Lakot kylvävät kaaosta Ranskassa – julkinen liikenne seisoo ainakin maanantaihin asti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lakot kylvävät kaaosta Ranskassa – julkinen liikenne seisoo ainakin maanantaihin asti

Myös Suomen ja Ranskan välisiä lentoja on peruttu.

Julkisen ja yksityisen sektorin työntekijät osoittivat mieltään eläkeuudistusta vastaan Pariisissa torstaina.­

5.12.2019 16:27

Julkisen liikenteen työntekijät aikovat jatkaa lakkoilua Pariisissa maanantaihin asti, ammattiliitot ovat kertoneet Ranskassa. Lähes kaikki lakkoilevista työntekijöistä olivat liittojen mukaan puoltaneet kotiin jäämistä, jos kiistellystä eläkeuudistuksesta ei luovuta.

Laajat lakot sotkevat ranskalaisten arkea tänään, kun lukuisten alojen työntekijät jäävät kotiin vastustamaan presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta. Massiiviset lakot ovat seisauttaneet suuren osan julkisesta liikenteestä.

Lähes kaikki nopeat junayhteydet on peruttu, ja Pariisin metro seisoo muutamia yksittäisiä linjoja lukuun ottamatta. Satoja lentoja on peruttu.

Kuljetusalan lisäksi lakossa ovat myös muun muassa opettajat, minkä vuoksi Ranskan kouluista arviolta vain joka kolmas kykenee avaamaan ovensa tänään. Eiffel-torni on käännyttänyt turistit oveltaan puuttuvien työntekijöiden vuoksi.

Lakossa on BBC:n mukaan lisäksi muun muassa sairaalahenkilökuntaa, poliiseja, asianajajia ja postin työntekijöitä. Ranskan terveysministeri on kertonut, ettei lakon vaikutuksia sairaaloiden toimintaan osata vielä kokonaisuudessaan arvioida.

Tuhannet ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään. Pariisissa on tänään luvassa myös kaksi suurta mielenosoitusta, joiden on määrä yhdistyä Place de la Nation -aukiolla. Protestikulkueiden reiteille osuvat liikkeet joutuvat sulkemaan ovensa.

Lakoille ei ole määritelty lopullista päättymispäivää. Ammattiliitot ovat ilmoittaneet jatkavansa niitä siihen asti, että suunniteltu eläkeuudistus perutaan.

Macron haluaa kitkeä poikkeusedut eläkejärjestelmästä

Mielenosoitusten taustalla on presidentti Macronin eläkeuudistus, jonka tarkoituksena olisi yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää. Uudistus tarkoittaisi loppua yli neljällekymmenelle poikkeukselle, jotka ovat taanneet tietyille ammattiryhmille muita parempia eläke-ehtoja.

Muun muassa asianajajat, energia-alan työntekijät ja Pariisin oopperan työntekijät ovat päässeet nauttimaan erityisehtojen mahdollistamista poikkeuksellisen avokätisistä eläkkeistä tai varhaisesta eläköitymisiästä.

BBC kertoo, että uudistus myös rankaisisi ennen 64 ikävuotta eläköityviä eläkkeen alentamisella. Eläkeikä on Ranskassa nykyään 62 vuotta.

Ammattiliitot ovat vastustaneet uudistusta sanomalla, että se pakottaa ihmiset jatkamaan työntekoa varsinaisen eläkeiän yli luvatun eläketason saavuttamiseksi.

Macronille eläkereformin onnistuminen on tärkeää, sillä se oli yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan. Uudistuksen yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu. Pääministeri Edouard Philippen odotetaan avaavan sen yksityiskohtia 12. joulukuuta.

BBC:n mukaan lakkoja on kannattanut kyselyssä 69 prosenttia ranskalaisista ja vahvinta kannatusta työtaistelutoimet nauttivat nuorien aikuisten keskuudessa.

Finnair perunut kaksi Pariisin-lentoa, loput vaarassa myöhästyä

Ranskan lakot vaikuttavat lentoliikenteeseen myös Suomessa. Finnairin viestinnästä kerrotaan, että lentoyhtiö on perunut lakkojen vuoksi toistaiseksi yhden Helsingistä Pariisiin suuntautuvan lennon ja yhden Pariisista Helsinkiin saapuvan lennon. Samaiset lennot on peruttu myös huomiselta.

Kaikkiaan Finnairin olisi pitänyt lentää Helsingistä Pariisiin tänään viisi kertaa ja toisin päin neljästi. Perumattomillakin lennoilla saattaa tulla viivästymisiä, viestinnästä varoitetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?