikkien aikojen kalleimman ostoksensa: 9 super­sukellus­venettä – voivat olla veden alla kuukausia

Yhdysvallat on tilannut lisää Virginia-luokan ydinsukellusveneitä.

Yhdysvallat on tilannut lisää Virginia-luokan ydinsukellusveneitä.

Julkaistu: 5.12.2019 19:59

Tilatut sukellusveneet ovat uusin versio Virginia-luokan ydinsukellusveneistä.

Yhdysvaltojen laivaston tehnyt kaupat yhdeksän maailman kehittyneimpiin sukellusveneisiin kuuluvien alusten ostamisesta 22,2 miljardilla dollarilla, CNN uutisoi. Laivasto osti Virginia-luokan ydinsukellusveneitä vastatakseen Kiinan kasvavaan sotilasvoimaan ja aggressioihin läntisellä Tyynellä valtamerellä, entinen operaatiojohtaja Carl Schuster arvioi.

– Kiinan laivastosta on tulossa parempi ja suurempi, joten Yhdysvaltojen laivaston vastattava tähän.

– Se ei tee Kiinasta vihollista, mutta Kiinan toimia on hyvä seurata.

Yhdysvaltojen laivastolla on jo 18 Virginia-luokan ydinsukellusvenettä ja lisäksi 10 on rakenteilla. Nyt tilatut sukellusveneet ovat päivitetty versio niistä, jotka ovat jo käytössä tai rakenteilla. Ensimmäisen uuden sukupolven sukellusvene toimitetaan laivaston tiedotteen mukaan vuonna 2025.

Uudet ydinsukellusveneet ovat aiempaa suurempia ja niissä on merkittävästi enemmän tulivoimaa. Nykyiset alukset voivat laukaista 12 Tomahawk-ohjusta, mutta uusista voidaan laukaista 40.

Uudet sukellusveneet ovat suurempia kuin tämä, vuonna 2016 käyttöön otettu Virginia-luokan sukellusvene USS Illinois.

Uudet sukellusveneet ovat suurempia kuin tämä, vuonna 2016 käyttöön otettu Virginia-luokan sukellusvene USS Illinois.

Sukellusveneet tuottavat itse puhdasta vettä ja happea ja alus voi olla vedenpinnan alla kuukausien ajan.

Huhtikuussa Reuters uutisoi, että Kiinan laivaston laivue kasvaa nopeammin kuin minkään muun maan ja sillä on riittävästi tulivoimaa, jotta se voi hallita merialueita pitkän rannikkonsa edustalla.

Yhdysvaltain puolustusministeriön toukokuisen raportin mukaan Kiinan laivastolla on 65–70 sukellusvenettä ensi vuoden aikana. Seuraavien viiden vuoden aikana Kiinan odotetaan saavan samankaltaisia ydinsukellusveneitä kuin Virginia-luokan sukellusveneet.

Tuoreimmat osastosta