Le Monde: Ranskan Alpeilla sijaitsi Venäjän salamurharyhmän tukikohta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Le Monde: Ranskan Alpeilla sijaitsi Venäjän salamurharyhmän tukikohta

Ainakin 15 tunnistettua GRU:n agenttia näyttää käyttäneen Haute-Savoien aluetta Ranskassa tukikohtanaan iskuissa Eurooppaa vastaan, kertoo Le Monde tiedustelulähteisiin vedoten.

Le Monden mukaan agenttien liikkeistä on saatu selville muun muassa paikkoja, joissa he yöpyivät ja tekivät ostoksia Ranskan Alpeilla. Yksi tukikohdista oli Chamonix’n talviurheilukeskus.­

5.12.2019 18:56

Ranskalainen Le Monde -lehti kertoi torstaina, että Venäjän pahamaineisen sotilastiedustelun GRU:n uskotaan käyttäneen Ranskan Alppeja tukikohtanaan Euroopassa tehtyjä iskuja varten.

Lehden mukaan eurooppalaiset tiedustelupalvelut ovat pystyneet tunnistamaan ainakin 15 venäläisagenttia, jotka ovat oleskelleet Haute-Savoien alueella Ranskassa.

Agenttien kerrotaan käyttäneen tukikohtanaan muun muassa Annemassen ja Évian-les-Bainsin kaupunkeja, Chamonix’n talviurheilukeskusta sekä myös muita syrjäisempiä kyliä ja kaupunkeja.

Lehden mukaan agenttien liikkeitä ovat selvitelleet Ranskan, Britannian, Sveitsin ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelut yhdessä sen jälkeen, kun Britanniassa paljastui ex-agentti Sergei Skripalin ja hänen Julia-tyttärensä myrkytysyritys maaliskuussa 2018.

Tiedustelupalvelujen kerrotaan saaneen selville 15 agentin nimet. Heidän kaikkien liikkeiden kerrotaan kytkeytyvän Ranskan Alpeille.

Miehistä viisi on entuudestaan julkisuudessa tuntematonta, mutta kymmenen henkilöä on mainittu aiemmin tapauksissa, joissa Venäjän valtion tiedustelupalvelun uskotaan toteuttaneen iskujaan Euroopassa.

Artikkelissa mainitut nimet ovat tiettävästi miesten käyttämiä peitenimiä.

Viisi aiemmin tuntematonta ovat lehden mukaan käyttäneet nimiä Aleksandr Kulagin, Jevgeni Larin, Timur Nurizov, Naman Jusupov ja Gennadi Shvets. Lehti ei ottanut kantaa siihen, mihin operaatioihin heidän epäillään mahdollisesti osallistuneen.

Venäjän RT-kanava haastatteli Skripalien myrkytysyritykseen kytkettyjä miehiä, jotka esiintyivät julkisuudessa nimillä Ruslan Boshirov ja Alexandr Petrov. Miehet väittivät oleskelleensa Britannian Salisburyssä turisteina ja saapuneensa ihailemaan kaupungin kuuluisaa katedraalia.­

Skripaleiden myrkytykseen on kytketty puolestaan seuraavat nimet: Ruslan Boshirov, Aleksandr Petrov, Sergei Fedotov ja Sergei Pavlov. Bellingcatin mukaan Boshirov on todellisuudessa Anatoli Tshepiga, Petrov on Aleksandr Mishkin, Fedotov on Denis Sergejev ja Pavlov on Sergei Ljutenko.

Liikemies Emilian Gebreviä vastaan Bulgariassa tehtyyn myrkytysyritykseen on kytketty puolestaan seuraavat Alpeilla viihtyneet agenttinimet: Nikolai Konihin, Ivan Lebedev, Danil Stepanov ja Georgi Gorshkov.

Aseteollisuudessa yrittäjänä toimiva Gebrev ja hänen poikansa sairastuivat vakavasti saatuaan myrkytyksen tuntemattomasta aineesta 2015. Gebrev vaipui koomaan, mutta jäi lopulta henkiin.

Montenegron vallankaappausyritykseen ja pääministerin suunniteltuun murhayritykseen vuonna 2016 on liitetty puolestaan GRU:n agenttinimet Vladimir Popov ja Eduard Shirokov. Myös heidän on niin ikään havaittu oleskelleen Ranskan Alpeilla Haute-Savoien alueella.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt kaikki syytökset agenttiensa osuudesta kaikkiin näihin tapahtumiin.

Le Monden mukaan 15 tunnistettua agenttia ovat palvelleet Venäjän sotilastiedustelun yksikössä numero 29155 tai GRU:n koulutuskeskuksessa numero 161.

Vedomosti-lehden mukaan kyseisissä tukikohdissa opetetaan ”normaaleja tiedustelutaitoja”, kun taas lännessä kyseisten agenttien epäillään saaneen koulutuksen nimenomaan erilaisia salaisia sabotaasi- ja murhaiskuja varten.

Lue lisää: Epäonnistuneita myrkytyksiä ja vallankaappauksen lietsomista – näin viranomaiset pääsivät Venäjän huippusalaisen yksikkö 29155:n jäljille

Ranskan tiedustelupalvelun kerrotaan epäilevän, että Alppien aluetta käytettiin agenttien siirtymiseen varsinaiseen kohteeseensa vuosina 2014-2018. Jotkut oleskelivat siellä vain kerran, jotkut useammin.

Alueen uskotaan valikoituneen muun muassa sijaintinsa vuoksi. Alue sijaitsee lähellä Sveitsin ja Italian rajoja, ja sinne on hyvät yhteydet turismin vuoksi.

Ranskan Alpit ovat olleet lisäksi jo pitkään venäläiset matkailijoiden suosiossa, joten venäläisten nuorehkojen miesten läsnäolo ei ole herättänyt siellä mitään erityistä huomiota. Le Monden mukaan agentit ovat matkustaneet Alpeille esimerkiksi Moskovasta, Lontoosta, Sveitsistä ja Espanjasta.

Le Monden mukaan on saatu selville esimerkiksi, missä epäillyt agentit yöpyivät, lomailivat ja suorittivat vaateostoksia. Sen sijaan esimerkiksi mitään asevarastoja ei ole löytynyt heidän jäljiltään.

Saksalaiset viranomaiset tutkivat berliiniläistä puistoa elokuussa sen jälkeen, kun Zelimhan Hangoshvili oli ammuttu kuoliaaksi.­

Le Monden uutinen epäillystä Ranskan-tukikohdasta tuli julki sen jälkeen, kun Der Spiegel kertoi keskiviikkona Saksan karkottavan kaksi Venäjän diplomaattia protestiksi Berliinissä tehdystä murhasta.

Tshetsheenitaustainen georgialainen Zelimhan Hangoshvili ammuttiin kuoliaaksi elokuussa Berliinissä sijaitsevassa puistossa.

Saksan ulkoministeriön mukaan venäläisviranomaiset eivät ole olleet yhteistyöhaluisia murhan selvittämisessä. Spiegelin tietojen mukaan Saksa katsoo myös, että sillä on ”riittäviä todisteita” siitä, että murhan tekijä on toiminut Venäjän valtion tai Venäjään sisäisen Tshetshenian tasavallan määräyksestä.

Le Monden artikkelissa ei oteta kantaa siihen, ovatko Hangoshvilin murhasta mahdollisesti epäillyt henkilöt viettäneet aikaansa Ranskan Alpeilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?